marsonpl Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca Witajcie Nie wiem jak to wszystko opisać ani jak ubrać w słowa choć podobno mam gadane, więc najpierw w skrócie - jaki grabber kupić tak by podłączyć dekoder TV sat do komputera i zrzucić na niego obraz i nie za miliony monte? Teraz pełny opis sytuacji. Osoba niepełnosprawna, ma komputer i TV w pokoju, z tym, że nie jest w stanie sama przemieścić się od TV do komputera i z powrotem a nie zawsze jest ktoś, kto jej pomoże no ale od czego ma mnie, trzeba coś wymyślać 😉 lata temu w czasach windowsa XP / visty i w czasach TV analogowej miała kartę TV z anteną i tak oglądała telewizję gdy była przy komputerze i nie miała jak się przemieścić. Lata mijały, TV analogowa została zamieniona na DVB-T i pojawiła się TV satelitarna ale karta TV nadal została tyle, że zamiast anteny po AV był podpięty dekoder TV sat a po HDMI do TV - efekt, równolegle rzucany obraz na TV i na kartę TV w komputerze. Mija kolejne kilka lat, sprzęt jest upgradeowany najpierw do Windows 7, potem Windows 10 - sterowników do karty TV brak a i nowy dekoder tylko z HDMI, więc za kilka zł kupiłem splitter HDMI umożliwiający podłączenie jednego źródła do dwóch odbiorników, a więc dekoder jest podłączony do splittera a splitter do TV i do monitora a Ona przełącza się na wybrane źródło czy chce PC czy dekoder i tak to sobie działało przez kolejne lata z tym, że miała monitor, który ma pilota więc dawała radę zmienić źródło samemu. Niebawem pojawi się nowy komputer i nowy monitor, niestety bez pilota a Ona nie będzie w stanie sama zmieniać źródła za pomocą przycisków sterujących w menu monitora więc znów szukam kolejnego rozwiązania, opcje mam w zasadzie dwie (chyba, że ktoś ma trzecią) - albo kupić jej kolejny splitter HDMI ale tym razem taki by pod jedno wyjście HDMI podpiąć dwa źródła - dekoder + komputer ze splitterem, który ma pilota de facto odtwarzając to co ma teraz ale bardziej przemawia do mnie opcja 2 czyli zakup grabbera z wejściem HDMI, gdzie podepniemy dekoder z obecnego splittera do grabbera a grabber podłączyć do USB i oglądać TV za pomocą aplikacji z grabbera - no i tu dochodzimy do pytania z początku posta - jaki grabber kupić, zakładam, że musi być z HDCP ważne też aby oprogramowanie z grabbera dawało możliwość oglądania na full screen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca Hmm, a czemu nie kupić internet z TV? Mam orange z TV. Oglądam na TV, PC, TABLECIE itd... Grabber kojarzy mi się z czymś innym? Poza tym, jak płeć piękna wymaga pilota do monitora to dlaczego nie ma? I tak musi na monitorze wybrać sygnał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Skoro było wiadomo, że przyda się pilot, to skąd wybór monitora bez pilota? Wiem, że obecnie trudno o takie, wiec należało wybrać monitor, który ma przełącznik wejść jako samodzielny przycisk na obudowie (bez wchodzenia w menu i zatwierdzania), bo i tak jak się chce oglądać TV na monitorze, to trzeba przed nim siedzieć. Drugie rozwiązanie, to ustawienie telewizora tak, aby był dobrze widoczny z miejsca przed komputerem, ale bez potrzeby obracania głowy (fotel obrotowy). Jeśli chodzi o grabber, to rozumiem iż chodzi o to, by odpalać aplikację przechwytującą i w niej oglądać TV? W tym wypadku rozwiązanie podane przez kolegę (pakiet TV możliwy do oglądania na dowolnym urządzeniu) będzie lepszy. Nie wiem jakie kanały chce dana osoba oglądać, ale można też wykupić WP Pilot (lub podobną usługę) i oglądać program tv w przeglądarce. Jeśli mają to być bardziej seriale, niż "co leci", to tutaj ciekawszym rozwiązaniem byłby pakiet VOD (np. Player, TVP VOD itd). Sam grabber (podobnie jak pakiety VOD) mają tę wadę, że nadal musi działać komputer, a wraz z nim wentylatory, które zagłuszają dźwięk z telewizji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...