Kordian2 Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Siema, posiadam taki router - Asus DSL-ax82u. W tym tygodniu podpinaja u nas światłowód, chciałbym sie dowiedziec od kogoś bardziej doświadczonego czy warto go wymieniać na asus ROG Rapture GT-AX11000, albo jego nowszą wersją z dopiskiem pro. Zalezy mi na jak najlepszej wydajnosci w grach. Łącze z jakim bedzie miał sobie poradzić to niesymetryczne 1gbit/300mbit. Orientuje sie ktos moze w tym co oferują te routery, bo tak patrząc z zimną głową ten moj oferuje dla gracza chyba wszystko to samo co drozszy. Ale jeśli faktycznie ten drugi router ktory wstawiłem ma coś zmieniać w grze to zapłacę te 2k Podpowiedzcie coś, dzwoniłem do asusa niestety trafilem na kolesia ktory miał/ma ten router ale z gier nie korzysta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Zartujesz czy probujesz chwalic? 🙂 Kazdy router nawet budzetowy tplink poradzi sobie z tak szalona predkoscia swiatlowodu. Obstawiam ze oba asusy wydajnoscia routowania wciagnie nosem byle mikrotik za 4 stowy (np. ax2), a jak dorzucisz troche wiecej (do jakies bardziej pro serii, L009 np.) to bedziesz mial tez port SFP (czego na szybko patrzac modele co wymieniles nie maja w specyfikacji, za takie pieniadze...) zeby swiatlowod wpiac bezposrednio jesli provider umozliwia (eliminujesz wtedy najslabsze ogniwo - jego masowe/tanie rozwiazania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian2 Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2 minutes ago, wildpig said: Zartujesz czy probujesz chwalic? 🙂 Kazdy router nawet budzetowy tplink poradzi sobie z tak szalona predkoscia swiatlowodu. Obstawiam ze oba asusy wydajnoscia routowania wciagnie nosem byle mikrotik za 4 stowy (np. ax2), a jak dorzucisz troche wiecej (do jakies bardziej pro serii, L009 np.) to bedziesz mial tez port SFP (czego na szybko patrzac modele co wymieniles nie maja w specyfikacji, za takie pieniadze...) zeby swiatlowod wpiac bezposrednio jesli provider umozliwia (eliminujesz wtedy najslabsze ogniwo - jego masowe/tanie rozwiazania). Niewiele mi to mowi ale ok Ja jestem calkiem zielony w temacie przez 8 lat mialem netię 10mbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Przecież ten router ma 4 porty 1 Gbps. Więcej nie trzeba i zmiany sprzętu na lepszy nie mają większego sensu. W tym wypadku upewniłbym się tylko, czy kabel idący od modemu ze światłowodem (bo taki zapewne dostaniesz) wyciąga 1Gbps, czy kabel idący od tego routera wyciąga 1Gbps i czy sama karta sieciowa w komputerze obsługuje 1Gbps (a nie np. tylko 100 Mbps). Jak kable nie będą wyjątkowo długie i nie zostaną uszkodzone przy montażu, to ma to śmigać. Do gier sieciowych i tak starcza 100Mbps z nadmiarem (nawet do streamingu), byle łącze było stabilne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca W dniu 10.07.2024 o 17:11, Kordian2 napisał: Niewiele mi to mowi ale ok Ja jestem calkiem zielony w temacie przez 8 lat mialem netię 10mbps Tak bywa w zyciu, ze jak sie czyms nie zainteresujesz to ciebie handlowcy wykorzystaja. Bo ten asus za tysiaka co masz teraz, w tej calej 10mbit netii, co naopowiadano ze mial poprawic konkretnie? 😄 DSL-e neostradowe to podstawowe d-linki za 2 stowy ogarnialy a nie ze strzelasz z armaty do wrobla. Zostaw to co masz i dowiedz sie w jaki sposob ten swiatlowod dostarcza provider. Czy daja swoj sprzet i czy jest on wymagany. Jak mozna swoj to jaki standard zlacza doprowadzaja do lokalu (najczesciej: https://pl.wikipedia.org/wiki/SFP ) i jakie routery dopuszczaja (bywa ze jest ogarniczona lista). Potem szukaj, czytaj, patrz na ceny. I na koncu pytaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 12 Lipca Zgłoś Opublikowano 12 Lipca Również jestem zdania,że obecny router należy zostawić.Spokojnie sobie poradzi z łączem 1Gbit/s.Przewód RJ-45 jak będziesz miał 5e,w zupełności starczy. Co do sprzętu,to np możesz dostać GPON i od tego urządzenia podłączysz swój router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.IT Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia Kup na allegro, podłącz zobacz jak nie to zwróć, bo może być słabo a może być super hiper szybko. Ja kupiłem, przebija on wszystkie routery do ceny powiedzmy 1000zł. Jednak na ROG'U prędkości i stabilność jest extra. Ja do 2 PC i 650/500 kupiłem 😄 i było warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...