chorzo Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca Na wstępie się Przywitam, jako to mój pierwszy post na forum 🙂 Prosiłbym o poradę, co warto kupić z uwagi na fakt, że nie chcę składać nowego zestawu na chwilę obecną. Na samym dole podam obecną specyfikację komputera. Planuję zakup, Intel i9-11900kf (używany), do tego chłodzenie, myślę nad Arctic Freezer i35 A-RGB, do tego zasilacz 750w lub 850w, budżet powiedzmy do 300 funtów (1500 zł). Będę używał funtów, mam nadzieję, że to nie problem, procesor na chwilę obecną mogę dostać do 200 funtów (nowy bez pudełka, lub używki z tego co sprawdzałem), zostaje 100 funtów (500 zł) na chłodzenie i zasilacz. Chłodzenie, które podałem kosztuje +- 30 funtów (150 zł). Zostaje zasilacz. Komputer służy typowo pod rozrywkę, nie jestem jakimś zapalonym graczem, obecnie najczęściej gram w Cities: Skylines II i tutaj najbardziej potrzebuję wymiany procesora, do dużych miast. Prosiłbym o opinię i pomoc, co mogę wyciągnąć z tego zestawu (składany 3 lata temu). Dziękuje. Specyfikacja obecnego PC: Intel Core i3-10105F (chłodzenie oryginalne) ASUS Prime B560M-A ASUS ROG Strix GeForce RTX 2070 OC Edition 8GB GDDR6 Crucial Ballistix RGB 16GB (4 x 8GB) 3200MHz DDR4 Seasonic Core Gold GM 500 Obudowa: MAG FORGE 100M, Dysk: Kingston KC2500 500GB i Seagate One Touch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca Jeśli nie mieszkasz za granicą gdzie używki są za 1/ 3 ceny to zupełnie bez sensu Składa na nowym np 13600k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca Nie no, właśnie mieszkam w uk, stąd te ceny. Czytam i czytam i w sumie widzę dużą różnicę pomiędzy lga1200 a lga1700.. Jednak zaraz będzie nowa generacja i myślałem nad ulepszeniem tej a za rok zacząłbym myśleć o czymś na nowym lga 1851.. Musiałbym wymienić, płytę, procesor, zasilacz no i pewnie ram przydałoby się wtedy od razu. Chciałem jak najmniejszym kosztem ulepszyć ten zestaw na jakiś czas. Chyba że Asus Prime B660M-A (100 funtów) + Intel Core i5-13600k (za ok. 240 funtów dostanę) wtedy resztę sprzętu mogę zostawić? Czy zasilacz też do wymiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca Witam pomijam kwestie czy to się opłaca czy nie, bo to jest kwestia indywidualnej oceny. i9 -11900kf to jest 11gen. wiec temperatury będą dosyć wysokie, Arctic Freezer i35 A-RGB do i9 może być trochę za mało wydajny. Deepcool AK620 (R-AK620-BKNNMT-G) powinien lepiej sobie poradzić, zaproponował bym, Scythe Fuma 3 (SCFM-3000), ale nie wiem jak z dostępnością. posiadana płyta główna -ASUS Prime B560M-A , tez nie ma rozbudowanej sekcji zasilania, a taka i9 swoje musi "zjeść", możliwe ze będzie konieczne przycięcie na zegarach, chyba ze nie będzie tobie przeszkadzać jak sekcja zasilania na płycie głównej będzie się gotować xD . zasilacz taki 750W z 80 Plus Gold powinien bez problemu sobie poradzić, popatrz w opisy najlepiej jak by zasilacz posiadał wentylator 135/140mm. np. Zasilacz MSI MPG A750GF 750W (306-7ZP0B11-CE0) Zasilacz Thermaltake Toughpower GF 750W (PS-TPD-0750FNFAGE-2) Zasilacz Asus Prime Gold 750W (90YE00U1-B0NB00) i jest to już zasilacz ATX 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca Dzięki za konkretną odpowiedź Mr.T. Zdziwiłeś mnie tą informacją odnośnie płyty, w takim razie faktycznie nie wiem, czy jest sens, bo podejrzewam, że i 7 również za mocne na tę płytę. W takim razie może lepiej kupić płytę lga 1700 np. Asus Prime B660M-A (100 funtów) + jakiś Intel i5 13 generacji? Będzie miało to sens z resztą sprzętu? Cenowo wyjdzie podobnie. Z tego co patrzyłem to przy i5-13400k, obecny zasilacz dałby radę na pograniczu, jeśli dobrze liczę, bo do 13600k to i zasilacz do wymiany. W każdym bądź razie, jeśli mam zmniejszać taktowanie na procesorze, to chyba bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca (edytowane) Jeśli będziesz używać i5 13600K zgodnie ze specyfikacją, to nie powinien on pobierać więcej niż 181W. Podobno i9 11900K ma PL2=251W x-P i5 13400f ma PL2=148W i TAU=28s. Edytowane 7 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 11 godzin temu, chorzo napisał: W każdym bądź razie, jeśli mam zmniejszać taktowanie na procesorze, to chyba bez sensu. i9 zyskuje na wydajności po przez ze posiada 8R/16W, z tymi zegarami, to i tak Intel kłamczuszek podaje w specyfikacji zegar bazowy oraz zegar Turbo, ale nie dodaje ze dotyczy to często tylko dwóch rdzeni, następne np. dwa pracują już z niższą szybkością itd. xD, o popatrz który z naganiaczy sprzedaży czyli tzw. youtuberzy , jakoś o tym nie wspominają... oraz jak już wspominałem cała seria 11gen. podczas pracy I dużego obciążenia generuje stosunkowo wysokie temperatury pracy (ale w grach raczej tego nie będzie, bo rzadko by się zdarzyło aby podczas grania procesor cały czas by był obciążony w 100% , jeśli nie jesteś pod magia cyferek ze każdy MHz czy FPS się liczy, to jeśli nawet po testach trzeba było by przyciąć CPU w biosie na zegarach nawet do 4500-4800MHz to w grach nie będzie dużej różnicy. oczywiście ze taki i5 13600K jest już wydajniejszym CPU niż i9 11900 ale pozostaje kwestia zainwestowanych pieniędzy, tutaj wymieniamy tylko CPU a do takiej nowszej i5 trzeba zakupić nowa płytę główna sam procesor oraz dobrze było by już zakupić płytę główna pod DDR5 jak i pamięć operacyjną DDR5 bo w części gier jest już różnica w ilości FPS, a jak by popatrzeć na testy to przy rozdzielczości monitora 1440p różnice w wydajności w grach wcale nie są takie duże różnica 2-3% , także jak już pisałem trzeba by sobie dobrze przeliczyć ile wyda się mamony, a ile faktycznie się zyska ( bo jak sam wspominałeś w planach masz przejście na najnowsza platformę ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...