Skocz do zawartości
Ma200

3500zł - Komputer - Praca, codzienne zadania, bez gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, potrzebuję złożyć nowy komputer. 

Części nowe, zestaw na lata (wymieniam komputer raz na parę dobrych lat). Zastosowanie praca w pakiecie Adobe, Corel, trochę Blender, obróbka grafiki i wideo, i inne standardowe zastosowania. W wymienionych programach raczej bez jakiś zaawansowanych projektów. Bez dodatkowej karty graficznej, wiem że się przydaje np. w Blenderze itd. ale na razie sobie odpuszczę z braku środków. Nie gram. Bez podkręcania.

Złożyłem coś takiego na morele: https://www.morele.net/inventory/info/e51aaab8/

CPU: Procesor AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM

RAM:  Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

Płyta główna: MSI PRO B650M-P

Dysk SSD: Lexar NM790 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Zasilacz: Be quiet! System Power 10 550W

Obudowa: Cooler Master Q300L V2 (Nie lubię dużych, coś średniego)

Chłodzenie CPU: Endorfy Fera 5 

System operacyjny: Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit BOX

--------------------

Poprzedni komputer startował od pentium G3258, 4GB RAM, HDD 500GB, Windows 7. Później po paru latach wymieniłem procesor na i5 4400, dołożyłem ramu do 8GB i SSD 256GB. Pracuje na nim do dziś - ogólnie daje radę. Ale przydał by się nowszy windows,  bo nowe oprogramowanie już nie chce się instalować. 

---------------------

Proszę o informacje czy zestaw nie ma jakiś błędów/pułapek. Wyszło 3500zł. Raczej więcej nie chciałbym wydawać.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć RAM radzę nonOC, pracującą na standardowym napięciu dla DDR5 czyli 1,1V, np. dwie sztuki po 16GB DDR5 5600: KVR56U46BS8-16 (ten Ryzen 7700 max non OC ma mieć DDR5 5200 i tak się ta pamięć powinna domyślnie ustawić, natomiast jak wybierzesz Ryzen 9xxx to one mają standardowo już DDR5 5600).

Wersje XMP/EXPO DDR5 mają napięcie wyższe (1,35V+) od standardowych niepodkręconych DDR4 1,2V 🤣, a o standardowych niepodkręconych DDR5 1,1V nie wspominając.

W dniu 14.08.2024 o 19:00, Dikson napisał:

pewne masz 6000MHz.

Pewne, zgodne ze specyfikacją Ryzen 7700, to ma DDR5 5200 MT/s

W dniu 12.08.2024 o 19:44, Ma200 napisał:

Zasilacz: Be quiet! System Power 10 550W

Odradzam najniższe serie be quiet - mają najmniej trwałe wentylatory. Lepiej kup najtańszy model, ale PurePower, czyli seria oczko wyższa. Zalecam wersje modularną (minimum PurePower 12 550W).

W dniu 12.08.2024 o 19:44, Ma200 napisał:

Obudowa: Cooler Master Q300L V2 (Nie lubię dużych, coś średniego)

Osobiście bym wolał be quiet Pure Base 500 Black, bo tłumi piski elektroniki które mogą się wydostać frontem takiego Cooler Master Q300L, a ponadto ma górną pokrywę, która wymusza prawidłowy obieg powietrza (powietrze wlatujące przednią ścianą, nie ucieka od razu przednią częścią górnej pokrywy obudowy, jak ma to miejsce w Cooler Master Q300L).

Ponadto z tyłu i na górnej pokrywie z tyłu, jest miejsce dla 140mm wentylatorów (i tam radzę zamontować fabryczne wentylatory), podczas gdy w Cooler Master Q300L wchodzą tylko 120mm z tyłu i 120mm z tyłu na górnej pokrywie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Czyli mam szukać ramu 5200MHz i nie brać np 6000MHz.

Biorę się właśnie za kupowanie bo znalazłem trochę czasu i mi klina zabiłeś. Jak oglądam kości 5200 to obecnie dostępne maja duże opóźnienia i są droższe niż takie 6000MHz.

Czy PurePower 12 550W będzie jakoś dużo lepszy. Czy też wystarczy polecany wcześniej SeaSonic. Modularność jest ok ale jakoś mi na tym strasznie nie zależy.  

Edytowane przez Ma200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowe (czyli w normie) napięcie dla DDR5 to 1,1V. Wyższe napięcia są poza specyfikacją (tak jak napięcie 270V w gniazdku jest poza specyfikacją - zgodzisz się?).

Maksymalna prędkość pamięci (czyli BEZ OC kontrolera pamięci w Ryzen 7 7700) to 5200 MT/s

Standardowe opóźnienia nonOC masz tutaj: https://www.anandtech.com/show/21363/jedec-extends-ddr5-specification-to-8800-mts-adds-anti-rowhammer-features

Pytasz, czy masz brać 6000 - ... a ja zapytam: czy chcesz podkręcać sprzęt do tej wartości? (specyfikacje wypisałem Ci wyżej) Sprawdzałeś ile zyskasz wydajności w tym co robisz po OC? Ja nie podkręcam, bo mi zależy na max niezawodności, ale Ty jako użytkownik decydujesz co zrobisz ze swoim sprzętem.

Co do tego Seasonic, to jest dobra firma, ale nie wiem jak w tym modelu z kulturą pracy itd. (nie wiem) Modularność się przydaje jak po latach pojawiają się nowe standardy złącz - kupujesz kabel i po problemie, tak jak ja kupiłem do swojego starego Seasonic Platinum Fanless kabel 12VHPWR, jak też drugi kabel 8pin EPS do zasilania CPU. Gdybym miał kable niemodularne to nie byłoby tak gładko (trzeba byłoby stosować przejściówki, do których jakoś nie mam zaufania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc. Sprzęt zamówiłem.

Uwzględniłem wasze uwagi. Zmieniłem Płytę, RAM, SSD i chłodzenie jak polecał Dikson. Zamówiłem zasilacz polecany przez Kyle. Jedynie obudowę wybrałem swoją.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

380zł. Może to nie najlepszy deal faktycznie? 😉

Ale już poszło.

Z drugiej strony będzie cicho, pewnie, są odpinane kable. Mój komputer nie weźmie nawet 1/3 mocy. nawet jak się kiedyś trafi jakaś grafika to raczej z najtańszych.
Odsprzedaż nie gra roli bi będę używał przez wiele lat. Więc tragedii nie ma. 

Jeszcze raz dzięki za pomoc i poświęcony czas.

Edytowane przez Ma200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok 

Spać przez Was nie mogę.

Zmieniałem zamówienie na tego Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold.

Może będzie pracował w trybie pasywnym przy moich podzespołach. A jak kupię kiedyś kartę graficzna to będzie zapas mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Ma200 napisał(a):

Zmieniałem zamówienie na tego Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold.

Może będzie pracował w trybie pasywnym przy moich podzespołach. A jak kupię kiedyś kartę graficzna to będzie zapas mocy.

A za ile upolowałeś tego Seasonic  jeśli mogę zapytać?

W moim wątku użytkownik @Gerg7 polecił  Seasonic G12-GC-550 550W 80Plus Gold. Ten zasilacz  jest fajny bo jest w b przyjemnej cenie, ale lurkując Twój wątek zobaczyłem  Pure Power 12 M 550W 80 Plus Gold , a zakładajac że kod który chciałbym użyć wejdzie, to mogłbym go mieć poniżej 350 zł. Myślęże to całkiem dobry wybór.

Co do mocy zasilacza, to z jednej strony myślałem tak jak Ty, że większy= lepszy (w rozsądnych graiicach), ale potem naszła mnie rozkmina:

Cytat

Tutaj do Was pytanie nad czym się zastanawiałem ostatnio- czy taki przewymiarowany zasilacz jak ten NZXT to dobry pomysł? Z jednej strony tak bo pewnie moze pracować w trybie półpasywnym nawet pod obciążeniem. Z drugiej strony nie, bo niby tutaj byłby standard gold, a w bazowym be quiet jedynie brązowy, natomiast przy zasilaczu 850 W 20% mocy to aż 170W,  a poniżej 20% obciążenia, z tego co rozumiem nie jest testowana ich sprawność (przy tych "niższych" standardach), a co za tym idzie rzeczywista sprawność może być mizerna.

Twój procesor z tego co rozumiem wciąga max 105 W?  czyli w obecnym konfigu nawet przy max obciążeniu będziesz wpadać <20% mocy nominalnej psu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Proline 439

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-80plus-gold-750w-p1401082

lub z nowym kablem 459 Pcie

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-80plus-gold-750w-kabel-pcie-5-0-12vhpwr-p8122077

750 W to bardzo dużo za dużo dla mojej platformy. Jak dołożysz kartę to dalej będzie duży zapas, ale już taki akceptowalny (powiedzmy zasilacz będzie chodził na 50%).

Mnie ostatecznie przekonał tryb półpasywny, gdzie do 30%obciążenia wentylator się wyłącza. U mnie tak będzie bez karty. Co do prądu: podejrzewam ,że różnica w sprawności jest bardzo mała w stosunku do 550W (przecież przy 100W poboru on też pracuje na 20% i też ma niższą sprawność). Jak ktoś siedzi na kompie 24h/dobę to może to liczyć, u mnie różnica będzie niezauważalna.    

A i tak to wszystko to przegięcie z mojej strony bo mogłem kupić tego  Seasonic G12-GC-550 550W 80Plus Gold  i byłoby super. Ale oczywiście tak się kończą na ogół zakupy że zawsze za trochę kasy więcej jest coś fajniejszego. I tak w kółko. Myślę, że jak bym kupił jakiś używany komp za 1000zł to by mi z górką starczył :). 

Edytowane przez Ma200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Ma200 napisał(a):

Seasonic G12-GC-550

To jest zupełnie inny zasilacz jak GX 750W, inna platforma. wentylator, znacznie krótsza gwarancja.

Jakościowo to dwie półki niżej.

GX nawet z włączonym wentylatorem będzie cichszy jak G12 GC.

Edytowane przez Dikson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dikson napisał(a):

To jest zupełnie inny zasilacz jak GX 750W, inna platforma. wentylator, znacznie krótsza gwarancja.

Jakościowo to dwie półki niżej.

GX nawet z włączonym wentylatorem będzie cichszy jak G12 GC.

A czy ja powiedziałem gdziekolwiek co innego?  🙂 Inna cena, inna moc - rozumiem to.

Na tier liście gc 750 jest w tier A, a gen drugi w tier B.

https://cultists.network/140/psu-tier-list/

Co do głośności to potwierdzone info,  czy tak obstawiasz po półce cenowej? No np w recenzjach be quiet  było zaskakujące że ta niższa półka  pure power 12 M przy niskich obciążeniach się lepiej sprawuje  niż te ich modele najwyższo połowe. 😮

Z drugiej strony naczytałem się że żaliła że jak ten GX lub pjre power 12 M, czyli multi rail only ( wielo szynowe?)  miga rodzic pewne problemy i lepiej wziąć teoretycznie gorszy/ tańszy, ale single rail / multi and single rail. Nie wiem czy to mnie przekonuje. 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson

A  mogę Cię jeszcze podpytać?

Masz jakąś opinię o modelu straight power 650 gold od be quiet? Mam ofertę od ziomka (wymienili mu na gwarancji na nowy, a on w międzyczasie kupił sobie inny) i zatsanawiam sie czy jest sens do niego dokładać w porównaniu do nowego pure power 12 M. PSU tier list mowi że jest trochę lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.thumb.png.b89082c42c96766432e785eca9558c20.png

G12 ma najtańszy wentylator na łożysku ślizgowym a po kilku latach to pn będzie głośniej pracował.

Straight Power 11 miał kilka wersji I z nimi też bywały problemy, wiem że później poprawili pojemność kondensatorów i było ok

Do ile chcesz ten zasilacz i pod jaki sprzęt bo idzie się pogubić.

Edytowane przez Dikson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi