Skocz do zawartości
michal78

Upgrade karty a zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam aktualnie Ryzena 7 5700x, płytę 450, 2x8gb RAM, HDD + SSD, oraz Radeona 6700xt którego wymieniam na 7900gre (Sapphire Nitro+). Czy posiadany zasilacz 650w wystarczy? Informacje znajduje sprzeczne, kalkulator whatpsu podaje że wystarczy 550, ludzie na forach często piszą w przypadku podobnych setupow nawet o 800w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryzen 7 5700X to ile jest? 88W?

Radeon 7900gre to jest 260W.

No to mamy 88W + 8,8W strat na VRM (wiem, lekko przesadzam) + 260W + 50W inne śmieci (inne el. płyty gł., RAM, SSD) to razem: 406,8W.

Zaleca sie, by zasilacz nie był obciążony powyżej 80%, czyli mamy 650W (Twój zasilacz) x0,8 = 520W do dyspozycji.

Także moja ocena jest taka, że Twój zasilacz 650W wystarczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja czytam to 7 5700X ma TDP 65W a 7900gre 260W, twoja 650 spokojnie powinna wystarczyć, więc nie martw się.

A piszą chłopy o 800W, bo kombinują raz, że z OC i power limitami, dwa, chcą ciszy, półpasywności i takie tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.07.2024 o 15:34, NostradamuSek napisał:

Z tego co ja czytam to 7 5700X ma TDP 65W

U AMD jest jakoś dziwnie i oni podają moc samych chipletów obliczeniowych jako "TDP" (czyli bez chipletu IO w CPU), a cały CPU jako "PPT". W przypadku Ryzen 5700X TDP=65W, natomiast PPT=88W. Dziwacznie. Manipulacyjnie. Pewnie po to, by marketingowo ładniej wyglądało (sugestia że niby ich procesory pobierają nieco mniej, bo w materiałach prasowych łatwo znajdziesz dużymi literami tylko TDP, a PPT jest dobrze ukryte).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi