brachol Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) To, co zrobiłeś już wcześniej po sugestii @Bonusso3. W regułach kontroli usuń wszystko, co tam wcześniej porobiłeś, następnie stwórz regułę dla swojego PC z IP 192.168.1.99 z priorytetem 1 oraz drugą regułę z priorytetem 8 dla zakresu IP 192.168.1.100-192.168.1.255 (zakładam, że w takim przedziale IP działa u Ciebie DHCP - powinieneś móc to gdzieś podejrzeć w ustawieniach DHCP routera). Edytowane 11 Sierpnia przez brachol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, brachol napisał(a): To, co zrobiłeś już wcześniej po sugestii @Bonusso3. W regułach kontroli usuń wszystko, co tam wcześniej porobiłeś, następnie stwórz regułę dla swojego PC z IP 192.168.1.99 z priorytetem 1 oraz drugą regułę z priorytetem 8 dla zakresu IP 192.168.1.100-192.168.1.255 (zakładam, że w takim przedziale IP działa u Ciebie DHCP - powinieneś móc to gdzieś podejrzeć w ustawieniach DHCP routera). Dziękuje bardzo. Tak jak łączą się urządzenia to z zawsze z końcówką od 100 do maksymalnie 108. Tylko jeszcze co mam wpisać w zaznaczone pola na screenie? Neostrada do 10 mb/s. Edytowane 11 Sierpnia przez nieznamsie_ Tutaj jeszcze jeden screen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) W drugiej regule dla pozostałych urządzeń obojętne będzie czy ustawisz zakres do 192.168.1.108, x.x.x.199, czy do x.x.x.255, byle by w ustawionym zakresie mieściły się wszystkie urządzenia, które mogą się podłączyć do siebie sieci w jednym czasie (poza Twoim PC, który ma wydzielony IP). Musisz ustawiać te zakresy prędkości pobierania i wysyłania? Nie zapisze reguły bez nich? Jeżeli nie chce przejść z pustymi polami, to ustaw od 1 do maksa na pobieraniu i wysyłaniu (masz to na przedostatnim screenie). Wtedy każde urządzenie będzie miało dostęp do pełnego pasma łącza i przetestujesz czy samo ustawienie priorytetów cokolwiek pomoże Ci z pingiem. Jeżeli nie, to wtedy możesz pobawić się jeszcze w obcinanie przepustowości dla innych urządzeń, np. do 3/4, 1/2 itp. i sprawdzić czy coś to pomogło. Jeżeli tak, to pamiętaj jeszcze o tym, że jeżeli na TV odpalasz jakieś VOD, to obcinając przepustowość możesz sobie pogorszyć jakość streamu - wtedy przydałoby się przydzielić adres dla TV i ustawić go na osobnej regule (analogicznie do PC). Edytowane 11 Sierpnia przez brachol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, brachol napisał(a): W drugiej regule dla pozostałych urządzeń obojętne będzie czy ustawisz zakres do 192.168.1.108, x.x.x.199, czy do x.x.x.255, byle by w ustawionym zakresie mieściły się wszystkie urządzenia, które mogą się podłączyć do siebie w jednym czasie (poza Twoim PC). Musisz ustawiać te zakresy prędkości pobierania i wysyłania? Nie zapisze reguły bez nich? Jeżeli nie chce przejść z pustymi polami, to ustaw od 1 do maksa na pobieraniu i wysyłaniu (masz to na przedostatnim screenie). Wtedy każde urządzenie będzie miało dostęp do pełnego pasma łącza i przetestujesz czy samo ustawienie priorytetów cokolwiek pomoże Ci z pingiem. Jeżeli nie, to wtedy możesz pobawić się jeszcze w obcinanie przepustowości dla innych urządzeń, np. do 3/4, 1/2 itp. i sprawdzić czy coś to pomogło. Jeżeli tak, to pamiętaj jeszcze o tym, że jeżeli na TV odpalasz jakieś VOD, to obcinając przepustowość możesz sobie pogorszyć jakość streamu - wtedy przydałoby się przydzielić adres dla TV i ustawić go na osobnej regule (analogicznie do PC). Rozumiem. Wielkie dzięki. Zaraz to ustawiam. Tak ustawiłem... Po ustawieniu jak w powyższym screenie jitter ping wzrosła a szybkość spadła. Nie wiem dlaczego. Usunąłem te urządzenia i zostawiłem mój komputer, to wrócilo w miarę do normy 😕 Edytowane 11 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Jeszcze tak ustawiłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia Po testach lagi nadal występują z włączonym wi-fi. Nie wiem jak to rozdzielić. Do CS2 chyba dużo nie potrzebuję, ale nie wiem jak to wyliczyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) Jak grasz w CS2 to śledzisz wysokość pingu czy bazujesz jedynie na odczuciach? Jeżeli mierzysz, to to ilu Ci skacze i jak często? Testowo możesz ograniczyć pozostałym urządzeniom wysyłanie do 128 kb/s i pobieranie do 1024 kb/s - czyli mniej więcej do 1/10 przepustowości Twojego łącza. Możesz też sprawdzić stabilność połączenia do konkretnego serwera, np. przy pomocy programu PingPlotter. Przeczytaj sobie punkt 4 z tego tematu (TEST 4 - Pomiar stabilności łącza oraz ilości utraconych pakietów danych): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html Będziesz w stanie zobaczyć w których miejscach skacze ping lub tracisz pakiety. Jeszcze taka myśl mnie naszła. Jak jest u Ciebie z zasięgiem telefonii komórkowej/internetem mobilnym? Jak sygnał masz mocny, to sprawdź czy będzie to miało rację bytu. Testowo zawsze możesz podłączyć się telefonem do kompa przez USB i udostępnić internet z telefonu (USB tethering). Edytowane 17 Sierpnia przez brachol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) 7 godzin temu, brachol napisał(a): Jak grasz w CS2 to śledzisz wysokość pingu czy bazujesz jedynie na odczuciach? Jeżeli mierzysz, to to ilu Ci skacze i jak często? Testowo możesz ograniczyć pozostałym urządzeniom wysyłanie do 128 kb/s i pobieranie do 1024 kb/s - czyli mniej więcej do 1/10 przepustowości Twojego łącza. Możesz też sprawdzić stabilność połączenia do konkretnego serwera, np. przy pomocy programu PingPlotter. Przeczytaj sobie punkt 4 z tego tematu (TEST 4 - Pomiar stabilności łącza oraz ilości utraconych pakietów danych): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html Będziesz w stanie zobaczyć w których miejscach skacze ping lub tracisz pakiety. Jeszcze taka myśl mnie naszła. Jak jest u Ciebie z zasięgiem telefonii komórkowej/internetem mobilnym? Jak sygnał masz mocny, to sprawdź czy będzie to miało rację bytu. Testowo zawsze możesz podłączyć się telefonem do kompa przez USB i udostępnić internet z telefonu (USB tethering). Dziękuję Tobie bardzo za chęć pomocy. Patrzę w grze na ping i po prostu skacze powiedzmy z 50 do nagle 100 jak ktoś siedzi na wifi. Kiedy wyłączam wifi w ruterze i nikt nie siedzi, to ping jest stabilny. Zauważyłem, że na nowym ruterze ping bez powodu czasami po prostu skoczy do 1700 i potem powoli spada do normy. Nie wiem czy to wada rutera czy o co chodzi... Czyli każde urządzenie mam ustawić osobno na 128 kb/s i 1024 kb/s? Jeżeli IP powiedzmy z końcówką 106, który miał TV zmieni się np. dla telefonu jakiegoś w domu i telefon będzie miał teraz końcówkę 106 to czy to coś zmienia? Edytowane 17 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia Dziękuję Tobie bardzo za chęć pomocy. Patrzę w grze na ping i po prostu skacze powiedzmy z 50 do nagle 100 jak ktoś siedzi na wifi. Kiedy wyłączam wifi w ruterze i nikt nie siedzi, to ping jest stabilny. Zauważyłem, że na nowym ruterze ping bez powodu czasami po prostu skoczy do 1700 i potem powoli spada do normy. Nie wiem czy to wada rutera czy o co chodzi... Czyli każde urządzenie mam ustawić osobno na 128 kb/s i 1024 kb/s? Jeżeli IP powiedzmy z końcówką 106, który miał TV zmieni się np. dla telefonu jakiegoś w domu i telefon będzie miał teraz końcówkę 106 to czy to coś zmienia?Ustaw takie ograniczenie wszystkim pozostałym urządzeniom, które wiszą wspólnie na drugiej regule, a nie każdemu z osobna. Chodzi tylko o to, aby sprawdzić, czy znaczna redukcja przepustowości pozostałym urządzeniom będzie miało pozytywny wpływ na Twój ping. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) W dniu 18.08.2024 o 18:36, brachol napisał(a): W dniu 17.08.2024 o 19:24, nieznamsie_ napisał(a): Dziękuję Tobie bardzo za chęć pomocy. Patrzę w grze na ping i po prostu skacze powiedzmy z 50 do nagle 100 jak ktoś siedzi na wifi. Kiedy wyłączam wifi w ruterze i nikt nie siedzi, to ping jest stabilny. Zauważyłem, że na nowym ruterze ping bez powodu czasami po prostu skoczy do 1700 i potem powoli spada do normy. Nie wiem czy to wada rutera czy o co chodzi... Czyli każde urządzenie mam ustawić osobno na 128 kb/s i 1024 kb/s? Jeżeli IP powiedzmy z końcówką 106, który miał TV zmieni się np. dla telefonu jakiegoś w domu i telefon będzie miał teraz końcówkę 106 to czy to coś zmienia? Ustaw takie ograniczenie wszystkim pozostałym urządzeniom, które wiszą wspólnie na drugiej regule, a nie każdemu z osobna. Chodzi tylko o to, aby sprawdzić, czy znaczna redukcja przepustowości pozostałym urządzeniom będzie miało pozytywny wpływ na Twój ping. Czy dobrze to zrobiłem? Edytowane 22 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Ustawiłem tak jak na powyższym screenie, i kiedy połączyłem się przez wifi telefonem moim, to na speed test nadal pokazuje mi maksymalne pobieranie i wysyłanie... O czymś zapomniałem? Edytowane 22 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia A te reguły są w ogóle aktywne? Sprawdź kolumnę stan co Ci tam wyskoczy w chmurce jak najedziesz kursorem na te "żarówki". Może trzeba je dodatkowo aktywować? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Kiedy najeżdżam kursorem nic się nie pojawia. Kiedy kliknąłem w tę pierwszą żarówkę, pojawiło się coś takiego jak na screenie niżej i nie wiem czy teraz jest to aktywowane, czy jednak wyłączone. W rezerwacji adresów, ta żarówka jest tak jak na drugim screenie i to działa, bo na komputerze pokazuje mi ten adres stały IP jaki mam tutaj ustawiony. Okej w rezerwacji adresów kliknąłem na tę żarówkę, żeby była z tym czerwonym znakiem jak na pierwszym screenie. Po restarcie routera moje IP znowu zostało przydzielone automatycznie czyli 101. Edytowane 22 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Ok, myślałem, że może ikona miała działać na zasadzie "zapalona/zgaszona" jako reguła "włączona/wyłączona". Z poprzedniego screena wynika jeszcze, ze wyżej masz "kontrola przepustowości łączą dla gości" i obok niezaznaczony kwadrat "włącz". Zaznacz, zapisz i sprawdź wtedy. Ogólnie to z tego co pamiętam, tplinki miały zazwyczaj objaśnione działanie i konfigurowanie poszczególnych opcji. Doczytaj sobie, co znajduje się pod znakiem zapytania w prawym górnym rogu na stronie kontroli przepustowości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Ok dodaje screeny: Co wpisać w polach ''całkowita przepustowość wysyłania i pobierania? Tak samo jak mam niżej wpisane czyli powiedzmy 100 i 1000? Edytowane 22 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Wygląda na to, że dopiero teraz powinno to działać jak należy. Ustaw jeszcze poprawnie całkowitą przepustowość wysyłania i pobierania, bo w tej chwili masz tam zaniżone - wcześniej na screenach maksymalne wartości wynosiły 1066 dla wysyłania i 13528 dla pobierania, więc na początek takie bym dał. No i zacznij od początku. Tzn. najpierw przetestuj samo priorytetowanie urządzeń, czyli w obu regułach ustaw maks pobieranie i wysyłanie, żeby nie ograniczać żadnego urządzenia, a jak dalej będzie słabo, to wtedy przetestuj ucięcie pasma dla pozostałych urządzeń do tych przykładowych 100/1000. Nie ma żadnego info o konieczności restartu routera, więc pewnie nie jest to wymagane, ale ewentualnie po zapisaniu wszystkiego można go odpalić ponownie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Włączyłem kontrolę dla gości, ustawiłem wysyłanie 200 i pobieranie 2000 na próbę, i kiedy robię speed test na komputerze z tym stałym IP to również mi ogranicza prędkość, mimo tego, że mam ustawione niżej reguły tak jak na screenach. Aha czyli ustawiam tam moją maksymalną prędkość łącza jaką mogę. Rozumiem. Ustawiłem tak jak na na poniższym screenie, i faktycznie teraz komputer ma szybszą prędkość pobierania a jak patrze speedtest na telefonie to ma niższą. Jak to ustawić żeby było 60% dla mojego komputera, a reszta właśnie dla wifi? Rozumiem będę testował najpierw ten priorytet 8 i 1 dla mojego komputera. Bardzo mi pomogłeś brachol i nie wiesz jak bardzo jestem Tobie wdzięczny za chęć pomocy. Czyli najpierw testuję tak jak na poniższym screenie: Edytowane 22 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Tak, całkowita przepustowość wysyłania i pobierania odnosi się do maksymalnych wartości, które zapewnia Twoje łącze. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ustawić je nawet wyższe, niż zapewnia łącze, bo przecież i tak nie poleci więcej. W regułach z kolei ustawiasz ograniczenia przepustowości dla konkretnych urządzeń czy też ich zakresu. Swojego komputera nie ograniczaj, bo i po co? Natomiast gdyby samo priorytetowanie miało być niewystarczające, to w dalszej kolejności warto sprawdzić czy ograniczenie przepustowości dla urządzeń innych niż Twój komputer cokolwiek da. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) W dniu 22.08.2024 o 18:21, brachol napisał(a): Tak, całkowita przepustowość wysyłania i pobierania odnosi się do maksymalnych wartości, które zapewnia Twoje łącze. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ustawić je nawet wyższe, niż zapewnia łącze, bo przecież i tak nie poleci więcej. W regułach z kolei ustawiasz ograniczenia przepustowości dla konkretnych urządzeń czy też ich zakresu. Swojego komputera nie ograniczaj, bo i po co? Natomiast gdyby samo priorytetowanie miało być niewystarczające, to w dalszej kolejności warto sprawdzić czy ograniczenie przepustowości dla urządzeń innych niż Twój komputer cokolwiek da. Nie mogę ustawić wyższych wartości, niż te, które aktualnie są podane w ruterze czyli 1049 dla wysyłania i 12394 dla pobierania. Czyli mam ustawione dobrze wszystko na razie? To znaczy te reguły kontroli? I jeszcze jedno pytanie. Może są jeszcze jakieś ustawienia w tym ruterze, które warto wyłączyć specjalnie dla gier? Może wartość MTU zmienić? Coś to może pomóc w stabilności łącza? Edytowane 24 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia Po testach stwierdzić muszę, że jest na pewno lepiej. Nie wiem dlaczego, bo tylko zmieniłem te priorytety, ale jest lepiej. Testuję dalej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Zauważyłem jeszcze coś takiego. Czy mam to zgłosić do mojego dostawcy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia Według mnie będziesz miał lagi, 10Mbit(10mb to 80Mbit) to jest około 1,2MB. Obecnie strony internetowe, reklamy itp są dość cieżkie, i jak kiedys z neta mozna bylo normalnie korzystać maja 1Mbit to teraz jest po prostu bardzo wolno. Tak samo gry, używaja wiekszej przepustowości i jeżeli Ci jej brakuje bedą lagi. Lagi będą głównie przez niski upload. Cs2 obecnie to 90KB download podczas gry i 40KB upload. O ile nikt nic nie mowi, wiadomo komunikacja jest to jest to absolutne minimum. więc to jest coś jak 128KB i 64KB tyle potrzebujesz non stop. 128KB * 8 to jest 1 Mbit, a 64KB to jest 0.5Mbit czyli ponad połowa twojego uploadu idzie na cs2, w momencie kiedy używasz neta na innym urzadzeniu zwyczajanie zabierasz cały upload nawet jezeli wszystko sie zgadza i urzadzenie wysyla 40KB tylko to i tak masz full i bedziesz mial lag. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia Rozumiem. Dzięki za komentarz. Na razie testuję, i nie mam takich potwornych skoków pingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Po dłuższych testach lagi się nadal pojawiają. Ping skoczy do 120 po czym spada. Edytowane 29 Sierpnia przez nieznamsie_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznamsie_ Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Ograniczyłem inne urządzenia tak jak na screenie. Testy będą trwały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...