Skocz do zawartości
Vihegheil

ryzen 5600 czy 5700x3D?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Aktualnie robię upgrade komputera. Wymieniłem GTXa 1070ti na RX 6700xt i chcę wymienić procesor. Posiadam Ryzena 5 2600 na płycie głównej B45O AOURUS PRO i 16 gb ramu 3400 CL 16 (latają na 3200, bo wiadomo jaki jest kontroler w Zen1+). Myślałem, by wziąć Ryzena 5700X3D by mieć zapas nawet na następną zmianę GPU, ale zastanawiam się czy nie lepiej wziąć 5600, bo takiego na rynku wtórnym kupię już za 300-350 zł, a najtańsze 5700X3D lata po minimum 750 zł i zastanawiam się czy jest sens. I jeszcze mam drugie pytanie: czy warto dołożyć do 8 rdzeni? W niektórych grach widać różnicę między sześcioma a ośmioma rdzeniami ale pytanie czy jest sens dokładać z 5600 do 5700x (mniej więcej 200 zł) czy odpuścić? Dodam, że gram w 1080p ale w najbliższym czasie zamierzam kupić monitor 1440p 144hz. Gram głównie w Smite (zaraz wychodzi druga część), a z gier AAA interesują mnie Assasyny, Cyberpunk, Hitman i gry z serii Jedi.

Dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba bylo wziac lepszy GPU i do tego 5600. Teraz musztarda po obiedzie. Im wyzsza rozdzielczosc tym lepsze GPU potrzebne. Szczegolnie w gry w ktore planujesz grac. osobiscie bym pchnal 6700xt jak to mozliwe i kupl 7800Xt i do tego 5600. IMO 5700 do gier nie da zauwazlanego kopa w porownaniu do do 5600. 5700x3d juz owszem. Niedlugo w sklepach ma sie pojawic 5500x3d wiec moze warto sie wstrzymac?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat z procesorem się aż tak bardzo nie spieszy, natomiast patrząc po różnych OLX czy innych Allegro po prostu pojawił się dylemat czy jest sens dokładać do 8 rdzeni czy do 3D v cache. 6700 xt dopiero co kupiony i szczerze mówiąc nic za 1000 zł nie dostanę lepszego. Czyli  rozumiem, że według Ciebie olać 8 rdzeni i iść w 5600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli planujesz zmienić grafę w tej platformie to bym poczekał w jakiej cenie będzie 5500x3d albo szukał taniego 5700x3d - aliexpress? allegro? Jak będzie plan na zmianę platformy zamiast samej grafy to zostać przy 2600 albo 5600. Sam mam 5600x z 4070 i raczej to grafa częściej się poci niż cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, bamboocha napisał(a):

Jeżeli planujesz zmienić grafę w tej platformie to bym poczekał w jakiej cenie będzie 5500x3d albo szukał taniego 5700x3d - aliexpress? allegro? Jak będzie plan na zmianę platformy zamiast samej grafy to zostać przy 2600 albo 5600. Sam mam 5600x z 4070 i raczej to grafa częściej się poci niż cpu.

Zmiana grafiki na razie nie wchodzi w grę, bo dopiero co ją wymieniłem... Natomiast dopłata z 5600 na 5700x3D to mniej więcej 500 zł i nie wiem czy jest to po prostu gra warta zachodu. Do 5700x muszę dołożyć circa 200-250 zł, ale tutaj kminię czy 8 rdzeni nie będzie bardziej przyszłościowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup 5700x3D i masz (od strony CPU) zamkniętą platformę i siedzisz na niej aż grafy pójdą tak do przodu że proc będzie bardzo odstawać. Zrobiłem taki manewr w 2012r zmieniłem 3570k na 3770 (bez k) więc prawie top co mogłem włożyć w płytę (dołożyłem do tej zmiany może £20), miałem płytę z68 więc mogłem tego zwykłego i7 troszkę podkręcić. Powiem tak to w najlepsza decyzja jaką mogłem podjąć, 3770 służył mi dzielnie z GTX 960, 1060, 1070Ti i RTX 2060. Grałem gdzieś od 2016r w 1440p więc procek miał lżej i naprawdę długo dawał radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Funky_Panda napisał(a):

Kup 5700x3D i masz (od strony CPU) zamkniętą platformę i siedzisz na niej aż grafy pójdą tak do przodu że proc będzie bardzo odstawać. Zrobiłem taki manewr w 2012r zmieniłem 3570k na 3770 (bez k) więc prawie top co mogłem włożyć w płytę (dołożyłem do tej zmiany może £20), miałem płytę z68 więc mogłem tego zwykłego i7 troszkę podkręcić. Powiem tak to w najlepsza decyzja jaką mogłem podjąć, 3770 służył mi dzielnie z GTX 960, 1060, 1070Ti i RTX 2060. Grałem gdzieś od 2016r w 1440p więc procek miał lżej i naprawdę długo dawał radę. 

Dokładnie o tym samym myślałem. Wymaksować co jest i pewnie przetrwa do RDNA5/ co tam wymyśli Nvidia... ale jednak nie wiem czy dopłata 250% ceny i to do takiej karty to nie będzie trochę myślenie życzeniowe, że to przetrwa tak długo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jak zawsze rozbija się o budżet jeśli uznasz że nie warto dopłacać do 5700x3D to na Twoim miejscu poczekałbym na tego nowego 5500x3D zamiast kupować tu i teraz. Rozważasz używki więc czas gra na Twoją korzyść 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi