piotrekcie Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 W zeszłym tygodniu zakładałem posta dotyczącegop wieszania mi się w grach po upgradzie posta i zakupieniu 512 RAM pamięci, którą włozyłem do trzeciego slotu obok 128 RAM i 64 RAM. Doradziliście mi wtedy, by usunąć tą 64 co zrobiłem. Tymczasem komputerowi to nie pomogło, a nawet przeciwnie. Wskutek tych ciągłych restartów zwalił mi się system. Więc sformatowałem, nie bez trudności dysk i zainstalować chciałem XP. Niestety instalka ruszyła, ale już systemu zainstalować nie mogłem. Miał problemy ze skopiowaniem plików systwmowych, a jak doszło do około 40% to wyskoczył niebieski ekran. Drugi raz próbowałem go zainstalowac wkładając płytkę do nagrywarki z identycznym efektem. wobec tego olałem XP i chciałem zainstalować 98. Nawet mi się zainstalował, ale z błędami. Po ponownym sformatowaniu dysku zacząłem instalować na nowo. Dziwiło mi, że tak się długo nstaluje, w kompie miałem 655 RAM, a tu instalacja trwała jakieś 45 minut. W końcu się zainstalował, ale z tym samym błędem. Więc ponownie sformatowałem dysk i wyłączyłem kompa, by wyjąć tą słabszą kość pamięci, gdyż najwyraźniej się gryzły. Po włączeniu te 512 RAN widzial jako dziwaczne 288 RAM. Popatrzyłem czy dobrze siedzi w slocie. Było OK, bo ani nie piszczał, ani BIOS nie wył. A tu kolejna niespodzianka. Komp nie chce się uruchomić. Przestała startować karta graficzna. Jeszcze jedna wskazówka. Przed sformatowaniem dysku, na którym chciałem nagrać 98 włączył mi się scan disc sprawdzający partycję. Pod koniec wyswietlił mi napis: niedostateczna ilość pamięci konwencjonalnej, by sprawdzić dysk. W kompie miałem 655 RAM. Pomóżcie mi bo już nie mam do niego siły. Co się dzieje? Mnie już wyczerpały się pomysły. Trochę to wkurzające bo wybuliłem prawie 700 zł na sprzęt, który nie dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 ja tak mialem jak skopala sie tablica partycji - zamiast formatu musialem zdjac WSZYSTKIE partycje na hdd i pozakladac od poczatku :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Sprawdz czy na starych kosciach ramu wszystko dziala, jesli tak to wina lezy po stronie 512. Jesli i na tym sie bedzie rypac to pomyslimy dalej. Przejrzyj tez instrukcje do plyty i sprawdz czy obsluguje moduly 512. Podaj pelny konfig. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 1. Napisz jaka to płyta główna & proc (Jakie FSB). 2. Ustawienia dla pamięci w BIOS- wyłącz BY SPD/AUTO, i ustraw ręczne, najgorsze timingi (największe cyfry), memory bank interleave=disabled 3. Zapomnij o więcej niż 512MB i win98 4. Sprawdź kości memtestem, najlepiej kolejno każdą kość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... Gadasz glupoty kolego. Jakos kilkakrotnie instalowalem 98 z 512 RAMu i o dziwo normalnie sie dalo, nie tylko mi zreszta. Jezeli podczas dlugotrwalej pracy zaczyna swirowac RAM, wystarczy jakiego Cachemana zainstalowac. Osobiscie mialem jakis czas RAMIdle, alewywalilem bo nie bylo potrzebne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... uu a mi sie jakos udalo :) Od ponad roku mam 512 Mb Ramu i zadnych problemow czy to przy instalacji czy pracy w Windowsie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Oto konfig i co aktualnie w komputerze Athlon 2400+, Płyta główna Soltek SL75KAV, 512RAM, karta muzyczna SoundBlaster Live, dysk twardy Caviar 40 giga, systemu aktualnie na dysku brak. A co do Windowsa 98 to chciałem wcześniej zainstaloweać XP ale nawet się nie skończył instalować tylko się wywalała instalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Oto konfig i co aktualnie w komputerze Athlon 2400+, Płyta główna Soltek SL75KAV, 512RAM, karta muzyczna SoundBlaster Live, dysk twardy Caviar 40 giga, systemu aktualnie na dysku brak. A co do Windowsa 98 to chciałem wcześniej zainstaloweać XP ale nawet się nie skończył instalować tylko się wywalała instalka Przy starych kosciach tez odwala takie numery czy tylko z ta 512 ?? Ramy sa noname rozumiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... Gadasz glupoty kolego. Jakos kilkakrotnie instalowalem 98 z 512 RAMu i o dziwo normalnie sie dalo, nie tylko mi zreszta. Jezeli podczas dlugotrwalej pracy zaczyna swirowac RAM, wystarczy jakiego Cachemana zainstalowac. Osobiscie mialem jakis czas RAMIdle, alewywalilem bo nie bylo potrzebne. taaaaa, to wytłumacz mi koleś, dlaczego wiesza mi się winda 98(blue screen), gdy mam 512 ram??? wystarczy, że wyjmę jedną kość, a system zaczyna pracować stabilnie. To samo dzieje się u mojego brata(epox 8rga+ i 2x256mb kingston hyperx). Co ty na to? Moim zdaniem jest coś nie tak z windą, ponoć istnieją patche naprawiające tę przypadłość ale mi się nie chciało w to bawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 RAMY to są DIMY bo DDR-ów mi moja płyta nie obsługuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 RAMY to są DIMY bo DDR-ów mi moja płyta nie obsługujeSprawdz w instrukcji czy Twoja plyta obsluguje moduly 512 MB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Nie wiem jak stara jest Twoja płyta główna, ale ze starszymi były problemy z jednostronnymi pamięciami SDRAM. Jeżeli ta płyta ma napisane, że obsługuje max kości 512MB to może chodzić o dwustronne. Przy jednostronnych max. 256MB. Najlepiej sprawdzić w instrukcji, czy przy info o pamięciach jest coś w stylu double-sided. ps. pamięci dwustronne charakteryzują się tym, że kości są usytuowane po obu stronach laminatu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Płytka główna jest dość stara. Kupiłem ją dwa lata temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... Gadasz glupoty kolego. Jakos kilkakrotnie instalowalem 98 z 512 RAMu i o dziwo normalnie sie dalo, nie tylko mi zreszta. Jezeli podczas dlugotrwalej pracy zaczyna swirowac RAM, wystarczy jakiego Cachemana zainstalowac. Osobiscie mialem jakis czas RAMIdle, alewywalilem bo nie bylo potrzebne. taaaaa, to wytłumacz mi koleś, dlaczego wiesza mi się winda 98(blue screen), gdy mam 512 ram??? wystarczy, że wyjmę jedną kość, a system zaczyna pracować stabilnie. To samo dzieje się u mojego brata(epox 8rga+ i 2x256mb kingston hyperx). Co ty na to? Moim zdaniem jest coś nie tak z windą, ponoć istnieją patche naprawiające tę przypadłość ale mi się nie chciało w to bawić to ze tobie sie tak dzieje to nie znaczy ze jest tak na calym swiecie, jezeli udzielasz porady to powinny one byc oparte na doswiadczeniach z wieloma sprzętami, a jezeli mowisz tylko o swoim sprzecie to wyraznie to zaznacz, bo co sprzęt to obyczaj i nie można być tak pewnym swoej wypowiedzi jak ty opierając się tylko na własnym blaszaku.Chyba że jesteś czegoś pewien i wież że jest tak napewno. Z moich doświadczen wynika ze w98 nie ma problemu z większą niż 512 MB ilością pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Płytka główna jest dość stara. Kupiłem ją dwa lata temu w tym okresie płyty obsługiwały juz chyba pamięci jednostronne, ale wszystko moze się zdarzyć Kolega ma jakiegostam ECSa z wbudowaną graficzną i takietam, kupił ją niedawno, a efekt jest taki ze niektóre jednostronne chodzą a niektóre nie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 windy 98 nie zainstalujesz albo zainstalujesz i będzie się wieszała, bo masz 512mb ram. Winda 98 głupieje przy takiej ilości....... Gadasz glupoty kolego. Jakos kilkakrotnie instalowalem 98 z 512 RAMu i o dziwo normalnie sie dalo, nie tylko mi zreszta. Jezeli podczas dlugotrwalej pracy zaczyna swirowac RAM, wystarczy jakiego Cachemana zainstalowac. Osobiscie mialem jakis czas RAMIdle, alewywalilem bo nie bylo potrzebne. taaaaa, to wytłumacz mi koleś, dlaczego wiesza mi się winda 98(blue screen), gdy mam 512 ram??? wystarczy, że wyjmę jedną kość, a system zaczyna pracować stabilnie. To samo dzieje się u mojego brata(epox 8rga+ i 2x256mb kingston hyperx). Co ty na to? Moim zdaniem jest coś nie tak z windą, ponoć istnieją patche naprawiające tę przypadłość ale mi się nie chciało w to bawić Reed ma racje. Proponuje AK47 przeczytac manual od Win98, gdzie wyraznie jest napisane ze win 98 obsluguje do 512 MB ramu włacznie! Malo tego mialem postawiony u siebie win 98 na 512 i hulal az milo. Jedyne co mam do dodania, to ze masz cos spiepszony ram, albo nie umiesz windy zainstalowac :P :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 W 98 rzeczywiście są problemy powyżej 512 mb ramu, ale XP już działa jak trzeba, a przecież gościu pisze, że XP też instalował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 [ Malo tego mialem postawiony u siebie win 98 na 512 i hulal az milo. Jedyne co mam do dodania, to ze masz cos spiepszony ram, albo nie umiesz windy zainstalowac :P :lol: Jak to nie umiem Windy zainstalować. Uważasz mnie za lamera? Może i nie znam się na kompach tak jak ty ale mam już komputer cztery lata i instalowałem ją wielokrotnie :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 eeee tak mi sie teraz przupomnialo co do tego XPka kumplowi sie nie chcial instalowac przez grafe niby smieszne ale prawdziwe Ma Gf 2 MX 400 64MB Pixel view czy cos kolo tego i przy instalacji XP musiał wyjąć tą karte włoży ć rive zainstalowac systema i przelozyc karde wszystko dzialalo potem ok, teraz ma Gigabyta 7VA+ i wszystko zapiernicza bez tych cyrków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Oto konfig i co aktualnie w komputerze Athlon 2400+, Płyta główna Soltek SL75KAV, 512RAM, karta muzyczna SoundBlaster Live, dysk twardy Caviar 40 giga, systemu aktualnie na dysku brak. A co do Windowsa 98 to chciałem wcześniej zainstaloweać XP ale nawet się nie skończył instalować tylko się wywalała instalka Dobra, to moja płyta :) Bardziej bezproblemowej to ze świecą szukać :) 1. Jakbyś posprawdzał napięcia; przy dołożeniu kości 512 mogło wzrosnąć zapotrzebowanie na 3.3V 2. Upewnij się, że masz FSB 133 na płycie ustawione, nie 100 na płycie+33 w biosie. 3. Ustawinia pamięci na razie ręcznie, CL=3 im daj. Możesz podnieść im napięcia do 3.4 i wtedy spróbować; dwie zworki na płycie w połowie drogi pomiędzy złączem flopa a dipami od FSB i mnożnika. Obstawiam, że albo pamięci walnięte, albo poprostu nie lubią się s płytą i tyle :) Soltek zawsze tak miał, że niektórych pamięci nie lubił i już :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 [ Malo tego mialem postawiony u siebie win 98 na 512 i hulal az milo. Jedyne co mam do dodania, to ze masz cos spiepszony ram, albo nie umiesz windy zainstalowac :P :lol: Jak to nie umiem Windy zainstalować. Uważasz mnie za lamera? Może i nie znam się na kompach tak jak ty ale mam już komputer cztery lata i instalowałem ją wielokrotnie :evil: to nie do ciebie a do AK42. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Obstawiam, że albo pamięci walnięte, albo poprostu nie lubią się s płytą i tyle :) Soltek zawsze tak miał, że niektórych pamięci nie lubił i już :) to nie tylko Soltek ASUS A7S333 na sis nie potrafil wspolpracowac ze 128 MB pewnej firmy... wymienilaem chyba na 4 inne kosci tej firmy ten sam rozmiar i za cholere nie chcialy ruszyc, nawet przy najwolniejszych timingach.. skonczylo sie na tym ze klientowi zaproponowalismy dolozenie troszke do 256, wtedy dzialalo bez problemow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 [ Malo tego mialem postawiony u siebie win 98 na 512 i hulal az milo. Jedyne co mam do dodania, to ze masz cos spiepszony ram, albo nie umiesz windy zainstalowac :P :lol: Jak to nie umiem Windy zainstalować. Uważasz mnie za lamera? Może i nie znam się na kompach tak jak ty ale mam już komputer cztery lata i instalowałem ją wielokrotnie :evil: to nie do ciebie a do AK42. :wink: taa? to przyjedź do mnie i zainstaluj mi windę! jak ci się nie uda, to nie wyjdziesz z mojej chaty cały. Jeszcze pojedź do mojego brata a on ci lepiej mordkę obije, jeżeli nie zainstalujesz mu windy 98 haha (joke) Nie wiem, ile masz latek, ale podjerzewam że niewiele. Ja komputer(oj już chyba ze 6 się przewinęło) mam od 95roku, więc raczej nie mam problemów z instalacją windy. Twoja wypowiedź jest uszczypliwa, ale napisałeś ją podejrzewam po to, by dowartościować się haha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 heh zamiast sie licytowac to sie zastanowcie nad pytaniem z tematu mowicie ze win 98 obsluguje ram wlacznie do 512mb a gostek ma 512+128+64 piotrekcie - a probowales winde instalowac tylko z koscia 128+64? jak sie udalo to na 128 samej albo 64 samej albo 512 samej - moe pozamieniaj sloty kiedys mialem problem bo wieksza kosc mialem w banku 2 a mniejsza w 1 i sie wailo (ta mniejsza to jakis staruszek byl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UbakomandoVonKapusta Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 A ja mam takie pytanie - można wsadzić kartę np Radeona 9600Pro do płyty z agp X1,2 np abit bh6 ? Ktoś mi powiedział, że tam jest inne napięcie i mi karta pójdzie z dymem. Prawda to ? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Chłopaki, problem rozwiązany. Prawdopodobnie moja płyta nie obsługuje pamieci dwustronnych. Stare włożyłem i poszło. Zdążyłem nawet zainstalować to XP. Niestety zwaliła się też karta graficzna. Wiatraczek nie chodzi. powodem wieszania się w grach była więc albo pamięć albo przegrzewająca się grafika. Całe szczęście, ze te dwa komponenty mam na gwarancji jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Chłopaki, problem rozwiązany. Prawdopodobnie moja płyta nie obsługuje pamieci dwustronnych. Stare włożyłem i poszło. Zdążyłem nawet zainstalować to XP. Niestety zwaliła się też karta graficzna. Wiatraczek nie chodzi. powodem wieszania się w grach była więc albo pamięć albo przegrzewająca się grafika. Całe szczęście, ze te dwa komponenty mam na gwarancji jeszcze.eeee sory ze sie pytam ale jak to jest kurde możliwe skoro kiedyś tylko dwustronne były???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Kiedyś były jednostronne. Te najnowsze są dwustronne. Masz układy po obu stronach kości pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 od zawsze byly dwustronne jednostronne to ostatni wynalazek - do [ciacha] plyta nie moze nie obslugiwac dwustronnych ,ta kosc musi byc uszkodzona,albo gryzc sie z plyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...