michal78 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Witam. Mam aktualnie Ryzena 7 5700x, płytę 450, 2x8gb RAM, HDD + SSD, oraz Radeona 6700xt którego wymieniam na 7900gre (Sapphire Nitro+). Czy posiadany zasilacz 650w wystarczy? Informacje znajduje sprzeczne, kalkulator whatpsu podaje że wystarczy 550, ludzie na forach często piszą w przypadku podobnych setupow nawet o 800w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Ryzen 7 5700X to ile jest? 88W? Radeon 7900gre to jest 260W. No to mamy 88W + 8,8W strat na VRM (wiem, lekko przesadzam) + 260W + 50W inne śmieci (inne el. płyty gł., RAM, SSD) to razem: 406,8W. Zaleca sie, by zasilacz nie był obciążony powyżej 80%, czyli mamy 650W (Twój zasilacz) x0,8 = 520W do dyspozycji. Także moja ocena jest taka, że Twój zasilacz 650W wystarczy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Z tego co ja czytam to 7 5700X ma TDP 65W a 7900gre 260W, twoja 650 spokojnie powinna wystarczyć, więc nie martw się. A piszą chłopy o 800W, bo kombinują raz, że z OC i power limitami, dwa, chcą ciszy, półpasywności i takie tam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king2127 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca A jakiej marki zasilacz? Ma jakiś certyfikat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal78 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca Szczerze już nie pamiętam, komputer był składany 3 lata temu. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Lipca Zgłoś Opublikowano 22 Lipca (edytowane) W dniu 20.07.2024 o 15:34, NostradamuSek napisał: Z tego co ja czytam to 7 5700X ma TDP 65W U AMD jest jakoś dziwnie i oni podają moc samych chipletów obliczeniowych jako "TDP" (czyli bez chipletu IO w CPU), a cały CPU jako "PPT". W przypadku Ryzen 5700X TDP=65W, natomiast PPT=88W. Dziwacznie. Manipulacyjnie. Pewnie po to, by marketingowo ładniej wyglądało (sugestia że niby ich procesory pobierają nieco mniej, bo w materiałach prasowych łatwo znajdziesz dużymi literami tylko TDP, a PPT jest dobrze ukryte). Edytowane 22 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...