nieznamsie_ Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Witam. Problem polega na tym, że kiedy gram w gry i ktoś siedzi w domu na wifi, to nie da się praktycznie grać bo lagi są potworne. Gra jest niemożliwa. Oto pytanie. Czy da radę podzielić jakoś, żeby komputer miał osobno tak jakby internet? Żeby wifi sobie brało osobno itp? Posiadam Router TP-Link Archer VR300. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc jak to zrobić? Co może w nim poprawić, albo ustawić żeby ten ping tak strasznie i potwornie nie skakał mi w grze? Przydzielić może jakąś prędkość tylko do komputera? Pytajcie na wszystko postaram się odpowiedzieć przy pomocy. Dzięki... Edytowane 28 Lipca przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 29 Lipca Zgłoś Opublikowano 29 Lipca https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1742/ Ustaw sobie QOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 31 Lipca Zgłoś Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Nie mam takiej opcji w ruterze. Ehh... Znalazłem tylko coś takiego. To jest to? I gdzie znajdę te Zakresy adresów IP? Co mam tam wpisać? Zakresy portów również nie mam pojęcia co tam trzeba wpisać... Dzisiaj robiłem speed test i wyszło mi to: Ale często prędkość spada dużo niżej. Ile mam ustawić pobierania i wysyłania ''od do''? O ile znalazłem dobrą opcję i to faktycznie jest ten QoS w moim ruterze. Edytowane 31 Lipca przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia Tutaj test robiony w nocy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) Strasznie niskie te prędkości, zwłaszcza uploadu. Może pomyśl o zmianie dostawcy internetu. Edytowane 1 Sierpnia przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 4 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a): Strasznie niskie te prędkości, zwłaszcza uploadu. Może pomyśl o zmianie dostawcy internetu. Wiem. Czyli nie da siętego w żaden sposób ustawić? Dostawcy nie mogę zmienić, bo to najlepsze co mogę u siebie niestety mieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia Jest tam taka opcja, co prawda nie znam się jakoś specjalnie na internetach, ale z tego co widać na twoich screnach to wystarczy wpisać adres IP urządzenia oraz bramki które mają mieć ograniczenie, ustawić limit prędkości i powinno być. Ale chyba trzeba poustawiać stałe IP na urządzeniach, bo jak się zmieni to ograniczenie nie będzie działać. Ale pewny nie jestem, niech ktoś inny się wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a): Jest tam taka opcja, co prawda nie znam się jakoś specjalnie na internetach, ale z tego co widać na twoich screnach to wystarczy wpisać adres IP urządzenia oraz bramki które mają mieć ograniczenie, ustawić limit prędkości i powinno być. Ale chyba trzeba poustawiać stałe IP na urządzeniach, bo jak się zmieni to ograniczenie nie będzie działać. Ale pewny nie jestem, niech ktoś inny się wypowie. Dziękuję. Właśnie nie wiem bo chcę przypisać jakąś stałą prędkość do mojego komputera tak powiedzmy 60% prędkości, do którego jest podłączony ruter i internet po kablu, a reszta żeby była dla urządzeń w domu typu telefony itp, które są połączone przez wi-fi. Edytowane 1 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) To działa inaczej niż myślisz, czyli ogranicza prędkość internetu dla wybranych urządzeń. Możesz tak ograniczyć wszystkie możliwe adresy IP dajmy na to na 2 Mb/s download a zostawić swój bez tego ograniczenia i wtedy jak dwa urządzenia pobierają coś z tą prędkością to masz dla siebie jeszcze 6 Mb/s prędkości pobierania. Edytowane 1 Sierpnia przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziendal Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia Tak jak kolega wyżej mówił. Dzięki tej funkcji możesz ograniczyć prędkość dla niektórych urządzeń w sieci. Niestety - jak pojawi się nowe urządzenie w sieci to będziesz je musiał dodać do tej listy. Tego routera nie mam, więc się posiłkuję jego instrukcja. 1. Po pierwsze chcesz przypisać stały adres IP dla urzadzeń którym chcesz ograniczyć prędkość (przykładowo komputer siostry). I tutaj sorki za angielski, ale tylko taką instrukcje znalazlem, wierze że ogarniesz albo chociaż CIę nakieruje 😄 Zrobisz to w zakładce: Go to Advanced > Network > LAN Settings page and select IPv4. 3. Scroll down to locate the Address Reservation table and click Add to add an address reservation entry for your device, Enter the MAC address of the device for which you want to reserve IP address. 5. Specify the IP address which will be reserved by the router. Skąd weźmiesz mac address? Albo poszukaj go w zakładce gdzie wyświetlają się wszystkie kompy podpięte do tej sieci, albo wpisz na kompie który chcesz ograniczyć ipconifg /all i tam będziesz miał mac address karty sieciowej i mozesz ten sam adres IP dać który aktualnie komputer ma przypisany. 2. Po przypisaniu stałego IP adresu dla komputera który chcesz ogarniczyć wpisujesz jego adres w "zakres portu" któryy podałeś, jak chcesz ograniczyć kilka kompów to dobrze przypisać im adres IP po sobie. W zakresie portów wpisujesz od 1 do 65535 a reszta czyli prędkosci to raczej już ogarniasz ;D Wiem że wytłumaczylem ogólnie, ale mam nadzieje że troche CIę to pokieruje, jestem beznadziejny z tłumaczenia rzeczy przez kompa więc sorry :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Ziendal napisał(a): Tak jak kolega wyżej mówił. Dzięki tej funkcji możesz ograniczyć prędkość dla niektórych urządzeń w sieci. Niestety - jak pojawi się nowe urządzenie w sieci to będziesz je musiał dodać do tej listy. Tego routera nie mam, więc się posiłkuję jego instrukcja. 1. Po pierwsze chcesz przypisać stały adres IP dla urzadzeń którym chcesz ograniczyć prędkość (przykładowo komputer siostry). I tutaj sorki za angielski, ale tylko taką instrukcje znalazlem, wierze że ogarniesz albo chociaż CIę nakieruje 😄 Zrobisz to w zakładce: Go to Advanced > Network > LAN Settings page and select IPv4. 3. Scroll down to locate the Address Reservation table and click Add to add an address reservation entry for your device, Enter the MAC address of the device for which you want to reserve IP address. 5. Specify the IP address which will be reserved by the router. Skąd weźmiesz mac address? Albo poszukaj go w zakładce gdzie wyświetlają się wszystkie kompy podpięte do tej sieci, albo wpisz na kompie który chcesz ograniczyć ipconifg /all i tam będziesz miał mac address karty sieciowej i mozesz ten sam adres IP dać który aktualnie komputer ma przypisany. 2. Po przypisaniu stałego IP adresu dla komputera który chcesz ogarniczyć wpisujesz jego adres w "zakres portu" któryy podałeś, jak chcesz ograniczyć kilka kompów to dobrze przypisać im adres IP po sobie. W zakresie portów wpisujesz od 1 do 65535 a reszta czyli prędkosci to raczej już ogarniasz ;D Wiem że wytłumaczylem ogólnie, ale mam nadzieje że troche CIę to pokieruje, jestem beznadziejny z tłumaczenia rzeczy przez kompa więc sorry 😄 Nakierowałeś mnie i dziękuję Tobie. W ipconfig/all mam tylko kartę sieciową podiętą do komputera i żadnych innych adresów mi tam nie wyświetla. W domu tylko jest używane wi-fi urządzenia takie jak telefony, telewizor. Znalazłem te rezerwację adresów, widzę tutaj wszystkie urządzenia połączone przez wi-fi i nazwę mojego komputera. Czy mam tutaj dodać właśnie swój komputer w tej rezerwacji adresów? Ehh jestem za głupi jednak na to... Również nie mam opcji ustawienia prędkości. Edytowane 2 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia Ok czyli najpierw dodaje wszystkie adresy do rezerwacji adresów, potem idę do ''Kontrola przepustowości'' i dodaję reguły kontroli po kolei wszystkie urządzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia Ustaw statyczne IP dla tych sprzętów które znasz (PC, TV itd), później ustaw DHCP na inne IP np PC masz (zgaduje) 192.168.0.10, TV - 192.168.0.11, DHCP działa w zakresie 192.168.0.50-192.168.0.200. Później ustaw priorytet QOS dla PC - najwyższy czyli 1, TV niższy np 3, a cały zakres DHCP ustaw na 4. Oczywiście na wszystkie porty. Zobacz czy coś to da. Jeżeli to nie jest kwestia dostawcy to powinno być lepiej. Ograniczanie przepustowości nic nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 1 godzinę temu, Bonusso3 napisał(a): Ustaw statyczne IP dla tych sprzętów które znasz (PC, TV itd), później ustaw DHCP na inne IP np PC masz (zgaduje) 192.168.0.10, TV - 192.168.0.11, DHCP działa w zakresie 192.168.0.50-192.168.0.200. Później ustaw priorytet QOS dla PC - najwyższy czyli 1, TV niższy np 3, a cały zakres DHCP ustaw na 4. Oczywiście na wszystkie porty. Zobacz czy coś to da. Jeżeli to nie jest kwestia dostawcy to powinno być lepiej. Ograniczanie przepustowości nic nie da. Rozumiem. Dziękuję za chęć pomocy! Już się trochę gubię 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia Pytaj, zawsze to czegoś nowego się nauczysz 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia Dobra jeszcze raz. Czy mogę ograniczyć prędkość dla mojego komputera tak, żeby urządzenia nie przeszkadzały mi w graniu? Po prostu jestem za durny i nie rozumiem jak to mam ustawić... Mogę dać screeny jak byście potrzebowali, tylko nie wiem czego potrzebujecie, żeby mi pomóc to ustawić. Sam nie dam rady. Nie ogarnę tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia Nie ograniczaj pasma tj przepustowości bo to nic nie da. Gry nawet 1Mbps nie wykorzystują więc problemem nie jest przepustowość. Ciebie interesuje priorytet dla pakietów. Czyli tak jak pisałem wcześniej, Twój PC ma jakieś IP, wpisz tutaj ten adres np 192.168.0.10-192.168.0.10 i zostaw mu priorytet 1 czyli najwyższy. Inne urządzenia w sieci ustaw na niższy priorytet czyli np 192.168.0.50-192.168.0.200 priorytet 2. Nie wiem jaką masz sieć i jak masz ustawiony DHCP, ale jakbyś ustawił na sztywno IP dla PC na jakiś poza zakresem DHCP i dał mu najwyższy priorytet, a wszystkie urządzenia z DHCP na niższy to możliwe że coś by to dało. Ciężko mi precyzyjniej to opisać bo nie mam tego routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 6 godzin temu, Bonusso3 napisał(a): Nie ograniczaj pasma tj przepustowości bo to nic nie da. Gry nawet 1Mbps nie wykorzystują więc problemem nie jest przepustowość. Ciebie interesuje priorytet dla pakietów. Czyli tak jak pisałem wcześniej, Twój PC ma jakieś IP, wpisz tutaj ten adres np 192.168.0.10-192.168.0.10 i zostaw mu priorytet 1 czyli najwyższy. Inne urządzenia w sieci ustaw na niższy priorytet czyli np 192.168.0.50-192.168.0.200 priorytet 2. Nie wiem jaką masz sieć i jak masz ustawiony DHCP, ale jakbyś ustawił na sztywno IP dla PC na jakiś poza zakresem DHCP i dał mu najwyższy priorytet, a wszystkie urządzenia z DHCP na niższy to możliwe że coś by to dało. Ciężko mi precyzyjniej to opisać bo nie mam tego routera. Bardzo mi pomogłeś tym wpisem i zaczynam powoli rozumieć. Czyli ustawię swoje IP na najwyższy priorytet, i potem wszystkie urządzenia np. z końcówką od 102 do powiedzmy 106. Tylko muszę tam pobieranie i wysyłanie wpisać. I co tam wpisać znowu dla mojego komputera i co dla pozostałych urządzeń? A serwer DHCP z tego co widzę jest włączony z końcówkami od 100 do 199 czyli wszystko o ile to rozumiem. Edytowane 3 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia Ustawiłem priorytet 1 dla swojego IP komputera. Nie wiem czy to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Zrobiłem coś takiego... Priorytet 1 to mój komputer. Ma to jakiś sens? Edytowane 3 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Ok zrobiłem test z tymi ustawieniami w CS2 i nic to nie dało. Przez urządzenia na Wi-Fi ping tak skacze, że nie da się grać... Co ciekawe na starym ruterze nie miałem aż tak wysokich tych skoków pingu. Edytowane 3 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.IT Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia Kup prostego TP-linka z QOS jak koledzy wyżej pisali, lub innego ASUS'a, urządzenia od usługodawców z reguły mają "dawać" internet i nic poza tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Czyli kupiłem nowy ruter tylko po to, żeby kupić starszy? 😄 Dramat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia W dniu 6.08.2024 o 23:22, Szymon.IT napisał: Kup prostego TP-linka z QOS Przecież dokładnie taki posiada.... o czym piszesz? W dniu 3.08.2024 o 19:40, nieznamsie_ napisał: Zrobiłem coś takiego... Priorytet 1 to mój komputer. Ma to jakiś sens? Odkryj te IPki, przecież to i tak prywatna podsieć. Ciężko powiedzieć co tam ustawiłeś. Po drugie, jak masz DHCP to IPki się zmieniają, dlatego mówiłem żebyś ustawił statyczny IP poza zakresem DHCP dla Twojego PCta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 9 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia W dniu 8.08.2024 o 12:16, Bonusso3 napisał(a): Przecież dokładnie taki posiada.... o czym piszesz? Odkryj te IPki, przecież to i tak prywatna podsieć. Ciężko powiedzieć co tam ustawiłeś. Po drugie, jak masz DHCP to IPki się zmieniają, dlatego mówiłem żebyś ustawił statyczny IP poza zakresem DHCP dla Twojego PCta. Za każdym razem te IP są takie same dla urządzeń. końcówki tylko inne np. 101 inne urządzenie 102,103 itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 10 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Dałem tego screena na górze. Ustawione były wszystkie adresy, które łączą się przez Wi-Fi. Mój komputer dałem na prioprytet 1 a resztę na 8, ale nic to nie dało. Nie wiem co zmieni, jeżeli ustawię w Windows stałe IP. 😕 Teraz patrzę, i mój komputer ma końcówkę 106 czyli inną niż wcześniej. Czyli mam ustawić stałe IP dla komputera? Jakie? Czy to obojętnie? Co dalej w takim razie mam zrobić? Edytowane 10 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Koniecznie ustaw to stałe IP na komputerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 4 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a): Koniecznie ustaw to stałe IP na komputerze Ok tak zrobię. Obojętnie jakie sobie ustawię to będzie dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) Na routerze powinieneś mieć możliwość rezerwacji (przypisania) konkretnego IP dla konkretnego urządzenia po adresie MAC. Wtedy nic nie będziesz musiał ustawiać w systemie na komputerze. https://www.youtube.com/watch?v=hC_o3kMjHa0 https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1554/ Bez tej rezerwacji DHCP przypisuje urządzeniom adres IP na jakiś określony czas (np. kilka godzin). Po tych kilku godzinach, gdy urządzenie nie będzie połączone z siecią, adres IP zwalnia się, a urządzenie po ponownym zalogowaniu się do sieci otrzymuje nowy adres IP. Edytowane 11 Sierpnia przez brachol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, brachol napisał(a): Na routerze powinieneś mieć możliwość rezerwacji (przypisania) konkretnego IP dla konkretnego urządzenia po adresie MAC. Wtedy nic nie będziesz musiał ustawiać w systemie na komputerze. https://www.youtube.com/watch?v=hC_o3kMjHa0 https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1554/ Bez tej rezerwacji DHCP przypisuje urządzeniom adres IP na jakiś określony czas (np. kilka godzin). Po tych kilku godzinach, gdy urządzenie nie będzie połączone z siecią, adres IP zwalnia się, a urządzenie po ponownym zalogowaniu się do sieci otrzymuje nowy adres IP. Rozumiem. I mogę wpisac IP jakie chcę? Czy musi być poczatek 192.168? Ok zmieniłem na 192.168.1.99. Co dalej? Edytowane 11 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...