Skocz do zawartości
Raduss

Komputer [Cena - ok 8,5k-9k] [Granie, Filmy, Internet, Rzadko obróbka]

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym poprosić o fajny zestaw w kwocie 8,5k-9k

Komputer głównie będzie do gier, yt, przeglądarka i rzadko bo rzadko ale czasem coś obrobię jakiś film czy zdjęcia w sony vegas.

Mój obecny komputer, który już jest praktycznie sprzedany ma taką specyfikację:

CPU: Intel i7 11700k

Chłodzenie CPU:  be quiet! Dark Rock Pro 4

Płyta główna: MSI MPG Z490 GAMING PLUS

RAM: HyperX 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Fury RGB

M2: WD 1TB M.2 PCIe NVMe Blue SN550

HDD: Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB

Zasilacz: MSI MPG A750GF 750W 80 Plus Gold

Obudowa: Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass biała

Potrzebuje takich podzespołów:

Karta Graficzna (Jeśli RTX to celuje w 4070TI Super lub 4080 Super, co do amd to również poproszę alternatywę)

CPU + Chłodzenie (intel lub amd - wiem o aferze więc zdaje się na was chodź od bardzo dawna miałem gównie intele)

(chłodzenie miałem wodne od msi i mnie zawiodło bo padła szybko pompka więc jestem chyba bardziej nastawiony na powietrzne ale

poproszę propozycję powietrznego i wodnego) (Z wodnego widzę że jest dość popularne Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB kwestia jak z

trwałością pompki?

Płyta Główna (min 2 porty m2)

Ram (32GB DDR5 najlepiej z rgb)

Dysk M2 (2TB) (Czy m2 będą dobre jako magazyn? Czy lepiej kupic SSD jako dodatkowy i tam mieć magazyn? HDD odpada przez swoje prędkości)

Zasilacz (wcześniej miałem 750W ale na obecne czasy myślę że 850W będzie idealne)

Obudowa (Koniecznie musi mieć filtry przeciw kurzowe i boczne szkło + dobre zasysanie powietrza z frontu czyli pewnie siatka)

Wentylatory (2-3 na froncie chodź pewnie lepiej 2x 140mm front + góra i tył - najlepiej rgb, kwota na nie jest oddzielna 300zł)

Jeśli będzie potrzeba jeszcze jakiś dodatkowych informacji lub konieczne będzie zwiększenie budżetu to wszystko da się załatwić 🙂

Edytowane przez Raduss
zmiany w rozpisce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dikson napisał:

Super propozycja, czy proponowany przez Ciebie procesor Ryzen 7 7800X3D nie lepiej dołożyć 100zł i wybrać Ryzen 9 7900X3D?

Dodam że ja się na prockach amd nie znam jeśli chodzi o to który lepszy bo bardziej jestem w temacie intelii więc proszę o radę.

Co do karty graficznej czy zamiast tej Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti SUPER Eagle OC 16GB GDDR6X może być również jakaś z tych: 

PNY GeForce RTX 4070 Ti Super ARGB OC 16 GB GDDR6X

MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING X SLIM 16GB

Zotac RTX 4070 Ti SUPER AMP HOLO 16GB GDDR6X

Edytowane przez Raduss
zmiana opisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.08.2024 o 12:42, Raduss napisał(a):

czy proponowany przez Ciebie procesor Ryzen 7 7800X3D nie lepiej dołożyć 100zł i wybrać Ryzen 9 7900X3D?

7900X 3D jest słabszy w grach o nawet 10%.

Gaming X SLIM to okrojony X Trio,

Co do PNY pewnie chodzi Ci o XLR8, fajna karta ale coś tam z nią nie tak było chyba że to poprawili w nowszej rewizji

Zotac ma słabe chlodzenia na 4070TI S/4080S.

Ja bym wolał wziąć tańszego 200 zł Palita bo tam jest bdb chłodzenie i ciche https://proline.pl/palit-geforce-rtx-4070-ti-super-gamingpro-16gb-gddr6x-dlss-3-ned47ts019t2-1043a-p8120662

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi