Skocz do zawartości
Jaskrowy

[3000-6000zł] Wymiana podzespołów czy nowy PC? (gaming/praca)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
jako laik przychodzę do Was z zapytaniem a propos modyfikacji/zmiany PC spowodowanej awarią aktualnego zasilacza, za którą poszła decyzja o upgrade podzespołów.
Aktualnie moja specyfikacja z 2017 wygląda następująco:

1 x Microsoft Windows 10 Home BOX 32/64Bit PL USB

1 x TP-Link TL-WN881ND /N300, PCI-E/ ()

1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 (WD10EZEX)

1 x bequiet! Silent Base 800 (orange) (BG001)

1 x Kingston 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 HyperX Savage (HX430C15SB2K2/16)

1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC (SSDPR-IRIDPRO-240)

1 x MSI Z270 Gaming M3 /intel Z270, LGA1151/

1 x Intel Core i7-7700K /4.2GHz, 8MB, LGA1151, BOX/ (BX80677I77700K)

1 x XFX Black Edition XTR 650W 135mm Gold Modularny (P1-650B-BEFX)

1 x MSI GeForce GTX1080 Gaming X 8GB DDR5 256bit (1847/10108) (GTX 1080 GAMING X 8G)

1 x SilentiumPC Grandis 2 XE1436 (SPC154)

Zastanawiam się, czy sprzedać aktualny komputer i zakupić cały nowy, czy dokonać modyfikacji w aktualnym. Nie ukrywam, że przez brak czasu na ponowne wgrywanie systemu i wszystkich aplikacji, przenoszenie tego wszystkiego (a także kwestię lekkiego oszczędzenia budżetu na obudowie, czy sprawach takich jak stacja CD, karty sieciowe, dźwiękowe itd) preferowałbym upgrade aktualnej jednostki oraz sprzedaż komponentów, które już mi się nie przydadzą.

Z tego co rozumiem, potrzebowałbym zmienić zasilacz, grafikę, płytę główną, procesor oraz RAM (a może coś jeszcze należałoby zmienić?). Kwestia budżetu to kwestia płynna, szukam czegoś, co pozwoli cieszyć mi się rozgrywką w nowe gry na wysokich detalach przez następne 5-7 lat, tak jak moja aktualna jednostka radziła sobie do tej pory (na ustawieniach wysokich, w niektórych grach FPS - średnich). Jeżeli udałoby mi się sprzedać ww. stare podezespoły w okolicach 1500zł łącznie, miałbym budżet dochodzący do 5500-6000zł (ale preferowałbym zamknąć się w 5500).

Mój system stoi na dysku SSD ze specyfikacji powyżej (tylko system jest na tym dysku), a całość aplikacji na HDD. Jeżeli wystarczyłoby w budżecie, możnaby pomyśleć o dodatkowym dysku SSD pod najbardziej wymagające gry typu FPS multiplayer.

Serdecznie z góry dziękuję za odpowiedzi i zaoferowaną pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że warto byłoby przerzucić sie ram na ddr5 jeżeli miałby to ju zbyć komputer na wiele lat. Zastanowiłbym sie również nad dyskiem M2 które maja duzo większy odczyt oraz zapis. Zasilacz mógbym ci polecić coś od be quiet ze względu że sam używam od wielu lat i nigdy nie miałem porblemów. Wszystko zeleży czy sprzęt miałby być nowy czy rozważasz opcje zakupu jakiś komponetów z drugiej ręki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Anteeeko napisał(a):

Myśle że warto byłoby przerzucić sie ram na ddr5 jeżeli miałby to ju zbyć komputer na wiele lat. Zastanowiłbym sie również nad dyskiem M2 które maja duzo większy odczyt oraz zapis. Zasilacz mógbym ci polecić coś od be quiet ze względu że sam używam od wielu lat i nigdy nie miałem porblemów. Wszystko zeleży czy sprzęt miałby być nowy czy rozważasz opcje zakupu jakiś komponetów z drugiej ręki

Dziękuję za opinię, udało mi się uzyskać pomoc na innym forum i zamówiłem już części, dysk M.2 oraz RAM DDR5 również.

Do moderacji - temat do zamknięcia/usunięcia 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Jaskrowy napisał(a):

Dziękuję za opinię, udało mi się uzyskać pomoc na innym forum i zamówiłem już części, dysk M.2 oraz RAM DDR5 również.

Do moderacji - temat do zamknięcia/usunięcia 🙂

Oby sprzęt słuzył jak najdłużej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...