Skocz do zawartości
Kżyhó_

Build na R5 7500F vs R5 5600, wybór wersji RTX 4060 i parę innych.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wersja tld;dr

*w sekcji "Planowane zastosowania:" opisałem do czego potrzebuję PC. Byłbym wdzięczny za ocenę 2 zaprezentowanych w tabelkach buildów,  ocenę czy oszczędnośc tych 741 zł jest uzasadniona oraz Pomoc w doborze GPU z zaprezentowanych poniżej w sekcji 4.

*jeśli komuś będzie się chciało ustosunkować do pozostałych rozkmin, to będę mega wdzięczny. 😄 

To mój pierwszy temat tutaj, więc dzień dobry.

Słowo o mnie i o zastosowaniach planowanego PC i założeniach:

Ostatnio posiadałem PC w jakimś 2010, czyli ... dość dawno. Przez ten czas  Była jakaś  toshiba satelite z core duo  i 1 GB ramu, jakiś MSI z nie pamiętam czym, MSI GE40 który gdzieś leży w szafie, a obecnie Xiaomi mi book pro 15 z i5-8250U , 8GB ram, jakąś dedykowaną grafiką Nvidia i w międzyczasie dołożonym dyskiem 1 TB M2 od Cruciala (nie pamiętam modelu).

Xiaomi na tamten czas to było doskonałe value  for money, ale w tym momencie trochę już nie daje odpowiedniej wydajności, nawet do pracy biurowej (może zmiana wentylatora  (który chyba jest w niezbyt dobrym stanie), pasty i reinstal systemu by pomógł, i pewnie finalnie to zrobię, ale chwilowo zapadła decyzja o budowie PC.

Planowane zastosowania:

* praca biurowa: przeglądarka, teams, office (w tym trochę VBA), odrobinka zabawy w pythonie ( pobieranie i analiza danych), sporadyczne jakies symulacje a paru niszowych środowiskach (ale to nieistotne, nie chce pod tym kątem maksymalizować wydajności).

* ogólna multimedialne a la serwisy streamingowe,

* sporadyczne gry w 1080p60 fps całkowicie wystarczające (mam wadę wzroku 😛 )

założenia:

*brak z góry określonego budżetu, raczej uzyskanie najlepszego stosunku efektów do nakładów w odniesieniu do moich potrzeb.

* 16 GB pamu pewnie wystarczy, 32 GB pewnie będzie optymalne

* chciałbym aby PC był relatywnie energooszczędny (tak, wiem ze jeśli chcę energooszczędność, to powinienem ostać na laptopach lub kupić maca mini i switcha, ale nie zawsze postępujemy racjonalnie i padła u mnie mentalnie decyzja o budowie PC :D) 

* 1 TB szybkiego dysku SSD wystarczy, 2 byłoby pewnie optymalne.

Po odrobinie researchu rynku  na przestrzeni ostatniego tygodnia i lekturze m.in:

[1]https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-sierpien-2024-komputery-gamingowe-w-roznych-cenach

[2]https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr5-lexar-ares-rgb-6000-mhz-cl30-i-6400-mhz-cl32-lepszy-wybor-do-platformy-intel-lga-1700-czy-amd-am5

[3]https://www.purepc.pl/test-obudowy-corsair-5000d-polaczenie-dwoch-roznych-swiatow-stonowana-stylistyka-oraz-nowoczesne-wnetrze

[4 https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-4060-vs-amd-radeon-rx-7600-test-kart-graficznych-do-1500-zlotych

i paru innych

Ustaliłem co następuje:

1.Platforma AM5  w postaci R5 7500F to obecnie najlepszy stosunek koszt/wydajność (w międzyczasie wyszło że niekoniecznie, o czym później)

2. Najprawdopodobniej kartą  optymalną na moje potrzeby jest RTX 4060

Propozycja bazowego buildu:

image.png.4db12edee5350617eb2d5a94dcf939e1.pngLpKomponentmodelcenauwagi

1CPURyzen 5 7500F OEM            646 zł 

2 [A]moboASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI            700 zł"nieużywana używka", nowa 810

3. RAMCorsair VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36  AMD EXPO            389 złjuż kupiony

4 [?]GPUKFA2 GeForce RTX 4060 1 Click OC 2X V2         1 179 złNajtańszy 4060

5 [A]caseCorsair 5000D white            350 złjuż kupiona

6 [A]psube quiet! System Power 10 550 W            230 złz "rekomendowanych zestawów"

7[A]ssdWD Black SN770 1TB M.2 NVMe            275 złobecnie najlepsa cena z "dobrych" dysków

7[A]chłodzenie CPUARCTIC Freezer 36              84 złdobra cena

SUMA          3 853 zł 

Uwagi/ przemyślenia o powyższych komponentach:

1. CPU: kolejny akapit "odrzucone procesory"

2. Mobo:

[A]: Ta  płyta jest ładna (co w przypakdu case z szklanym bokiem ma jakieś znaczenie), jest w formacie ATX (czyli dobrze pasowałaby do obecnego case'u, ale jeśli chciałbym jednak ostatecznie  przejść na coś mniejszego, to moze być problem oraz ma wbudowane wifi i  BT. 

Alternatywy

2 [B]:  Asrock B650 Pro RS - płytka polecana przez znajomego z serwisem komputerowym. 

Najtaniej znalazłem poprzez ceneo tą płytkę w formacie micro ATX za 564 z/ Ale to wersja bez wifi, pożądna karta wifi  pewnie ze stówka i wychodzą podobne kwoty jak powyższa asusa, tylko że w mniejszym formacie, co może być zaletą (o tym w części z case'ami).

2 [C] ASRock B650M-HDV/M.2 za 533 zł

2 [D]  lub GIGABYTE B650 Eagle AX WiF za 620 

l2[ E] Asus Tuf Gaming B650 Plus za 665

Na moje laickie oko końcowy wybór między A, B, ale może coś z pozostałych (lub innych) jest waszym zdaniem lepszym pomysłem).

3. RAM

Wydaje mi się że upolowałem dobrą okazję (jeśli finalnie pójdę w platformę AM5) i jeśli chciałbym coś z istotnie niższymi opóźnieniami, to musiałbym dorzucić ze 100 zł. A poza tym może uda się te timingi zbić jakimś profilem AMD expo.

Poza tym, po lekturze testu pamięci RAM na purepc który zacytowałem powyżej (nie będę ściemniał ze przeanalizowałem wsyztkie testy, ale z kilkanaście owszem)  doszełem do wniosku że wpływ  zegarów i opóźnień kości RAM w większości zastosowań jest nie za duży. 

4. GPU

CO do zasady wahałem się między 4 wariantami 4060. Wydaje się zapewniać wystarczającą wydajność i podoba mi się jej efektywność energetyczna. Niestety nie udało mi się znaleźć rzetelnych opinii nt  tych wariantów kart od pożegnanych producentów (może to tak na prawdę nie ma znaczenia i brać najtańszą?), a w międzyczasie na 2 z nich skończyła się propocja. 😞

Rozważałem:

4. [A]  KFA2 GeForce RTX 4060 1 Click OC 2X V2 za niespełna 1200 zł
Nie znam tego producenta. Czy ktoś z Was może wie czy to jest potwornie głośne dziadostwo?

4 [B] ASUS ProArt GeForce RTX 4060 OC Edition 8GB za 1400

Jako ze bez promocji jest to jeden z droższych wariantów tej karty, podchodzący już pod ceny TI (bez promocji) i posiada 3 wentylatory,  to obstawiam że jest dużo lepiej wykonana, jest cichsza i charakteryzuje ją wyższa kultura pracy. Ale czy ta różnica jest duża? 200+ zł duża?

Poza tym, jeśli jednak zdecydowałbym sie zmniejszyć case, to z taką długą kartą mogę mieć problem. natomiast w obecnym korsarzu prezentowałaby się godnie. 

4 [c] alternatywnie budżetowy MSI (który był testowany na portalu) był na xkom za niewiele więcej niż 4[A], ale już wyszedł

4[ D]  Zotac GeForce RTX 4060 Twin Edge OC White był za 1400, został za 1450.

Skłaniałem się trochę ku tej karcie, bo kupiłem białą obudowę ze szklanym bokiem, a nie mam na tyle wyobraźni jeśli chodzi o projektowanie, by powiedzieć czy mieszanie kolorów dużych podzespołów w PC będzie się jako tako prezentować, czy nie koniecznie. Będę bardzo wdzięczny doświadczonych skłądaczy którzy nie jedno widzieli o opinię tutaj.

Zastanawiałem się czy w tej karcie dopłącamy te 200+ zł jedynie za wygląd, czy kulura pracy/ wykonanie/ jakoś zastosowanych termopadów  jest lepsza od rozwiązań budżetowych [A], [C].

5 Obudowa

Kupiłem jak sądzę okazyjnie (350 zł) białą obudowę Corsair 5000D.  Jest  dośc duża, odrobinę się zastanawiam czy nie za duża, ale raczej porządnie wykonana itp. Mimo że biały case wygląda fajnie, to zastanawiam się też trochę czy nie ogranicza mnie pod kątem koloru podzespołów (poruszałem temat przy punkcie o GPU.

Podoba mi się nzxt h6 flow, no ale jest za drogi. 😞 

Z teoretycznie sensownych (mniejszych) alternatyw obecnie na rynku rzucaja mi sie w oczy:

5 [B]LOGIC Atos ARGB Mini Biały za 190 zł

Fajnie sie prezentuje, malutka,  więc ograniczała by wybór płyt do mATX, GPU jednak nie  ASUS 360mm i cooler być moze też nalezałoby się powstrzymać z rozmiarem. Poza tym, brak USB-c z przodu trochę boli. Poza tym, nie znam tego producenta, ale obudowa ma całkiem dobre opinie.

5 [C] Asus Prime AP201 Tempered Glass  za 300 zł

Ta podoba mi się dużo bardziej niż [B]. Znany producent,  fajny wygląd, USB-c na froncie. Pewnie cięzko ją porównać z [A] bo to zupełnie inny produkt (acz chyba bardziej skrojony na moje potrzeby).

6 zasilacz

nie widzę sensownych pomysłów w tym momencie, więc nie próbowałem wynaleźć koła na nowo i wstawiłem zasilacz z "polecanych zestawów na sierpeiń".

Acz powiem że  jeszcze 2 tyg temu  na xkom za 250 zł był zasilacz  NZXT C850 V2 850W 80 Plus Gold ATX. Myślę, ze gdyby ta opcja była dostępna, to bym się na nią skusił i dopłacił 120zł.

Tutaj do Was pytanie nad czym się zastanawiałem ostatnio- czy taki przewymiarowany zasilacz jak ten NZXT to dobry pomysł? Z jednej strony tak bo pewnie moze pracować w trybie półpasywnym nawet pod obciążeniem. Z drugiej strony nie, bo niby tutaj byłby standard gold, a w bazowym be quiet jedynie brązowy, natomiast przy zasilaczu 850 W 20% mocy to aż 170W,  a poniżej 20% obciążenia, z tego co rozumiem nie jest testowana ich sprawność (przy tych "niższych" standardach), a co za tym idzie rzeczywista sprawność może być mizerna.

7 dysk

Ten moel jest chyba w miarę ok, a przy okazji jest na promocji. ALternatywnie   Lexar NM710 z "polecanych zestawów" lub Samsunga 1TB 980 pro polecany mi w zasadzie przez wszystkich.  Wg mojego rozumienia każdy z tych dysków jest dobry.  (jeśli coś innego od jakiegoś kingstona czy MSI cruciala pojawi się na duzej promocji w najbliższych dniac to ew się będę zastanawiał).

PYTANIE:  Czy dodanie takiego radiatorka na dysk to jedtnie "fashion choice",  czy może poprawić jego kulturę pracy. https://www.amazon.pl/ARCTIC-Pro-podkladkami-kompatybilny-jednostronnych/dp/B0CYSNSSF8?tag=egcplpepper-21&ascsubtag=587203389

8 chłodzenie CPU

Biorąc pod uwagę że w "polecanych" do tego procesora redakcja pure pc zaproponowała cooler za 40 zł,  procesor ma TDP 65 W, to zakładam że arctic którego wsadziłem jako domyślny wybór będzie bardziej niż wystarczający  i zapewni niskie temp przy niskich obrotach wentylatora -> niski hałas. WIęc tylko pro forma napisze jakim modelom się przyglądałem (droższym, więc nie wiem czy to ma sens dla procesora z takim TDP):

8 [B) ten sam arctic ale w wersji RHB za trochę ponad 100 zł. Nie mam jeszcze zdania o RGB w PC. NIe chciałbym aby świecił się cały jak choinka jak w konfiguracjach prezentowanych w niektórych filmikach, ale subtelne podświetlenie tu lub tam może nie być takie głupie.

8 [C]Noctua NH-U9S Brązowy za 249 zł 

myślę ze to zdecydowanie overkill dla tego procesora. Czy przy tak małej ilości ciepła do rozproszenia ono będzie cichsze od [A] [B]? (Pewnie nie). Jedynie za co mogłbym dopłacić  jak mniemam to "industrialny design", ale nie jestem pewien czy jest to dla mnie aż tyle warte.

8 [D] Silver Monkey X SNOWY ARGB 240 2x120 mm za 210 zł

Chyba podobnie jak [C]0 dopłata jedynie za wygląd w tej konfiguracji. Z tym że pC[ to rozwiązanie od producenta high end, a tutaj najbardziej budżetowe AIO (co chyba nie jest dobrym pomysłem).

8 [E] promocja się już skończyła, ale w kategorii raczej głupich pomysłów rozważałem również za 150 zł Thermalright Peerless Assasin 120 SE - Black ARGB

To tyle jeśli chodzi o opis mojego podstawowego buildu. (jeśli ktoś do tego momentu doczytał to jest mi bardzo miło. 😄

Odrzucone/rozważane procesory:

AMD Ryzen 7 5700X3D - może i więcej rdzeni/wątków i cache, ale wg testów wydajnościowo jest porównywalny lub gorszy z 7500F. A nie dość że gorszy to i droższy.

*i7 12700KF - owszem, wydajniejszy od r5 7500F o naście %, ale wciąga dużo więcej prądu, ma 2x wyższe TDP i jest droższy o 150 zł, więc NIE.

*ryzen 7700 - promocja się skończyła, więc tym bardziej, ale zakładałem że ten 7500F jest wystarczajaco wydajny na moje potrzeby.

___________________________________________________________________________________

Alternatywny tani build

ryzen 5 5600 w nominalnej cenie 500 zł(jak w "polecanych") nie ma imo sensu, dopłata jest  zbyt niska do 7500F. Relatywnie często pojawiał się za  400 zł z obserwacji historii cen, ale nadal w takim wypadku szedłbym raczej w 7500F.

Wczoraj natomiast pojawiła się oferta która kazała mi się zastanowić  może ta platforma AM4 nie jest taka zła. 😉

https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-5-5600-za-289zl-879010

za 265-290 z  ten procesor wydaje się całkiem sensowną opcją, wystarczająca do zastosowań "biurowych", raczej nie będzie wąskim gardłem dla rtx 4060, a i RAM i mobo będą pewnie odrobinę tańsze. Reszta podzespołów (case, psu, dysk) raczej zostają takie jak w  opisie powyżej.

image.png.0cb65a4d237c833a4dd42da01f11ded3.pngLpKomponentmodelcenauwagi

1CPURyzen 5 5600 OEM            280 złod "my frienda"

2 [A]mobo Asus PRIME B550M-A WIFI II            440 zł 

3RAMGoodram Ddr4 Irdm Pro 32/3600 (2*16Gb) 18-22-22 Czarna            274 złchyba dobra cena i dobre parametry

4 [?]GPUKFA2 GeForce RTX 4060 1 Click OC 2X V2         1 179 złNajtańszy 4060

5 [A]caseCorsair 5000D white            350 złjuż kupiona

6 [A]psube quiet! System Power 10 550 W            230 złz "rekomendowanych zestawów"

7[A]ssdWD Black SN770 1TB M.2 NVMe            275 złobecnie najlepsa cena z "dobrych" dysków

7[A]chłodzenie CPUARCTIC Freezer 36              84 złdobra cena

SUMA          3 112 zł 

jedyne zmiany to płyta główna i RAM. Podobnie jak wcześniej wydaje mi się ze ram to względnie ok propozycja.

Co do płyty tu natomiast nie mam pojęcia co na ten chipset wziąć.  Bazując na "polecanych" wstawiłem wariant z wifi (który jest na morele tańszy niż wariant bez).

Próbując obciąć  cenę jeszcze bardziej:

Na morele jest promocja na  Gigabyte B550 GAMING X V2 w formacie mATX, ale widzę że znów należałoby dokupić kartę wifi/BT, a poza tym widze sporo złych opini o tej płycie.

Rozwiązaniem budżetowym mogłą by być Asus Prime B450M-A Ii Czarny za 240 zł. Pomijajac brak wifi to z tego co rozumiem ta płyta nie ma usb-c. To jest chyba zbyt duży kompromis dla mnie.

Wyszło trochę dłużej niż zakładałem, a i tak obciąłem 2 akapity. 😞 

Jak mawiali starożytni lechici- thanks you form the  mountain. 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W międzyczasie, licząc że ktoś jednak poratuje radą,  dopisze  2 akapity kyore wstepnie planowałem:

Uzupełnienie testu corsair 5000D na pure pc.

Autor testował czarną wersję, więc nie mogło się to rzucić w oczy, ale corsaid do białem wersji wkłąda czarne wentylatory. Wydaje mi się to jakieś takie- nieeleganckie.

Ew analizowane inne modele GPU:

*downgrade: intel arc 750 - fajna wydajność za 800 zł,  ale wg testu na pre  pobór pocy, zarówno w spoczynku kilku, kilkunastu krotnie wyższy od konkurencji, jak i w obciążeniu (na poziomie RX 6800 jest nieakceptowalny.

*downgrade: RX 6600,  tańszy o pare stów, ale ze względu na różnice w wydajności i poborze prądu chyba lepiej dopłacić do najtańszego 4060

*upgrade: XFX Amd Radeon RX 6800 16gb za 1750 zł  lepsza wydajność, 16 GB pamięci,  ale dopłata 350-550 zł i pod obciążeniem wciąga 140 W więcej, czyli zapewne w spoczynku/pracy biurowej również mniej energooszczędna.

*upgrade: RTX 40060TI - za 1500 bym pewnie  brał (i zdaje sie jakis czas temu takie ceny były na xkom, ale juz nie ma).

*upgrade ASRock Radeon RX 7700 XT Challenger OC 12GB + 4 gry gratis za 1850. DOpłata jescze większa niż do 6080, ale sa 4 dy, czyli jeśli chciałoby mi sie sprzedać te klicze, to dopłata wcale nie musi byc taka duża. Z drugiej strony wyższy pobór energii (patrz screen poniżej. Cięzki dylemat.

image.thumb.png.fe02b33f41a185ea9293f476743763dd.png

image.thumb.png.b7e356ea93a5aa99c3667737c0c3055b.png

źródło screenów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gerg7 

Dzięki

Rozumiem że uważasz że:

1. dopłata do mobo  ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI nie jest uzasadniona,

2. Procesor Ok, cłodzenie ok, 

3. nie warto przewymiarować psu 

A tak poza tym:

4. GPU- no ten gigabyte fajnie wygląda.  :3 

5. PSU- podoba mi się Twoja propozycja - dobry producent, tani, gold.  Wady to jak rozumiem a) brak poł pasywności b) brak odłączanych kabli c) coś czytałem ze seasonic sam nie produkuje tańszych modeli (moze to jest ten przypadek?).

Poprzeglądałem dziś co radziliście innym skłądaczom i rzucił mi się w oczy jescze jeden model be quiet, gdzieś sobie zapisałem, zaraz znajdę ...

raczej głupich pomysłów co do coolera CPU jesz przed chwilą na coś takiego natrafiłem.  Z dostawą ok 250 zł

THERMALRIGHT Aqua Elite 360 ARGB V2 CPU chłodnica wodna, 360 Aio CPU, wentylator 3 x 120 mm PWM wentylator, łożysko S-FDB, ARGB

https://www.amazon.de/dp/B0CPYBXD74?th=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update:

image.png.8c9ffd0c5884a3532a6a22362afc3890.png

@Dikson 0 jeśli możesz rzucić okiem, w szczególności na zasilacz, ale jak i resztę wyborów to byłbym bardzo wdzięczny. 🙂

W temacie case moje ustalenia są następujące:

1. 5000D jest wielki, a jako że ma okno, to  płya mATX i karta 250mm się pewnie będą brzydko prezentować *mimo że wyglądają całkiem całkiem). 

2. Na dodatek  biały 5000D ma wentylatory nie pod kolor w zestawie

3. mimo ogromu miejsca, nie mozna zamontowac w niej wentów 140 mm, które są ponoć lepsze.

W związku z powyższym przejżałem oferte konkurencji:

1. be quiet pure base 500, wygląda całkiem przyjemnie. Może nie jest to szczyt designu i nie ma usb-c, ale schludna, dobrze wykonana, wenty 140 mm w zestawie  i uczciwa cena.

2.  mniejsze corsair (3000, 4000) są gorzej wykonane i nie mają usb-c.

3. NZXT świetnie wygląda ale drogie,

4.  Obudowy Jonsbo siwienie wyglądają i (przynajmniej niektóre) są w uczciwych cenach, mają USB-c i USB A 3.2 gen 1 lub 2 na froncie,  są malutkie i niekiedy mają miejsca na 140 mm wenty, ale coś mało recenzji/ opinii  modeli które wyszukiwałem.  (wypatrzyłem je najpierw w proline, ale w xkom zaczałem robic liste do porownania)

SUMA          4 072 zł 

14 minut temu, Gerg7 napisał(a):

Jak już miałbym poważnie dokładać kupiłbym Seasonica 750 GX Z PCI-E 5.0

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-80plus-gold-750w-kabel-pcie-5-0-12vhpwr-p8122077

@Gerg7

A jak on się Twoim zdaniem ma do  Be quiet straight powr 11 650 W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam fakt długości Gw 10 vs 5 lat cos już powinien podpowiadać . Miałem poprzednio GX750 i był niemal bezgłośny tylko miałem wersję bez PCI 5.0 i zmieniłem na promocji na MSI 850 za 499 ( wówczas ) .

Ten straight power jest już wycofany z oferty i ma 4 linie zasilające co nic dobrego nie wróży.

Edytowane przez Gerg7
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Gerg7 napisał(a):

Sam fakt długości Gw 10 vs 5 lat cos już powinien podpowiadać . 

(...)

Ten straight power jest już wycofany z oferty i ma 4 linie zasilające co nic dobrego nie wróży.

A biorąc pod uwagę że z tego co patrzę mój konfig nie wykorzystuje zlącza 16 pinowego nigdzie, to nie potrzebuje tego dodatkowego kabla i wtedy ten zasilacz GX w proline wychodzi za 430 (w morele podobnie).

PSU tier list umieszcza obydwa modele w najwyższej kategorii, choć GX wyżej i bez zadlncch "ale".

Co do tej gwarancji to też tak wyczytałem i tez mnie to zaskoczyło, ale ziomek wspominał że jak mu go wymieniali na gwarancji ro twierdzili że ma od tamtego czasu 10y.

Z obserwacji rynku przez 1.5 tyg- ech, szkoda że nie ma żadnych promocji na  MAŁE zasilacze tylko kolumbryny 700, 800, 1000... 

Eh, jakbym wziął ten zasilacz to by mi może kolega ze składaniem pomógł 😄  CIężka decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do RTX 4060ti 8GB, to dołóż do wersji 16GB. Nie pożałujesz. Mnóstwo testów udowadnia, że 8GB w grach jest już za mało i będzie coraz bardziej Vram brakować. 16GB wystarczy na parę lat.

https://www.x-kom.pl/p/1162127-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4060-ti-twin-x2-oc-16gb-gddr6.html

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, leven napisał(a):

Co do RTX 4060ti 8GB, to dołóż do wersji 16GB. Nie pożałujesz. Mnóstwo testów udowadnia, że 8GB w grach jest już za mało i będzie coraz bardziej Vram brakować. 16GB wystarczy na parę lat.

https://www.x-kom.pl/p/1162127-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4060-ti-twin-x2-oc-16gb-gddr6.html

Dzięki za radę. - a zauważyłeś za ile go kupiłem? 8 tak wziąłem mocniejszą kartę niż planowałem  ( planowałem zwykła 4060, ale za 59 zł więcej upolowałem  ti.

Jeśli bym zwiększał budżet ( ale raczej chciałbym tego nie robić, bo o tak wyszło więcej niż myślałem) to bym brał raczej 7700XT + 4 GRY W PROLINE  lub RX 6800 16 GB za 1700 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stówkę taniej masz kartę z lepszym chłodzeniem jak ten TwinX2

https://www.x-kom.pl/p/1191863-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4060-ti-panther-16gb-gddr6.html

Inne opcja Palit JS https://www.ceneo.pl/158270658

Już masz kartę to wpis dla potomnych.

Edytowane przez Dikson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi