LOBO Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No więc : zacznę od wniosków - dual ddr jest o kant [gluteus maximus] rozbić !! Zamieniłem moje elixiry 333 na 400 i zachęcony tym faktem rozpocząłem walkę o osiągnięcie 200 synchro (bo asynchro to miałem już wcześniej) No więc - strzeszczając fakty - w tym dziwnym slocie nr 1 - nawet jeśli jest jedna kość pamięci - za zbója nie wystartuje na ustawieniach 'by SPD" dual ddr udało mi się osiągnąć tylko do 181 FSB potem [gluteus maximus] - natomiast na ustawieniach jak w opisie 200 synchro ( i to z timingami lepszymi niż 'by spd") spokojnie - ale pamięci znajdują się w gniazdach 2 i 3 - i mimo tego wyniki w aida32 są znacznie lepsze niż te z duala ... a i stabilność w prime jakby lepsza (choć to może zasługa również zmienionego dziś zasilacza). To tyle :D - jeśli ktoś ma konstruktywne wnioski or something - proszę pisać :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 1. Do DUAL powinno sie miec DOKLADNIE 2 takie same kosci z pamiecia. Jedynie przez zakup TWIXow do DUAL z OCZ, CORSAIR lub innych firm jestes w stanie to osiagnac. 2. FIC to nie jest dokladnie najlepsza firma produkujaca mobo takze pewnie BIOS jest tutaj takze winny 3. Jak mialem ABIT NF7-S to nie mialem problemu z praca procesora i pamieci na synchro w zestawieniu dual channel. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No więc : zacznę od wniosków - dual ddr jest o kant <font color="#FF0000">[ciach!]</font> rozbić !! Zamieniłem moje elixiry 333 na 400 i zachęcony tym faktem rozpocząłem walkę o osiągnięcie 200 synchro (bo asynchro to miałem już wcześniej) No więc - strzeszczając fakty - w tym dziwnym slocie nr 1 - nawet jeśli jest jedna kość pamięci - za zbója nie wystartuje na ustawieniach 'by SPD" dual ddr udało mi się osiągnąć tylko do 181 FSB potem <font color="#FF0000">[ciach!]</font> - natomiast na ustawieniach jak w opisie 200 synchro ( i to z timingami lepszymi niż 'by spd") spokojnie - ale pamięci znajdują się w gniazdach 2 i 3 - i mimo tego wyniki w aida32 są znacznie lepsze niż te z duala ... a i stabilność w prime jakby lepsza (choć to może zasługa również zmienionego dziś zasilacza). To tyle :D - jeśli ktoś ma konstruktywne wnioski or something - proszę pisać :D nom Dual DDr na platformie AMD to faktycznie mozna sobie wsadzic.... inna jest sprawa jesli chodzi o P4 - wtedy wszystko rozwija skrzydla - i przepustowosc w stosunku do AMD nawet 2x wieksza :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 1. Takie same tak ale nie koniecznie OCZ ani zakupionych specjalnie do dualu, bo mialem na Twinmosach dokladnie na tej plycie synchro FSB215Mhz 2.Co za glupoty <span style="color:red;">[ciach!]</span>lisz to juz mala bania 3.Tak jak w innych plytach tylko trzeba umiec wszystko ustawic. Co do tych Elixirow nie ustawiaj by spd bo nie ustawi ci tego dobrze. Timingi musisz ustawiac sam recznie i wyczuc ile moga isc te twoje elixiry na jakich timingach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Chodzi mi o to - że : na przeznaczonym do duala slocie nr 1 nawet jedna kość nie idzie i to na timingach 9 4 4 3 !!( przy napięciu 2,8 V) - zresztą takie same timingi ustawiają się 'by SPD' - zresztą bez łaski - na SPD powinno chodzić bez pierdnięcia ... Co do DOKŁADNIE takich samych - to przesada - to jest tylko wskazane - a ja mam identyczne dwa elixiry ... Jeśli możesz Druss podać wyniki testów pamięci z aida32 byłbym zobowiązany ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 no wlasnie skoro nie chodzi na tym slocie, to moze mobo jest spiepszone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Chodzi mi o to - że : na przeznaczonym do duala slocie nr 1 nawet jedna kość nie idzie i to na timingach 9 4 4 3 !!( przy napięciu 2,8 V) - zresztą takie same timingi ustawiają się 'by SPD' - zresztą bez łaski - na SPD powinno chodzić bez pierdnięcia ... Co do DOKŁADNIE takich samych - to przesada - to jest tylko wskazane - a ja mam identyczne dwa elixiry ... Jeśli możesz Druss podać wyniki testów pamięci z aida32 byłbym zobowiązany ... Z mila checia bym ci podal ale od kiedy kupilem playstation 2 to zmodernizowalem mojego kompa na gorsze, tak zeby wszystko chodzilo niekoniecznie w max detalach. Ale moge cie zapewnic ze wydajnosc byla wieksza. To nie pierwszy przypadek kiedy pamieci ddr400 nie chca chodzic na 200mhz, niektore pamieci tez pamietam nie lubily jak im sie podnosilo napiecie. Ja bym proponowal te pamieci przetestowac na zupelnie innym kompie na ktorym twoj znajomy ma 200mhz fsb ustawione i sie nie kaszani, jezeli tam te pamieci tez beda dupnie chodzic to juz wiesz co masz zmienic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No więc : zacznę od wniosków - dual ddr jest o kant <font color="#FF0000">[ciach!]</font> rozbić !! Zamieniłem moje elixiry 333 na 400 i zachęcony tym faktem rozpocząłem walkę o osiągnięcie 200 synchro (bo asynchro to miałem już wcześniej) No więc - strzeszczając fakty - w tym dziwnym slocie nr 1 - nawet jeśli jest jedna kość pamięci - za zbója nie wystartuje na ustawieniach 'by SPD" dual ddr udało mi się osiągnąć tylko do 181 FSB potem <font color="#FF0000">[ciach!]</font> - natomiast na ustawieniach jak w opisie 200 synchro ( i to z timingami lepszymi niż 'by spd") spokojnie - ale pamięci znajdują się w gniazdach 2 i 3 - i mimo tego wyniki w aida32 są znacznie lepsze niż te z duala ... a i stabilność w prime jakby lepsza (choć to może zasługa również zmienionego dziś zasilacza). To tyle :D - jeśli ktoś ma konstruktywne wnioski or something - proszę pisać :D nom Dual DDr na platformie AMD to faktycznie mozna sobie wsadzic.... inna jest sprawa jesli chodzi o P4 - wtedy wszystko rozwija skrzydla - i przepustowosc w stosunku do AMD nawet 2x wieksza :DZgadza się a to dlatego, że aby mieć porzytek z duala to proc musi chodzić na fsb ~800Mhz (przy ramach ddr400)czyli jak narazie tylko p4. btw. genghis, wróciłeś mam nadzieję, że już zostaniesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Ja mam obsadzony 1 slot i działa bez problemu (mam tylko jedną pamięć 512 400MHz - LOBO - wiesz co to jest) i sama się ustawiła (SPD) na niskich timingach i przy 200MHz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 mam wrażenie że elixiry lepiej chodzą bez podnoszenia napięcia. moje byłe elixiry ddr 333 chodziły na 400 2.5-2-3-6 bez prolemów na 2.5V. teraz tak chodzą moje kingstonki na infineonie. dual ddr na AMD to tylko chwyt reklamowy, różnica 5% nie rekompensuje kosztu zakupu 2 kości (które też później taniej się odsprzedaje). via to zauważyła i kt600 nie ma duala, nV później też i w nowej werski nF2 też nie ma już duala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...