Skocz do zawartości
sysy

Dzwięk w ABIT NV7 v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie! Jeszcze raz o dzwięku bo się pogubiłem.Chcę kupić płytę NV7v2.0 .Zależy mi na dobrej jakości na wyjściu SPDIF. Czy SPDIF obsługuje tylko Realtek ALC650 , czy Sound Storm obsługuje to wyjście czy tylko wyjścia na głośniki ?Brakuje mi kasy na wersję NV7SL a nie chcę mieć kupy AC97 na SPDIFie.Doradzcie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NF7-S posiada tylko Soundstorma ale ma analogowy kodek realtkea

czyli true sounsdstorm jest na otical

Wersja NF7 zwykla nie ma soundstorma, a watpliwe jest (choc glowy nie daje) ze ma jakiekolwiek wyjscie cyfowe (optic or concentric)

Soundstorm na optic ma dzwiek bardzo dobry porownywalny(troche lepszy lub gorszy ale mniejsze obciazenie CPU) z Audigy 2,

a realtek to realtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta NF7v2.o ma wyjście SPDIF.Tylko który układ je obsługuje -Realtek ALC 650 czy Sound Storm ???Kompa podłącze do amplitunera z Dolby Didital przez SPDIF dlatego nie wiem czy warto wywalić 100 zł na SS z czego być może nie skorzystam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto fragment recenzji:

ABIT NF7 jako jedyna (do tej pory przez nas przetestowana) posiada zintegrowane wyjście cyfrowe audio. Oprócz tego pełny zestaw wyjść 5.1 : 2 x analogowe + 3 x analogowe. Zintegrowany dźwięk to kodek audio Realtek ALC650, pracujący w trybie 6-kanałowym , zgodny ze specyfikacją AC'97 2.2. Dźwięk przetwarzany jest z rozdzielczością 18- (A/C) i 20-bitową (C/A) oraz z dowolną częstotliwością próbkowania w zakresie do 48 kHz. Możliwość przesyłania sygnału torem cyfrowym za pomocą gniazda S/PDIF, a w przypadku korzystania ze złącza cyfrowego opcja przesyłania dźwięku z dokładnością 24-bitową (np. dla potrzeb formatu AC3 filmów DVD). D tego funkcje rozszerzania bazy stereofonicznej (3D Stereo Enhancement).

Tak więc NF7 nie ma SoundStorm'a tylko Realteka ALC650.

Całość recki tu: http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...orce2/abit.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPDIF to format CYFROWEGO przesylania dzwieku. Natomiast ALC650 jest to uklad scalony zawierajacy w swojej strukturze 2 przetorniki analogowo-cyfrowe do obslugi wejsc oraz 6 przetornikow cyfrowo-analogowych do obslugi wyjsc (takie "cus" popularnie zostalo nazwane "codec", kodek po polskiemu :wink: ). Komputer podaje dane cyfrowe (lub odbiera) do tego ukladu i na wyjsciu jest "ladny" dzwiek analogowy. Jak widzisz SPDIF nie ma nic wspolnego z kodekiem. W plytach NF7 nie ma SPDIF (wyjscia) bo nie obsluguje go mostek poludniowy, natomias w NF7-S jest wyjscie cyfrowe, optyczne bo obsluguje je mostek poludniowy MCP-T.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W plytach NF7 nie ma SPDIF (wyjscia) bo nie obsluguje go mostek poludniowy, natomias w NF7-S jest wyjscie cyfrowe, optyczne bo obsluguje je mostek poludniowy MCP-T.

Pozdro

Dexter

Może i nie wiem jaka jest różnica w obsłudze S/PDIF między NF7 a NF7-S ale nie można mówić, że NF7 nie ma wyjścia cyrowego S/PDIF.

Ze strony Abit Polska

możliwość przesyłania sygnału torem cyfrowym za pomocą gniazda S/PDIF

w przypadku korzystania ze złącza cyfrowego opcja przesyłania dźwięku z dokładnością 24-bitową (np. dla potrzeb formatu AC3 filmów DVD)

Opis płyty NF7:http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=78

No chyba, że Abit nie wie co produkuje i w takim przypadku się mylę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...