Luis Garcia Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2024 Cześć, Jak w temacie - dołożyłem nową parę pamięci 2x4GB do wcześniej używanej 2x4GB, obsadzając tym samym wszystkie sloty. Komputer uruchamia się, lecz poza czarnym ekranem nic się nie ukazuje - nie ma menu bootowania ani ładowania systemu. Po kilkunastu sekundach restartuje się i tak w kółko. Profil XMP wyłączony, pamięci sprawdzone MemTestem - brak błędów. Pojedyncze pary (2x4) działają normalnie, natomiast 4x4 już nie. Nowe pamięci dokupiłem identyczne jak te, które miałem już wcześniej - konkretnie jest to model GY1866D364L9AS/8GDC. Czy jest coś, co mogę zrobić, aby wszystkie kości działały razem? Procesor: i5-5675C Płyta główna: MSI Z97-G43 (wersja BIOS-u: H.B - najnowsza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2024 Cześć Sprawdzałeś nowe pamięci,czy działają prawidłowo.Możesz sprawdzić każdą z osobna,jak i w dualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2024 Witam można zacząć od odłączenia zasilania i wyjęcia baterii z płyty głównej na 2 minuty. czy pierwsza para pamięci jest obsadzona w czarnych gniazdach ? zrobił bym tak obsadził bym pierwszy zestaw w czarnych gniazdach czyli A2 B2, wszedł do biosu i sprawdził z jak bios ustawia ich prędkość , i ręcznie ja obniżył do 1333MHz , zapis ustawień - uruchomić ponownie, sprawdzić czy system się załaduje, wyłączyć PC odłączyć zasilanie i dołożyć kolejna parę pamięci , jeśli PC z 4x4GB się uruchomi i załaduje system to ponownie wejść do biosu i przestawić szybkość na 1600MHz chyba ze od razu po dołożeniu drugiej pary występuje problem, to może to być spowodowane kontrolerem pamięci który jest zintegrowany w CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2024 Spróbuj zrobić downgrade BIOSU do H.8 https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-G43/support i daj znać. Możliwe, że masz uwalone piny na CPU. (pogięte) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...