Rave Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Tak wiec dostalem kompa, zadna nowka, komp okolo rok temu padl, chodzi o to ze zalezy mi zeby go naprawic, pierwsze co mi przyszlo zrobic to musialem wymienic zasilacz(byl spalony), dysk w kompie byl western digital 8 giga, cd-rom acer 40X ale w biosie wykrywa standard atapi cd-rom,(powinna byc chyba nazwa co nie), wiem ze ten komp mial jakiegos wira ale niewiem jakiego, cd-rom stracil chyba swoj bios bo w windzie go niema, plyta to prawdopobnie abit, (oznaczenie AB-BH na plycie miedzy pci) processor to pentium 3 chyba 450 mhx(i chyba xeon) wiem ze to smieszne niewiedziec jakie taktowanie ale plyta chyba go dokonca niewykrywa bo jak ustawiam w biosie na domyslne to startuje z 300 mhz i podaje message ze unworkable procesor or have been changed, ustawiam w biosie 450mhz(100mhz) i komp startuje, winda na 4 wlaczenia 3 razy sie wiesza przy starcie przy ladowaniu, postanowilem zformatowac dysk, format trwal chyba z 15 minut i na koncu podal komunikat ze zapisuje cos w sektorze mbr dysku i ze skonczyl formatowac, restartuje go i wkladam dyskietke, wlaczam instalator windy 98, i podczas scandisku poprzedzajacego instalacje windy w dos wszystkie opcje scanowania znajduja bledy(wolne miejsce, tablica alokacji, i te inne co pokoleji sprawdza to same bledy) a 1sekunde wczesniej byl przeciez format, dobra wkoncu konczy scandisk i instalator zaczyna ladowac pliki na dysk, niemija sekunda i widze strumien cyferek i literek plynacych na ekranie niczym kod matriksa cos tam wyskakuje jakas wiadomosc ale niemoge jej odczytac bo czcionki jakies kosmiczne, stwierdzilem ze ten dysk juz na straty pojdzie obok zasilacza, kupilem 20giga matroxa dysk, sformatowany, wykryty, zpartycjonowany i sie winda zainstalowala, dalej niema cd-romu i winda znowu zaczyna sie wieszac przy wgrywaniu, jedynie sie wgrywa na awaryjnym trybie, plyta jest na chipsecie i440BX (w biosie nadole jest data biosu/i440BX / i dalej numer jakis) na strony abita sie nimoge sie dostac, skad mam ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> nowy bios do plyty, jak to cos sflashowac, skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> informacje jaka to plyta gdzie znajde biosy do cdromow acera(na stronie acera niema cdromow), plzz pomozcie bo juz mi sie pomysly koncza, aa bios jest awarda, ale to chyba nic niepomoze,czekam zniecierpliwoscia na kazda sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Biosy to masz tu: Do AB-BH6: ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/fae/bh6ss.exe Do AB-BH6 V 1.1: ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/fae/bh632sp.exe Nie wiem którą z tych płyt masz i czy wgranie nowego biosu Ci pomoze. Ale mozesz sprobowac. Powodzenia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevw Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 spróbój użyć programy typu ctbios, sandra ... jest tego sporo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 http://www.bios.pnet.pl/ tu dowiesz sie jak zaktualizowac biosik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Jak był spalony zasilacz to mogło się mobo uszkodzić i dlatego masz takie problemy. Potestuj wszystko osobno to dojdziesz co jest nie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rave Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 ale te linki do biosuf abita sie nieciagna wogle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Mam mobo też Abita i ostatnio ściągałem bios i wszystko chodzi ok...jak dasz adres mail to ci sciągnę i wyślę bios do twojej płyty...no problem man :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rave Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Dzieki wszystkim za pomoc/linki/sugestie, bios juz mam, plyta tez juz wiem jaka jest,(abit bh6 v1.02) teraz tylko szukam wiadomosci czym to sflashowac, to znaczy musze byc pewny wszystkiego, a niewiecie skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bios do cd-romow acera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Dzieki wszystkim za pomoc/linki/sugestie, bios juz mam, plyta tez juz wiem jaka jest,(abit bh6 v1.02) teraz tylko szukam wiadomosci czym to sflashowac, to znaczy musze byc pewny wszystkiego, a niewiecie skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bios do cd-romow acera? do flaszowania plyty musisz uzyc awardflasha789, zas cd-rom sobie odpusc. plyty z awardem 4.51 nie rozpoznaja nazw cd-romow... wpis atapi cos tam cos tam jest ok. tu masz awardflasza: http://partner.optimus.pl/sterowniki/Stero...ard/AWFL789.EXE pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Le_Sfond Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Biosy do cd-rom, nagrywarek i dvd http://perso.club-internet.fr/farzeno/firmware/ Jest tam wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...