Skocz do zawartości
Micromachines

Czy ilość wentylatorów w karcie graficznej ma znaczenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ilość wentylatorów w karcie graficznej ma znaczenie? Ogólnie to nadal nie zdecydowałem się na zakup karty, bo dalej rozkmina między

3 wentylatory RX6800 https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/
2 - 3 wentylatory RX7700 XT https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8160O978043/1/?q=Sapphire Pure Radeon RX 7700 XT 12GB&noi
2 - 3 wentylatory RX7800 XT https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8160O978043/1/?q=RX 7800 XT&noi 

Mimo wszystko ceny są różne 2 VS 3 wentylatory. Gigabyte nie biorę pod uwagę, bo mieli jakieś problemy i nie wiem, czy aktualne. 
Obudowa raczej nie powinna być problemem, be quiet! Pure Base 500DX https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-pure-base-500dx-bgw38-6726193/
Temperatury będą jakoś mocno odczuwalnie się różniły na kartach? Zastanawiam się, czy warto jest dopłacać do 3 wentylatora? 
Reszta podzespołów będzie miała jakiś większy wpływ na temperaturę karty graficznej albo dla przykładu (niestety) słabszy procesor ~ Bottleneck? 

Przy okazji zapytam, ile najwięcej UV na karcie graficznej da radę wykonać? 
Chciałbym zejść UV do 170-200W na karcie graficznej, skoro i tak będzie występował Bottleneck, to spadek wydajności karty mi jest obojętny. I tak blokada będzie ustawiona na max 60-75 FPS. 

Procesor: Intel Core i5-11400F 
Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 Black 120mm
Płyta główna: Gigabyte B560M DS3H
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX
Rozdzielczość 1920 x 1080 / 75Hz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej nie dać się omamić wynikami z, tzw test bench. Na stole otware stanowisko, temperatury są przekłamywane. W obudowie karty, które nie wypychają powietrza poza obudowe tylko je wypychaja na boki to najgorsze chłodzenie. Z jednej str nagrzewa Ci płyte gł, z drugiej wypycha gorące powietrze na procesor. Co z tego, że sama karta ma 60'C o wiele lepsza taka ktora przy tym samym db ma 75'C ale całe powietrze idzie poza obudowe. Takze nawet jak masz 2 wentylatory, ale chlodzenie wypycha powietrza na zewnątrz to jest to chłodzenie o wiele lepsze vs 3 które przez ułożenie żeberek na radiatorze nagrzewaja Ci np dysk m2, chipset itp.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Najlepiej nie dać się omamić wynikami z, tzw test bench. Na stole otware stanowisko, temperatury są przekłamywane. W obudowie karty, które nie wypychają powietrza poza obudowe tylko je wypychaja na boki to najgorsze chłodzenie. Z jednej str nagrzewa Ci płyte gł, z drugiej wypycha gorące powietrze na procesor. Co z tego, że sama karta ma 60'C o wiele lepsza taka ktora przy tym samym db ma 75'C ale całe powietrze idzie poza obudowe. Takze nawet jak masz 2 wentylatory, ale chlodzenie wypycha powietrza na zewnątrz to jest to chłodzenie o wiele lepsze vs 3 które przez ułożenie żeberek na radiatorze nagrzewaja Ci np dysk m2, chipset itp.

Szczerze to dla mnie ta część 

Cytat

W obudowie karty, które nie wypychają powietrza poza obudowe tylko je wypychaja na boki to najgorsze chłodzenie.

To czarna magia. Dla mnie wszystkie wentylatory w kartach wyglądają tak samo, niestety...

Właśnie dlatego zanim zakupiłem kartę, to wolałem zapytać i zorientować się, co będzie dobrą opcją. 
Teoretycznie planowałem za tydzień zakupić na próbę RX6800, czy będą piszczące cewki, czy będzie cisza / temperatura karty i w ogóle, ale jednak nie dawało mi coś spokoju, więc pomyślałem, że jednak zapytam o chłodzenie, temperatury - tak wygląda chłodzenie tutaj https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/
Tylko znowu dali cenę 1937 zł i nie wiem, czy to nadal dobra oferta. 

Godzinę temu, Dikson napisał(a):

7700XT przy znormalizowanym poborze i akustyce. Sapphire Pure wypada o 6 stopni lepiej jak Pulse

image.png.440ec5ba7c78598896b031df6e7cc34d.png

Do tej pory miałem same karty z 2 wentylatorami, max temperatura 85 stopni. Jak widzę takie załóżmy 55 stopni, to jest poezja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Micromachines napisał:

Czy ilość wentylatorów w karcie graficznej ma znaczenie?

Znaczenie ma wydajność chłodzenia (budowa radiatora, przepustowość wentylatorów przy danym SPL). Także odpowiedź na to pytanie jest skomplikowana. Oczywiście statystycznie/zwykle karty z trzema wentylatorami zwykle mają lepsze chłodzenie (większy radiator, więcej ciepłowodów).

Ogólnie nie patrz tyle na ilość wentylatorów, co na temperaturę przy danym znormalizowanym SPL. ... a wręcz zwracaj głównie uwagę na HotSpot.

16 minut temu, Micromachines napisał:

Do tej pory miałem same karty z 2 wentylatorami, max temperatura 85 stopni.

Wiesz ... jak na Palit GTX 1650 KalmX założyłem jeden 120mm wentylator, to tam temperatury miałem max jakoś 55stopni przy największym katowaniu, przy niesłyszalnej pracy tego zestawu. 😉 

34 minuty temu, maxmaster027 napisał:

Najlepiej nie dać się omamić wynikami z, tzw test bench. Na stole otware stanowisko, temperatury są przekłamywane.

To prawda, jednak testy na takich "benchach" można traktować jako narzędzie porównawcze (karta przez nich testowana "X", jak ma w takich super warunkach lepsze wyniki temperaturowe i niższy hałas od karty "H", to w zapakowanej Twojej obudowie proporcje prawdopodobnie zostaną zachowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Micromachines napisał:

Szczerze to dla mnie ta część 

To czarna magia. Dla mnie wszystkie wentylatory w kartach wyglądają tak samo, niestety...

Właśnie dlatego zanim zakupiłem kartę, to wolałem zapytać i zorientować się, co będzie dobrą opcją. 
Teoretycznie planowałem za tydzień zakupić na próbę RX6800, czy będą piszczące cewki, czy będzie cisza / temperatura karty i w ogóle, ale jednak nie dawało mi coś spokoju, więc pomyślałem, że jednak zapytam o chłodzenie, temperatury - tak wygląda chłodzenie tutaj https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/
Tylko znowu dali cenę 1937 zł i nie wiem, czy to nadal dobra oferta. 

Do tej pory miałem same karty z 2 wentylatorami, max temperatura 85 stopni. Jak widzę takie załóżmy 55 stopni, to jest poezja. 

Przy 255W w życiu zapomnij o takich temperaturach. Masz lato, nie 20'C czy 18'C w jakich to bylo robione, tylko 30 dodaj sobie do tego juz masz 65. Z czasem w sumie nawet szybko, pomiedzy żeberka dostanie sie kurz, dodaj sobie 5'C. W obudowie powietrze bedzie coraz goretsze bo nie bedzie wydalane tylko obracane czesciowo tym samym coraz goretszym czesciowo wtlaczanym 30'C wypadkowa bedzie rosla. po 30min Dodaj sobie 10'C i tak zrobi Ci się 80'C. Mam lepsze chłodzenie na karcie XLR8, jeżeli dam 255W przy 35db nie osiągne takiego wyniku. Bedzie z 75'C a hot spot z 88. Także tak to wyglada. Jeżeli masz chłodzenie wodne na procesorze, i z 2 wypychajace i 2 wpychajace wentylatory 120-140mm to może po 2 miechach i temp pokojowiej 25'C bedzie z 75'C~

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Kyle napisał:

Znaczenie ma wydajność chłodzenia (budowa radiatora, przepustowość wentylatorów przy danym SPL). Także odpowiedź na to pytanie jest skomplikowana. Oczywiście statystycznie/zwykle karty z trzema wentylatorami zwykle mają lepsze chłodzenie (większy radiator, więcej ciepłowodów).

Ogólnie nie patrz tyle na ilość wentylatorów, co na temperaturę przy danym znormalizowanym SPL. ... a wręcz zwracaj głównie uwagę na HotSpot.

Wiesz ... jak na Palit GTX 1650 KalmX założyłem jeden 120mm wentylator, to tam temperatury miałem max jakoś 55stopni przy największym katowaniu, przy niesłyszalnej pracy tego zestawu. 😉 

To prawda, jednak testy na takich "benchach" można traktować jako narzędzie porównawcze (karta przez nich testowana "X", jak ma w takich super warunkach lepsze wyniki temperaturowe i niższy hałas od karty "H", to w zapakowanej Twojej obudowie proporcje prawdopodobnie zostaną zachowane).

Jeżeli porównujesz karty w ten sposób, to tylko czesciowo te proporcje sie zachowaja. Zdecydowanie najlepsze chłodzenia są typu nV founders albo wodne, z tym że wychodzi drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Micromachines napisał(a):

Na TPU testują karty w obudowie darkFlash DLX4000 Mesh a nie otwartym benchtablu.

Co do temperatur to jest kwestia gry, ustawień, rozdzielczości.

Tam są podane temperatury rdzenia a nie hotspotu który mocno się rozgrzewa.

Edytowane przez Dikson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Przy 255W w życiu zapomnij o takich temperaturach. Masz lato, nie 20'C czy 18'C w jakich to bylo robione, tylko 30 dodaj sobie do tego juz masz 65. Z czasem w sumie nawet szybko, pomiedzy żeberka dostanie sie kurz, dodaj sobie 5'C. W obudowie powietrze bedzie coraz goretsze bo nie bedzie wydalane tylko obracane czesciowo tym samym coraz goretszym czesciowo wtlaczanym 30'C wypadkowa bedzie rosla. po 30min Dodaj sobie 10'C i tak zrobi Ci się 80'C. Mam lepsze chłodzenie na karcie XLR8, jeżeli dam 255W przy 35db nie osiągne takiego wyniku. Bedzie z 75'C a hot spot z 88. Także tak to wyglada. Jeżeli masz chłodzenie wodne na procesorze, i z 2 wypychajace i 2 wpychajace wentylatory 120-140mm to może po 2 miechach i temp pokojowiej 25'C bedzie z 75'C~

Chciałem zrobić UV karty, którą kupię do 200W albo niżej jak się da. 
Tylko nie wiem, czy ta XFX 6800 to dobra konstrukcja, bo tylko ten model karty jako "nowa" jest na rynku jeszcze. Tutaj jest 16 GB Vram, więc spoko opcja na przyszłość. 
Jeżeli ta konstrukcja jest do niczego, to zostanie mi RX7700 XT albo RX7800 XT. 

35 minut temu, Kyle napisał(a):

Ja utknąłem z RX570 4GB, więc tutaj nie bardzo wiem, które modele są dobre. 

5 minut temu, Dikson napisał(a):

Na TPU testują karty w obudowie darkFlash DLX4000 Mesh a bie otwartym benchtablu.

Kwestia monitora to u mnie sprawa do przemyślenia. Patrzyłem tam jakieś testy, hotspot itd, ale to były testy na najtańszych modelach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, maxmaster027 napisał:

Zdecydowanie najlepsze chłodzenia są typu nV founders albo wodne, z tym że wychodzi drożej.

Wodne nie są długowieczne, natomiast nV Founders są co najwyżej przyzwoite. Wolę swojego ASUS ROG STRIX - wiem że co prawda droższy niż FoundersEdition, ale w poprawnie skonstruowanym PC (z odpowiednim obiegiem powietrza) niszczy te wydmuszki nVidia Founders Edition (mam ciszej i chłodniej niż przy nVidia Founders)

40 minut temu, Micromachines napisał:

Ja utknąłem z RX570 4GB, więc tutaj nie bardzo wiem, które modele są dobre.

RTX 4070 AORUS Master jest rewelacyjna, ale to duża i ciężka krowa, więc odpowiednia podpórka to podstawa. No i zawsze należy zapewnić poprawny odpowiedni obieg powietrza (jak się na tym nie znasz, to najprościej kupić Fractal Torrent i zostawić tylko dwa wentylatory 180mm na froncie, które przedmuchują całą obudowę).

@maxmaster027 poleca wodne i FounderEdition, bo ludzie często nie ogarniają fizyki (choć nawet wodnego nie potrafią dobrze zmontować więc i tak, średnie propozycje).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Kyle napisał(a):

Wodne są awaryjne, natomiast nV są co najwyżej przyzwoite. Wolę swojego ASUS ROG STRIX który w poprawnie skonstruowanym PC (z odpowiednim obiegiem powietrza) niszczy te wydmuszki nVidia Founders Edition (mam ciszej i chłodniej niż przy nVidia)

RTX 4070 AORUS Master jest rewelacyjna, ale to duża i ciężka krowa, więc odpowiednia podpórka to podstawa. No i zawsze należy zapewnić poprawny odpowiedni obieg powietrza (jak się na tym nie znasz, to najprościej kupić Fractal Torrent i zostawić tylko dwa wentylatory 180mm na froncie, które przedmuchują całą obudowę.

@maximaster027 poleca wodne i FounderEdition, bo ludzie często nie ogarniają fizyki (choć nawet wodnego nie potrafią dobrze zmontować więc i tak, średnie propozycje).

Aorus to koszt ponad 3000 zł https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-4070-super-master-12gb-gddr6x-gv-n407saorus-m-12gd-13166601/

Ja bardziej myślałem o budżecie do 2k+ ale nie do przesady, bo raczej większej mocy karty nie dam rady wykorzystać. Czekam na nowe Resident Evil, Gothic remake i takie tam. 
Obudowę mam nową, kupioną w listopadzie 2023, razem 4 wentylatory. 
Tylko nie ogarniam tych spraw, krzywa wentylatora karty graficznej itd. 
Patrzę dla przykładu tu i nic mi to nie mówi https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/

U mnie specyfikacja PC jak w poście: 
Procesor: Intel Core i5-11400F 
Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 Black 120mm
Płyta główna: Gigabyte B560M DS3H
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX
Rozdzielczość 1920 x 1080 / 75Hz 

Edytowane przez Micromachines

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Micromachines napisał:

Obudowę mam nową, kupioną w listopadzie 2023, razem 4 wentylatory.

Ja mam tylko 2 (po 140mm każdy) - nie liczy się ilość. Można mieć dużo wentylatorów, które nieefektywnie przepychają powietrze przez obudowę.

32 minuty temu, Micromachines napisał:

Karta ma 250W a chłodzenie takie niezbyt wielkie. Weź pod uwagę, że obecny RX570 ma 150W. Jesteś gotów na takie zwiększenie ilości ciepła? (potencjalnie większe problemy z hałasem)

Obecnie karty AMD za ~2000zł atrakcyjnie wypadają pod wzgl. wydajności i ilości VRAM, ale pod wzgl. wydajności/W już znacznie gorzej niż nVidia.

Także z jednej strony mamy niby fajne np. RX 7700 XT (dobra wydajność i wystarczająca ilość VRAM) ... ale grzejące 245W. Z drugiej strony mamy wolniejsze RTX 4060Ti 16GB ... ale grzejące tylko 165W. Coś za coś.

Wydajnościowo wszystkie te karty (RX 6800, RX 7700XT, RTX 4060Ti 16GB) zjedzą RX 570 4GB, a pod wzgl. ilości VRAM (12-16GB) wręcz zmasakrują.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Kyle napisał(a):

Ja mam tylko 2 (po 140mm każdy) - nie liczy się ilość. Można mieć dużo wentylatorów, które nieefektywnie przepychają powietrze przez obudowę.

Karta ma 250W a chłodzenie takie niezbyt wielkie. Weź pod uwagę, że obecny RX570 ma 150W. Jesteś gotów na takie zwiększenie ilości ciepła? (potencjalnie większe problemy z hałasem)

Obecnie karty AMD za ~2000zł atrakcyjnie wypadają pod wzgl. wydajności i ilości VRAM, ale pod wzgl. wydajności/W już znacznie gorzej niż nVidia. Także z jednej strony mamy niby fajne np. RX 7700 XT (dobra wydajność i wystarczająca ilość VRAM) ... ale grzejące 245W, a z drugiej strony wolniejsze RTX 4060Ti 16GB ... ale grzejące tylko 165W. Coś za coś.

Wydajnościowo wszystkie te karty (RX 6800, RX 7700XT, RTX 4060Ti 16GB) zjedzą RX 570 4GB, a pod wzgl. ilości VRAM (12-16GB) wręcz zmasakrują.

Obudowa to Pure Base 500DX, ogólnie polecana i ma dobre opinie, przewiewna. Nie narzekam na nią. 
Jak chodzi o hałas z komputera podczas grania, to przestałem zwracać na to uwagę kiedy gram w coś. Głównie przez to, że jak włączyłem A Plague Tale: Requiem, to komputer zachowywał się jak rakieta - albo to pewnie karta graficzna. Nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie. 
Co to poboru prądu, to w planie jest zrobić Undervolting dla karty, którą zakupię na 200W albo niżej jak się da. 
Ogólnie to problem robi problem. 

Potrzebuję karty, która będzie dobra. Na rynku są karty z 2 i 3 wentylatorami, czytałem trochę i mieszane opinie... 
Jeżeli wtrącić wątek o kartach to tak: 
Z AMD jest ten problem, że biorą dużo prądu i trzeba robić Undervolting. Za to z plusów 12-16 GB Vram w rozsądnej cenie. Ray tracing - tutaj pojęcia nie mam jak to działa z AMD...
Zauważyłem, że za granicą bardzo dużo osób poleca RX6800. 
Nvidia jeszcze większy problem. RTX 4060 Ti 16 GB, to karta która ma szynę danych 128-bit, więc useless jak się domyślam, jak twierdzą recenzenci + ceny kpina. 
Nvidia to max 12 GB Vram, jeżeli chodzi o przystępną cenowo wersję RTX 4070. No i z Ray tracing, to już jest ten problem, że podobno może brakować VRAM przy RT... 
Nvidia z 16 GB Vram, to już są kwoty powyżej 3000 zł, więc odpada jak dla mnie. 
Niby do FHD wystarczy 12 GB Vram grając na "Ultra" bez RT i bajerów. Ja bym chciał RT, ale nie wiem, czy AMD sobie da radę, a granie na 20-30 FPS, no to useless...
Jednak na ile te 12 GB Vram wystarczy, nawet w FHD? Nie wiadomo, co będzie za rok / dwa / trzy... 

No i tak to wygląda jak poniżej mniej więcej z AMD: 
https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/
https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8160O978043/1/?q=Sapphire Pure Radeon RX 7700 XT 12GB&noi
https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8160O978043/1/?q=RX 7800 XT&noi

Nvidia 
RTX 4060 Ti 16 GB no raczej useless, ale wstawię https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4060-ti-jetstream-16gb-gddr6-ne6406t019t1-1061j-13121467/
RTX 4070 cena przesadzona  https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8143O2073327/1/
Jak widać ceny nie zachęcają... 

No i kolejny problem, to te krzywe wentylatorów, chłodzenia, jaki model~producenta wybrać. Nie jeden raz czytałem, że dana karta to "piekarnik" albo "hot spot" z 90 stopni... W internecie te testy to są takie sobie moim zdaniem. 
Jedni piszą na necie, że 2 wentylatory wystarczą, inni znowu, że to zależy od pomieszczenia. Moja obudowa jest przewiewna, więc tutaj jest ok. 
Znowu karty graficzne różnią się konstrukcją, backplate, chłodzeniem i w ogóle. No i to chyba też ma wpływ na temperaturę... 
No i dlatego pytanie, czy na dzisiejsze standardy o te wentylatory. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dikson napisał:

Na TPU testują karty w obudowie darkFlash DLX4000 Mesh a nie otwartym benchtablu.

Wielka 54L topowa obudowa wentylatorów to tam co nie miara, chłodzenie wodne AF II 280mm (czyli w obudowie w zasadzie tylko karta robi gorocą) pewnie komputer w dużej sali, a nie przy ścianie itp. No Rzeczywistosc jest taka że ludzie maja obudowy od 30 do 40L  i chłodzenie powietrzem na procesorze. Mówie Ci, że w realnych warunkach po 2 mies użytkowania nie ma szans na takie temperatury. To tak samo jak te testy laptopów, ktoś kto kupi nawet drogiego laptopa przekonuje sie ze w tych trybach wydajnosci wyje jak wygłodzony wilk. Nawet laptop za 20k, ale w testach wszystkie wypadaja tak kolorowo. Do tego stopnia, że nawet podkładkach chłodząca nic nie daje po prostu latem, gdzie sprzet ma w sobie troche kurzu nie ma szans na to co jest w testach to jest bajka. Mam lapka to jedyne co sie da korzystać to undervolting na procesorze i karcie, a na karcie jest do 0.7V czyli minimalnego napiecie a i tak temp wchodza na ponad 70'C przy przyjemnym db, a nie wyjcu. U mnie jest mocniejsze chłodzenie a temp. o wiele wyższe więc moga pisac nawet ze jest tam 45'C

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, maxmaster027 napisał:

Jeżeli porównujesz karty w ten sposób, to tylko czesciowo te proporcje sie zachowaja. Zdecydowanie najlepsze chłodzenia są typu nV founders albo wodne, z tym że wychodzi drożej.

nV founders i drożej niż custom? Eeee, no chyba nie. A co lepsze to już na inną dyskusję. Wiadomo, woda najlepsza, ale i najdroższy custom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Micromachines napisał:

Nvidia jeszcze większy problem. RTX 4060 Ti 16 GB, to karta która ma szynę danych 128-bit, więc useless jak się domyślam

- z tego co widzę, to ci recenzenci co napisali, że przy 128bit szynie 16GB VRAM jest "useless" to sami są "useless".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

- z tego co widzę, to ci recenzenci co napisali, że przy 128bit szynie 16GB VRAM jest "useless" to sami są "useless".

Ja to za wiele argumentów nie mam na temat RTX 4060 Ti, bo moja wiedza jest ograniczona, ale mimo wszystko nie przekonuje mnie 128-bit w 2024 roku za ponad 2000 zł. 
Przekonuje mnie efektywność energetyczna, to na pewno na plus, ale sama karta no nie wiem. 
Zależy mi na tym, aby karta dobrze pracowała, bo chcę grać w Tempest Rising i nowe gierki (wybrane). 

Nie ogarniam też jednej rzeczy. Dla przykładu za granicą większość komentarzy między RTX 4060 Ti vs RX 7700 XT vs RX 6800. To większość jest, żeby brać RX6800, bo ma więcej ram, bardziej przyszłościowa i takie tam. 
Ja tego nie rozkminiam, przy RX 7700 XT podają takie info: 

AMD RDNA™ 3 Architecture,
AMD Smart Technologies,
AMD Software: Adrenalin Edition,
AMD Noise Suppression,
AMD Privacy View,
AMD Radeon Super Resolution technology,
AMD Link,
AMD FreeSync technology.

No to chyba git, ale przy RX6800 nie podają zastosowanych technologii, tyle wiem, że RDNA 2. 

Jestem w takim momencie, kiedy kupowanie nowego sprzętu zamiast być fajne, to zaczyna być męczące, bo ilość wentylatorów, wykonanie, bo szyny danych, bo producent, temperatury i miliony innych rzeczy... 
Dawniej po prostu kupowałem części i był problem z głowy, bo nie były one, aż tak rozbudowane jak dziś.

Recenzje w PL na temat RTX 4060 Ti 8-16 GB, są bardzo mocno nie przychylne, praktycznie 99% z tego co widziałem, to krytyka tej karty... 
- No, ale z tego, co już się dowiedziałem tutaj, to lepiej wybrać 3 wentylatory, bo lepsze chłodzenie będzie, grubsze i takie tam.
Jedni twierdzą, że metalowy backplate jest lepszy, a inni, że to źle... To ja już nie wiem, które modele 3 wentylatorowe są git.  

Chcę, aby karta mi posłużyła powiedzmy z 5 lat. Lubię grać na max detalach, bo lubię grafikę. 
Wtrącając jeszcze, nie chcę podjąć takiej decyzji jak z RX570... 
Miałem do wyboru RX570 4 GB i GTX 1060 6 GB za 200 zł więcej. Wybrałem pierwszą, tańszą i później żałowałem, bo mi brakowało Vram i tekstury leżały... Tak że, ja bardziej skłaniam się ku wersji z 16 GB Vram, bo mimo pozorów... uważam, że za jakiś czas FHD też będzie przekraczało 12 GB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chcę, aby karta mi posłużyła powiedzmy z 5 lat. Lubię grać na max detalach, bo lubię grafikę. " - to kup 4090, ale może ci nie wystarczyć.

Podstawowe pytanie, ile masz pieniędzy, bo tak to możemy se gdybać. i5-11400F  na pewno w FHD będzie wąskim gardłem, ale pytanie jakie chcesz mieć FPS, w jakich grach itd. Czy dla ciebie RT, FG jest akceptowalne i chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, NostradamuSek napisał(a):

"Chcę, aby karta mi posłużyła powiedzmy z 5 lat. Lubię grać na max detalach, bo lubię grafikę. " - to kup 4090, ale może ci nie wystarczyć.

Podstawowe pytanie, ile masz pieniędzy, bo tak to możemy se gdybać. i5-11400F  na pewno w FHD będzie wąskim gardłem, ale pytanie jakie chcesz mieć FPS, w jakich grach itd. Czy dla ciebie RT, FG jest akceptowalne i chcesz.

Przy obecnej rozdzielczości wystarczy mi 60-75 FPS. Nad monitorem się zastanowię, ale to pewnie minie z rok. Zobaczę jak te nowe gry będą wyglądały w FHD, czy nie będą raziły w oczy... 

Chcę grać m.in gry starsze i nowsze m.in: Hogwarts, A Plague Tale: Requiem, Horizon Forbidden West, Gothic remake, Doom, Resident Evil 9 jak wyjdzie i nowe serie remake, Silent Hill, gry RTS jak Tempest Rising, Warframe, tytuły esportowe. Również zobaczyć co tam wyjdzie nowego / ciekawego / dobrego. Także obadać, czy Black State, to będzie coś fajnego, czy gra na 6h... Ogólnie lubię gry, które mają dobrą fabułę i fajny krajobraz do zwiedzania. 
Może być też tak, że po prostu przyjmie mi się Tempest Rising, będę grał głównie online rankingi. W międzyczasie będę patrzył co tam wyjdzie, co mi się spodoba z single player i fajnie byłoby móc sobie pograć z max teksturami na ultra, bo mimo wszystko one dają lepszy efekt grafiki - tak mi się wydaje, tak przynajmniej pokazywano. 
Ja nie kupuję regularnie gier jak inni, bo mam skrzywione wymagania do całego gameplay, fabuły itd... 

Jak ma być karta od AMD, to chcę 2x HDMI, bo mam tablet graficzny. Jak RTX to przejściówka niestety... 
RT jest spoko opcją, widziałem porównania, wygląda to bardzo fajnie, ale jak wspominałem. W przypadku Nvidia (dla mnie osobiście) to jest problem, bo:  
RTX 4060 ma 128 bit, a RTX 4070 ma 12 GB Vram... No i pierwsza karta jest "przepłacona", a drugiej może zabraknąć VRAM po włączeniu RT itd...
RTX 4070 16 GB cenowo nie ma sensu, skoro mam taki PC, a nie inny + to są koszty ponad 3000 zł grubo...  
Na filmikach widziałem (może się mylę), że AMD niestety nie radzi sobie z RT. Chyba, że źle szukam i źle patrzę. 
W grudniu 2024 albo styczeń 2025 mają być premiery nowych kart, ale co z tego, skoro ich ceny pewnie będą wysokie na start i nie wiadomo jakie modele w ogóle wejdą. 
RX 7800 XT to jest najtaniej około 2300 zł, 2 wentylatory https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8160O978043/1/?q=RX 7800 XT&noi
Dlatego zadałem te pytania, czy 2 wentylatory będą ok, czy jednak 3 brać, bo ceny się różnią, a ja mam nagrzewający się pokój. 

Chcę zrobić undervoling tak do 200W albo niżej jak się da, kosztem wydajności karty. 

Budżet: 
Założyłem sobie w teorii, aby było to jakoś 2000 pln +/- głównie przez to, że na ten moment mam monitor 21" / 75Hz. Też taka sprawa, że...  
Najpierw oglądałem masę recenzji, co jest polecane i w ogóle, jak wyglądają gry, ile bierze Vram. Jak kiedyś myślałem o zmianie, to 8 GB Vram było wystarczające, później już okazało się, że 12 GB brać. Teraz okazuje się, że jednak (teoretycznie) 16 GB Vram to takie przyszłościowe...  
Oglądałem sporo YouTube zagranicznego albo czytałem różne "VS" pytania / opinie ludzi. Na PL YouTube w polecanych było RX 7700 XT, więc trochę poszukałem no i natrafiłem na RX 6800. Na zagranicznym YouTube itd, większość ludzi krzyczy RX 6800 zamiast RTX 4060 Ti 16 GB albo RX 7700 XT. RX 7600 XT już w ogóle odradza się z automatu itd. 

Najbardziej denerwuje mnie, że muszę zawracać głowę innym na forum, bo technologia mnie przerosła. 
Chyba już mi został taki URAZ po tej RX570, że jak włączyłem Resident Evil 2 z 2019 roku, Czy to Horizon Zero Dawn to już musiałem bawić się suwakiem ram, bo 4 GB ograniczało, tak samo GTA V.
W przypadku A plague tale requiem już karta dostaje mocno i nie chodzi już o Vram... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem poszedłbym w Radeon RX 7800 XT 16GB lub Radeon RX 7900 GRE 16GB.

Jak myślisz o RTX to tylko 4060 Ti 16GB, lub skok 4070 Ti 16GB na 5 lat wątpię by wystarczyły obie. 

Innymi opcjami, kupić coś na dziś na rok, może dwa i sprzedać. Może coś używanego pokroju RTX 3080 z gwarą.

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-10gb-gratis-podporka-16168958231

Zależy co wymyślą twórcy gier. Co do wentylatorów, z reguły 3 oznaczają lepiej niż dwa i tego trzymaj się.

Sam mam parę blaszaków z GTX 970 4gb, RTX 2060S 8gb, RTX 3060TI 8gb  i zdaję sobie sprawę, że po wejściu UE5, może zaczną wymagać PT, upscalera, FG... to będzie bieda pograć w FHD z 60fps. Sam mam monitor 1440p 60Hz i czekam na nowe Wieśki.

Takie dziś czasy. Powyżej napisałem co bym dziś kupił.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, NostradamuSek napisał(a):

Moim zdaniem poszedłbym w Radeon RX 7800 XT 16GB lub Radeon RX 7900 GRE 16GB.

Jak myślisz o RTX to tylko 4060 Ti 16GB, lub skok 4070 Ti 16GB na 5 lat wątpię by wystarczyły obie. 

Innymi opcjami, kupić coś na dziś na rok, może dwa i sprzedać. Może coś używanego pokroju RTX 3080 z gwarą.

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-10gb-gratis-podporka-16168958231

Zależy co wymyślą twórcy gier. Co do wentylatorów, z reguły 3 oznaczają lepiej niż dwa i tego trzymaj się.

Sam mam parę blaszaków z GTX 970 4gb, RTX 2060S 8gb, RTX 3060TI 8gb  i zdaję sobie sprawę, że po wejściu UE5, może zaczną wymagać PT, upscalera, FG... to będzie bieda pograć w FHD z 60fps. Sam mam monitor 1440p 60Hz i czekam na nowe Wieśki.

Takie dziś czasy. Powyżej napisałem co bym dziś kupił.

Ja to jeszcze posiadam ten dysk twardy 250 Gb, który mi Pan podarował, jak jeszcze forum miało stary design, kiedy składałem "pierwszy poważny PC" z R9-270X. 
Wtedy to mega mocno mi podratowało sytuację i jestem wdzięczny za tamten czas :-) 
Przesadziłem z tą kartą na 5 lat, trochę mnie poniosło. Bardziej kierowałbym się teraz taką logiką, aby kupić kartę na 36 miesięcy, skończy się okres gwarancji i zobaczyć, czy nadal będzie git, nadal będzie dawała radę, czy trzeba będzie nową, bo wymagania i te sprawy albo w ogóle jakieś super uber technologie. 

Aby nie przedłużać niepotrzebnie. Zakładając, że okaże się, że budżet będzie wynosił 2000 zł i zmusi mnie do wyboru między:

RTX 4060 Ti 16 GB 
https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4060-ti-jetstream-16gb-gddr6-ne6406t019t1-1061j-13121467/
Tutaj mnie przekonuje efektywność energetyczna, ale boję się tych 128-bit. Nie znam się na tym, nie wiem, czy to w przyszłości będzie zamulało albo coś takiego. Mimo wszystko staram się podchodzić neutralnie, na chłodno do tej karty i nie oceniać z góry. Zdać się na opinię bardziej doświadczonych osób. 

RX 6800 16 GB 
https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-speedster-swft-319-16gb-gddr6-rx-68xlaqfd9-9518025/

Sapphire Pure Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6
https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pure-radeon-rx-7700-xt-12gb-gddr6-11335-03-20g-13119843/

Sapphire Nitro+ Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6
https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-nitro-radeon-rx-7700-xt-12gb-gddr6-11335-02-20g-13122438/

To którą z powyższych wybrać? W wersji z 3 wentylatorami. 

- Muszę uzasadnić. Mój pies ma chore serce i niestety leczenie nie jest tanie, więc muszę sobie odmówić trochę budżetu... 
Jeżeli jednak okaże się, że jest w miarę OK i mogę dołożyć sobie do budżetu. To powyżej 2000 zł, to już dla mnie sytuacja prosta - w zależności od ceny jakie by były to RTX 4070 albo RX 7800 XT. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa Aqua, o to fajnie, bo widzę, że będziesz miał lepszego kompa niż ja. 😛

Weź RX 7800 XT 16GB lub RTX 4070.

Jak upierasz się na karty które proponujesz to RTX 4060 Ti 16 GB 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, NostradamuSek napisał(a):

Aaaa Aqua, o to fajnie, bo widzę, że będziesz miał lepszego kompa niż ja. 😛

Weź RX 7800 XT 16GB lub RTX 4070.

To budżetowy sprzęt, jeszcze trzy lata temu miałem LGA1155, ten sam sprzęt, co wtedy składałem lata temu hehe. Dysk pozwolił mi uciąć koszty wtedy i złożyć cały PC, który służył mi bardzo długo, przetrwał dwie karty graficzne i nadal jest w dobrym stanie. Teraz niby mam DDR4, ale płyta główna nie zachwyca. Jedynie co to dojdzie karta graficzna, ale i tak podobno będzie bottleneck 37%
Przynajmniej tak strona podaje z wyliczenia. Nawet z monitorem 2k, to wychodzi 30% 
Niestety procesor tutaj zawodzi za każdym razem, ale nie mam jak zmienić platformy na lepszą. Już i tak musiałem wymienić zasilacz i pękło 500 pln. 

W przypadku RX 7800 XT, to będzie taka https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pure-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-03-20g-13117802/
Jeżeli mi budżet pozwoli i dadzą konkretną promkę. Pytanie - czy da się obniżyć pobór energii do 180W na tej karcie graficznej? 

Cytat

RTX 4060 Ti 16 GB, ze względu na Vram?

RT sobie przemyślałem i wygląda to tak. Z racji, że nie kupuję regularnie gier, to będzie lista może "do 10 gierek" jakie kupię przez 2-3 lata... Tak to będzie głównie granie online w RTS. Więc ten Ray Tracing może być, ale wcale nie musi, bo i tak wykorzystam to tyle, co nic. Przyzwyczaiłem się do grania online, przez problem ze zdrowiem. 
Tak to chociaż "jakiś kontakt z ludźmi" w grze :D 

13 godzin temu, karro napisał(a):

Najczęściej ma

W gorące dni, w największym pokoju było 30 stopni. W moim zakładam, że do 45 stopni w pokoju, bo jak się otwierało drzwi albo w ogóle wchodziło, to jakby otworzyć piekarnik :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Micromachines napisał:

To budżetowy sprzęt, jeszcze trzy lata temu miałem LGA1155, ten sam sprzęt, co wtedy składałem lata temu hehe. Dysk pozwolił mi uciąć koszty wtedy i złożyć cały PC, który służył mi bardzo długo, przetrwał dwie karty graficzne i nadal jest w dobrym stanie. Teraz niby mam DDR4, ale płyta główna nie zachwyca. Jedynie co to dojdzie karta graficzna, ale i tak podobno będzie bottleneck 37%
Przynajmniej tak strona podaje z wyliczenia. Nawet z monitorem 2k, to wychodzi 30% 
Niestety procesor tutaj zawodzi za każdym razem, ale nie mam jak zmienić platformy na lepszą. Już i tak musiałem wymienić zasilacz i pękło 500 pln. 

W przypadku RX 7800 XT, to będzie taka https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pure-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-03-20g-13117802/
Jeżeli mi budżet pozwoli i dadzą konkretną promkę. Pytanie - czy da się obniżyć pobór energii do 180W na tej karcie graficznej? 

RTX 4060 Ti 16 GB, ze względu na Vram?

RT sobie przemyślałem i wygląda to tak. Z racji, że nie kupuję regularnie gier, to będzie lista może "do 10 gierek" jakie kupię przez 2-3 lata... Tak to będzie głównie granie online w RTS. Więc ten Ray Tracing może być, ale wcale nie musi, bo i tak wykorzystam to tyle, co nic. Przyzwyczaiłem się do grania online, przez problem ze zdrowiem. 
Tak to chociaż "jakiś kontakt z ludźmi" w grze 😄

W gorące dni, w największym pokoju było 30 stopni. W moim zakładam, że do 45 stopni w pokoju, bo jak się otwierało drzwi albo w ogóle wchodziło, to jakby otworzyć piekarnik 😄

Jak u ciebie za wiele nie zmieniło się to procek ok. Cała reszta też. Zasilacz i obudowa ok.

RTX 4060 Ti 16 GB, ze względu na Vram? - Tak i najnowsze RT, DLSS, FG - na przyszłość. Jakkolwiek, jak odłożyłeś to proponowałbym RX 7800 XT lub RTX 4070. Poza tym sprzedasz szybciej. Jak nie chcesz mieć za dużego bottlenecka to kup jakiś monitor 27" 1440p używkę, jak kupiłem za 300zł 😛 60Hz. Mnie w moje gry styknie tyle.

https://www.olx.pl/d/oferta/monitor-benq-pd2700q-27-2k-60hz-4ms-CID99-IDWUk1F.html 

https://allegro.pl/oferta/monitor-benq-27-2560x1440px-ips-15738194137?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwk8e1BhALEiwAc8MHiOHwHJxTeQhlXlcEgk5Cgtazmx_eYqsTaJTGbCE0VZjbwUl-ASWWmRoCOzwQAvD_BwE

Ja mam jakiegoś fuksa na okazje. 🙂 i obecny komp:

- BenQ PD2700Q Komp: - Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold - Intel Core i7-12700KF - ASUS PRIME Z690-P WIFI DDR4 - Cooler Master MasterLiquid Lite 240 2x120mm - NVIDIA GeForce RTX 3060Ti 8 GB - RAM : RAM KINGSTON Fury Beast 48,0 GB - Karta muzyczna - Creative Sound BlasterX AE-5 Plus - Dysk KINGSTON Fury Renegade 2TB SSD - Dysk Samsung SSD 870 QVO 1TB - Dysk Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NV2 - Oprogramowanie : Windows 11 - Napęd optyczny : Hitachi-LG SuperMulti DVD+/-RW GP57EB40 - Model obudowy : Chieftec GL-03B-OP

Komp z Komputronika ( Infinity HC712 [B01]) gość mi sprzedał za 3600 zł z gwarancją.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, NostradamuSek napisał(a):

Jak u ciebie za wiele nie zmieniło się to procek ok. Cała reszta też. Zasilacz i obudowa ok.

RTX 4060 Ti 16 GB, ze względu na Vram? - Tak i najnowsze RT, DLSS, FG - na przyszłość. Jakkolwiek, jak odłożyłeś to proponowałbym RX 7800 XT lub RTX 4070. Poza tym sprzedasz szybciej. Jak nie chcesz mieć za dużego bottlenecka to kup jakiś monitor 27" 1440p używkę, jak kupiłem za 300zł 😛 60Hz. Mnie w moje gry styknie tyle.

U mnie jest taki problem, że Ja nawet jakbym chciał, to nie mogę zmienić monitora, bo nie wiem, gdzie będę mieszkał na stałe. No i dopóki nie rozwiążę tego problemu, to będzie to blokowało zmianę. Ponieważ, jak okaże się, że wyprowadzka od toksycznych ludzi (rodzina partnerki), co mnie nie akceptują na swoje mieszkanko stare, no to trzeba będzie dużo rzeczy transportować. Wtedy taki monitor 27" będzie problematyczny. 
No i nie będę miał co zrobić ze starym monitorem. Teraz to nawet mam dwa, bo przyjechałem do rodziny na rok. Ani biurka, ani nic... Musiałem kupić całe stanowisko sensownie tanio i taki monitor na szybko za 250 zł na promocji  https://allegro.pl/oferta/monitor-bezramkowy-22-chiq-22f650-100-hz-freesync-fhd-pc-15343579830
Nie sprzedam nic na Allegro, bo nie mam siły psychicznie w razie coś użerać się z kimś, że mi powie, że coś uszkodzone itd. Widziałem już taką akcję, podziękuje.  

Dlatego chcę kartę 2x HDMI i chyba będzie to Sapphire Pure, bo Nitro+ za droga. Będę mógł podłączyć obecny monitor (bo główny został tam) przez HDMI i tablet graficzny. RX 7800 XT 16 GB. Gdyby zeszli z ceną chociaż na 2100 zł, to by było fajnie. 
https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pure-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-03-20g-13117802/

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-nitro-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-01-20g-13095048/

RTX 4070 12 GB 
https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4070-jetstream-12gb-gddr6x-ned4070019k9-1047j-12788974/
Te ceny są chore dla mnie...

A RTX 4060 Ti 16 GB będzie w ogóle w stanie wykorzystać ten ram? Bo słyszałem, że nie przez te 128-bit. 
https://www.x-kom.pl/p/1191863-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4060-ti-panther-16gb-gddr6.html

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4060-ti-jetstream-16gb-gddr6-ne6406t019t1-1061j-13121467/

No i warunek, który musi być, to undervolting GPU na 200W albo niżej, bez tego nie ma sensu nawet kupować AMD. Bo zaraz zacznie się jęczenie, ile to za prąd itd... jak tam wrócę. Przesadzam? Nie :D Bo jak ktoś każe wyłączać router i wifi na noc, a mikrofala jest odłączona z prądu, no to cóż... Trudno przesadzać w takim przypadku hehe. 

Na samym początku bardzo chciałem kupić RX 6800, bo ma 16 GB Vram, stosunkowo "tania", chyba nawet najtańsza i jest na poziomie wydajnościowym RX 7700 XT. Tylko to karta z 2020 roku i nie wiem ile będzie miała wsparcie. 
Znowu nie wiem jakie tam są zastosowane technologie w RX 6800. No i też ciągle się zastanawiam, bo niestety, ale i5-11400F to nie jest żaden cud i jeżeli 37% bottleneck z RX 7800 XT jest prawdą, to 1/3 karty będzie tylko wykorzystana. Nawet w rozdzielczości 1440p to nadal będzie ze 30% 
A z drugiej strony, to nadal mam w zapasie 16 GB Vram i tekstury grają chyba inną rolę. Przynajmniej z tego, co widziałem w tych nowych grach - pokazuje ile VRam karta będzie brała. To mam nadzieję, że tutaj bottleneck nie będzie miał znaczenia. Ważne, aby było to 60-75 Hz, chociaż ten monitor co mam teraz ma podobno 100 Hz. 

Więc idąc takim scenariuszem, że FHD zostanie, to nie potrzebuję generatorów klatek, bo i tak tego nie wykorzystam. Jeżeli RX obsługuje RT, no to wystarczy mi te 60 FPS i będzie miło. Kartę kupię i będzie to w zależności od grania.
Obstawiam scenariusz taki: 
Będę grał w Tempest Rising na co dzień, później jak wyjdzie Gothic Remake to zagram. Następnie gry typu Resident Evil. Silent Hill i inne, będę czekał z rok, aż spadnie cena (bo zakładam, że cena wyjściowa, to będzie z 250-300 zł). No i dalej będę grał w Tempest Rising albo inny RTS online. Tutaj przyznam jednak, że fajnie byłoby używać RT w takich gierkach, zawsze to lepsze efekty, wybuchy itd pojazdów. 
No i pewnie tak się skończą moje rozkminy z kartą. Nie wiem co liczy się w RTS, czy rasteryzacja ma znaczenie. 

Cytat

Ja mam jakiegoś fuksa na okazje. 🙂 i obecny komp:

- BenQ PD2700Q Komp: - Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold - Intel Core i7-12700KF - ASUS PRIME Z690-P WIFI DDR4 - Cooler Master MasterLiquid Lite 240 2x120mm - NVIDIA GeForce RTX 3060Ti 8 GB - RAM : RAM KINGSTON Fury Beast 48,0 GB - Karta muzyczna - Creative Sound BlasterX AE-5 Plus - Dysk KINGSTON Fury Renegade 2TB SSD - Dysk Samsung SSD 870 QVO 1TB - Dysk Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NV2 - Oprogramowanie : Windows 11 - Napęd optyczny : Hitachi-LG SuperMulti DVD+/-RW GP57EB40 - Model obudowy : Chieftec GL-03B-OP

Komp z Komputronika ( Infinity HC712 [B01]) gość mi sprzedał za 3600 zł z gwarancją.

Bardzo fajny sprzęcik, no i tutaj raczej już problemy z ewentualną zmianą karty graficznej nie będzie jak w moim przypadku hehe. 

i5-11400F + RTX 4070 wygląda tak i nie wiem, co myśleć o tych 12 GB VRAM w 2024 roku i tych grach. To nie będzie za mało z czasem? 

Znowu się rozpisałem ehhh...

Tempest Rising wygląda tak:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

AD "U mnie jest taki problem, że Ja nawet jakbym chciał, to nie mogę zmienić monitora, bo nie wiem, gdzie będę mieszkał na stałe. No i dopóki nie rozwiążę tego problemu, to będzie to blokowało zmianę. Ponieważ, jak okaże się, że wyprowadzka od toksycznych ludzi (rodzina partnerki), co mnie nie akceptują na swoje mieszkanko stare, no to trzeba będzie dużo rzeczy transportować. " - to może najpierw rozwiąż podstawowy swój problem, a potem schodź w dół hierarchi problemów... bo na razie zająłeś się 2vs 3 wentylatory... Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Gurney napisał(a):

Hej,

AD "U mnie jest taki problem, że Ja nawet jakbym chciał, to nie mogę zmienić monitora, bo nie wiem, gdzie będę mieszkał na stałe. No i dopóki nie rozwiążę tego problemu, to będzie to blokowało zmianę. Ponieważ, jak okaże się, że wyprowadzka od toksycznych ludzi (rodzina partnerki), co mnie nie akceptują na swoje mieszkanko stare, no to trzeba będzie dużo rzeczy transportować. " - to może najpierw rozwiąż podstawowy swój problem, a potem schodź w dół hierarchi problemów... bo na razie zająłeś się 2vs 3 wentylatory... Powodzenia!

Hej, 

Problem 2 vs 3 wentylatory rozwiązany, dostałem odpowiedź, że w tych czasach, gdzie gry mogą wykorzystać UE5, to karta generuje więcej ciepła, oczywiście w zależności od konstrukcji. Plus w zależności od chłodzenia procesora, co też generuje temperatury. To najlepszym wyjściem jest 3 wentylatory, a one siłą rzeczy kosztują więcej. 

Drugi problem - zależy dla kogo. Monitor FHD 75-100 Hz i potencjalny bottleneck. Niestety takie mamy czasy, takie, a nie inne karty graficzne, że trzeba wybierać między RT, a ilością Vram. Chyba, że ktoś ma dużo kasy i bierze RTX 16 GB. 

Ostatni problem potencjalny, to może być właśnie mój procesor VS bottleneck i którą kartę w takim przypadku wybrać. Czy bottleneck będzie wpływał na wykorzystywanie Vram? Ja tego nie wiem, niestety. 
Ewentualnie nieszczęsna RTX 4060 Ti 16 GB - jej szyna 128-bit, czy będzie w stanie, w przyszłości wykorzystać te 16 GB ram, czy szyna będzie ograniczała i nie ma takiej opcji na wykorzystanie tego - mówiąc otwarcie, czy nie będę żałował zakupu za rok, dwa? Przekonuje efektywność energetyczna, ale samą efektywnością grać się nie da. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Micromachines napisał:

Ewentualnie nieszczęsna RTX 4060 Ti 16 GB - jej szyna 128-bit, czy będzie w stanie, w przyszłości wykorzystać te 16 GB ram,

Przecież wyżej masz filmy porównawcze, w poście (nie będę całego przeklejał):

W dniu 4.08.2024 o 15:16, Kyle napisał:

, na których widać, że już dzisiaj 16GB potrafi dać ogromnie większą wydajność, niż 8GB w RTX 4060Ti. Także ... czego nie rozumiesz? Jedyne czego możesz żałować, to zakupu RTX 4060Ti w wersji 8GB ... i to bynajmniej nie z powodu szyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi