Jump to content
mikogth

Co wybrać: Intel Xeon E5-2680v3 + NVC 2060 vs 5800X3D + RX 7800XT/7900GRE vs 13600K + NV 4070 Super

Recommended Posts

Witam
Który zestaw jest opłacalniejszy i wydajniejszy z podanych:
- Intel Xeon E5-2680v3 + NV 2060
- 5800X3D + RX 7800XT/7900GRE
- 13600K + NV 4070 Super

Szukam PC do stricte grania albo w FHD 1080p albo 1440p

Ew. czy zostać przy 1080p czy już przejść na 1440p

(póki co pomijam AM5)

Witam

testów czy porównań na portalach czy YT nie brakuje ... , a PC nie składa się tylko z CPU + GPU , pod względem wydajności to zestawu pierwszego nie ma co porównywać do zestawu dwa i trzy , wydajnościowo to zestaw trzeci powinien zapewnić najwięcej FPS. 

a to czy grać w 1080p czy 1440p to zestaw dwa i trzy powinien zapewnić odpowiednia wydajność w obydwu rozdzielczościach , natomiast jaka jest obecnie opłacalność zakupu Ryzen 7 5800X3D ? , rozważ Ryzen 7 5700X3D, różnica zakupu to około 400pln a wydajnościowo w grach hmmm  +/-2%. a różnice zainwestował bym w dobre chłodzenie dla CPU np.

Chłodzenie CPU Deepcool AK620 Zero Dark (R-AK620-BKNNMT-G-1)

38 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

testów czy porównań na portalach czy YT nie brakuje ... , a PC nie składa się tylko z CPU + GPU , pod względem wydajności to zestawu pierwszego nie ma co porównywać do zestawu dwa i trzy , wydajnościowo to zestaw trzeci powinien zapewnić najwięcej FPS. 

a to czy grać w 1080p czy 1440p to zestaw dwa i trzy powinien zapewnić odpowiednia wydajność w obydwu rozdzielczościach , natomiast jaka jest obecnie opłacalność zakupu Ryzen 7 5800X3D ? , rozważ Ryzen 7 5700X3D, różnica zakupu to około 400pln a wydajnościowo w grach hmmm  +/-2%. a różnice zainwestował bym w dobre chłodzenie dla CPU np.

Chłodzenie CPU Deepcool AK620 Zero Dark (R-AK620-BKNNMT-G-1)

Mówisz, że lepiej brać 5700X3D niż 5800X3D? Chciałbym sparować ew z RX 7800XT albo właśnie z 7900GRE.

14 minut temu, Mr.T... napisał(a):

popatrz na testy w grach , różnica w wydajności mała a trzeba dopłacić 400pln.  

Widziałem, jak wszedł 5700X3D zastanawiałem sie nad nim do sparowania z płytą ASUS.

Czy ew. do takiej konfig. wybrać monitor 1440p czy zostać 1080p, jakie odświeżanie (powyżej 144 Hz?)

Edited by mikogth

Biorąc 7900 GRE szedłbym w 1440p tym bardziej że te monitory mocno poszły w dół i za 900 zł można kupić już coś przyzwoitego.

5800X 3D nie ma sensu przy obecnej cenie bo taniej wyjdzie 7500F na AM5 który nie będzie specjalnie znacznie słabszy 

Average.png

40 minut temu, mikogth napisał:

Czy ew. do takiej konfig. wybrać monitor 1440p czy zostać 1080p, jakie odświeżanie (powyżej 144 Hz?)

oczywiście że 1440p.

a jesteś w stanie dostrzec różnice w powyżej 144Hz ? xD 

kując dla siebie na monitorze sie nie oszczędza , bo można oszukać tylko samego siebie ...  

jaki monitor wybrać , taki aby był pod twoje preferencje i oczekiwania , na YT wpisz  "morele monitor" wyskoczy taki youtuber Stilgar omawia co dla kogo itd.   

obecnie fajna opcja to  np. Dell G2724D 

Pamiętaj, że karty AMD są dużo gorsze w Ray Tracingu i nie mają DLSS (jest FSR), ale jak Ci nie zależy na tych technologiach, to Radeon będzie lepszym wyborem

Edited by Pzgr. 39

17 minut temu, Mr.T... napisał(a):

oczywiście że 1440p.

a jesteś w stanie dostrzec różnice w powyżej 144Hz ? xD 

kując dla siebie na monitorze sie nie oszczędza , bo można oszukać tylko samego siebie ...  

jaki monitor wybrać , taki aby był pod twoje preferencje i oczekiwania , na YT wpisz  "morele monitor" wyskoczy taki youtuber Stilgar omawia co dla kogo itd.   

obecnie fajna opcja to  np. Dell G2724D 

Patrze: 1 588,32 zł -> 5700X3D + Asus ROG STRIX B550-A GAMING + wgranie BIOS (1900 jak 5800X3D)

Ja bym na twoim miejscu wyrzucił z koszyka aktualizację Biosu. Mało prawdopodobne, by była jakaś przestarzała wersja, która nie odpali tego Ryzena a nawet gdyby to możesz to zrobić sam. Wystarczy pendrive z nowym biosem.

6 minut temu, P3ch napisał(a):

Tak profilaktycznie proponował bym wpisać RX 7800XT Problems, Crash Every Game lub Stuttering to Ci się odechce.

Domyślnie planuje 7900 GRE

1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

+ zestaw chłodzący , bo procesory X3D takowego nie posiadają.   

Wiem. Ew wodne bym wziął.
Tak wyliczam, że ta płytę z 5700X3D za 1 zamachem bym dał rade

37 minut temu, mikogth napisał:

gwarancja 24 miesiące, i parę szekli zaoszczędzone 

https://allegro.pl/oferta/nowy-procesor-amd-ryzen-7-5700x3d-8-rdzeniowy-16-watkowy-3-0-ghz-gniazdo-am4-105-w-15800817918?utm_source=coma_email&utm_medium=ad2b715c680cbc575a2ebf1f5bbad2a8af4329f0&utm_content=15800817918&utm_campaign=abandon_browse

P3ch słusznie pisze o możliwych problemach z kartami AMD sterowniki itd. , problem pierwszy to często zasilacz o zbyt małej mocy , dobierając zasilacz nie można sie tylko kierować średnim/maksymalnym zużyciem prądu, bo są jeszcze piki skoki obciążenia zarówno CPU jak i GPU, jak posiada sie zasilacz nowy z dużym zapasem mocy nie powinno być problemu , drugi najczęstszy problem, to na tanich monitorach człowieki włączają -Freesync a potem krzaki z obrazem , warto tez zainteresować sie tematem "amd undervolting gpu"    

30 minut temu, Mr.T... napisał(a):

gwarancja 24 miesiące, i parę szekli zaoszczędzone 

https://allegro.pl/oferta/nowy-procesor-amd-ryzen-7-5700x3d-8-rdzeniowy-16-watkowy-3-0-ghz-gniazdo-am4-105-w-15800817918?utm_source=coma_email&utm_medium=ad2b715c680cbc575a2ebf1f5bbad2a8af4329f0&utm_content=15800817918&utm_campaign=abandon_browse

P3ch słusznie pisze o możliwych problemach z kartami AMD sterowniki itd. , problem pierwszy to często zasilacz o zbyt małej mocy , dobierając zasilacz nie można sie tylko kierować średnim/maksymalnym zużyciem prądu, bo są jeszcze piki skoki obciążenia zarówno CPU jak i GPU, jak posiada sie zasilacz nowy z dużym zapasem mocy nie powinno być problemu , drugi najczęstszy problem, to na tanich monitorach człowieki włączają -Freesync a potem krzaki z obrazem , warto tez zainteresować sie tematem "amd undervolting gpu"    

Widziałem go. Tylko nwm czy one są z pudełkiem / bez i czy z Chin

Co do zasilacza to myślę nad 850W wzwyż

Edited by mikogth

W dniu 28.07.2024 o 16:16, mikogth napisał(a):

Domyślnie planuje 7900 GRE

A czemu tego Ryzena z 4070 Super by nie połączyć? Bez RT podobna wydajność, po włączeniu RTX jest lepszy, do tego DLSS i niższy pobór energii.

W dniu 28.07.2024 o 16:16, mikogth napisał(a):

Wiem. Ew wodne bym wziął.

Chłodzenie wodne nie jest konieczne. Ja mam 5800X3D i na powietrznym idzie go bez problemu uciągnąć, tylko trzeba zjechać z napięciem przy pomocy curve optimizer. Ja mam -20 na wszystkich rdzeniach.

Edited by Krisu747