sysy Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Panowie! Jeszcze raz o dzwięku bo się pogubiłem.Chcę kupić płytę NV7v2.0 .Zależy mi na dobrej jakości na wyjściu SPDIF. Czy SPDIF obsługuje tylko Realtek ALC650 , czy Sound Storm obsługuje to wyjście czy tylko wyjścia na głośniki ?Brakuje mi kasy na wersję NV7SL a nie chcę mieć kupy AC97 na SPDIFie.Doradzcie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 NF7-S posiada tylko Soundstorma ale ma analogowy kodek realtkea czyli true sounsdstorm jest na otical Wersja NF7 zwykla nie ma soundstorma, a watpliwe jest (choc glowy nie daje) ze ma jakiekolwiek wyjscie cyfowe (optic or concentric) Soundstorm na optic ma dzwiek bardzo dobry porownywalny(troche lepszy lub gorszy ale mniejsze obciazenie CPU) z Audigy 2, a realtek to realtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysy Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Płyta NF7v2.o ma wyjście SPDIF.Tylko który układ je obsługuje -Realtek ALC 650 czy Sound Storm ???Kompa podłącze do amplitunera z Dolby Didital przez SPDIF dlatego nie wiem czy warto wywalić 100 zł na SS z czego być może nie skorzystam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Oto fragment recenzji: ABIT NF7 jako jedyna (do tej pory przez nas przetestowana) posiada zintegrowane wyjście cyfrowe audio. Oprócz tego pełny zestaw wyjść 5.1 : 2 x analogowe + 3 x analogowe. Zintegrowany dźwięk to kodek audio Realtek ALC650, pracujący w trybie 6-kanałowym , zgodny ze specyfikacją AC'97 2.2. Dźwięk przetwarzany jest z rozdzielczością 18- (A/C) i 20-bitową (C/A) oraz z dowolną częstotliwością próbkowania w zakresie do 48 kHz. Możliwość przesyłania sygnału torem cyfrowym za pomocą gniazda S/PDIF, a w przypadku korzystania ze złącza cyfrowego opcja przesyłania dźwięku z dokładnością 24-bitową (np. dla potrzeb formatu AC3 filmów DVD). D tego funkcje rozszerzania bazy stereofonicznej (3D Stereo Enhancement). Tak więc NF7 nie ma SoundStorm'a tylko Realteka ALC650. Całość recki tu: http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...orce2/abit.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysy Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Dzięki ale nie rozumiemy się.Zapytam innaczej- czy Sound Storm ma wpływ na wyjście SPDIF ? Czy SPDIFa obsługuje tylko Realtek ALC650 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 SPDIF to format CYFROWEGO przesylania dzwieku. Natomiast ALC650 jest to uklad scalony zawierajacy w swojej strukturze 2 przetorniki analogowo-cyfrowe do obslugi wejsc oraz 6 przetornikow cyfrowo-analogowych do obslugi wyjsc (takie "cus" popularnie zostalo nazwane "codec", kodek po polskiemu :wink: ). Komputer podaje dane cyfrowe (lub odbiera) do tego ukladu i na wyjsciu jest "ladny" dzwiek analogowy. Jak widzisz SPDIF nie ma nic wspolnego z kodekiem. W plytach NF7 nie ma SPDIF (wyjscia) bo nie obsluguje go mostek poludniowy, natomias w NF7-S jest wyjscie cyfrowe, optyczne bo obsluguje je mostek poludniowy MCP-T. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 W plytach NF7 nie ma SPDIF (wyjscia) bo nie obsluguje go mostek poludniowy, natomias w NF7-S jest wyjscie cyfrowe, optyczne bo obsluguje je mostek poludniowy MCP-T. Pozdro Dexter Może i nie wiem jaka jest różnica w obsłudze S/PDIF między NF7 a NF7-S ale nie można mówić, że NF7 nie ma wyjścia cyrowego S/PDIF. Ze strony Abit Polska możliwość przesyłania sygnału torem cyfrowym za pomocą gniazda S/PDIF w przypadku korzystania ze złącza cyfrowego opcja przesyłania dźwięku z dokładnością 24-bitową (np. dla potrzeb formatu AC3 filmów DVD) Opis płyty NF7:http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=78 No chyba, że Abit nie wie co produkuje i w takim przypadku się mylę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysy Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Dexter dzięki.Rozjaśniłeś mi temat.Z małą poprawką- NF7 ma wyjście SPDIF. Pozdrawiam ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 polecan zajrzeć na http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysy Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Andrzej - super strona! Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...