Luis Garcia Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca Cześć, Jak w temacie - dołożyłem nową parę pamięci 2x4GB do wcześniej używanej 2x4GB, obsadzając tym samym wszystkie sloty. Komputer uruchamia się, lecz poza czarnym ekranem nic się nie ukazuje - nie ma menu bootowania ani ładowania systemu. Po kilkunastu sekundach restartuje się i tak w kółko. Profil XMP wyłączony, pamięci sprawdzone MemTestem - brak błędów. Pojedyncze pary (2x4) działają normalnie, natomiast 4x4 już nie. Nowe pamięci dokupiłem identyczne jak te, które miałem już wcześniej - konkretnie jest to model GY1866D364L9AS/8GDC. Czy jest coś, co mogę zrobić, aby wszystkie kości działały razem? Procesor: i5-5675C Płyta główna: MSI Z97-G43 (wersja BIOS-u: H.B - najnowsza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca Cześć Sprawdzałeś nowe pamięci,czy działają prawidłowo.Możesz sprawdzić każdą z osobna,jak i w dualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca Witam można zacząć od odłączenia zasilania i wyjęcia baterii z płyty głównej na 2 minuty. czy pierwsza para pamięci jest obsadzona w czarnych gniazdach ? zrobił bym tak obsadził bym pierwszy zestaw w czarnych gniazdach czyli A2 B2, wszedł do biosu i sprawdził z jak bios ustawia ich prędkość , i ręcznie ja obniżył do 1333MHz , zapis ustawień - uruchomić ponownie, sprawdzić czy system się załaduje, wyłączyć PC odłączyć zasilanie i dołożyć kolejna parę pamięci , jeśli PC z 4x4GB się uruchomi i załaduje system to ponownie wejść do biosu i przestawić szybkość na 1600MHz chyba ze od razu po dołożeniu drugiej pary występuje problem, to może to być spowodowane kontrolerem pamięci który jest zintegrowany w CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca Spróbuj zrobić downgrade BIOSU do H.8 https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-G43/support i daj znać. Możliwe, że masz uwalone piny na CPU. (pogięte) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...