KrdXD Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Cześć, Potrzebuje złożyć jednostkę głównie do prac biurowych związanych z programowaniem. Budżet jaki zakładam to około 4 tysiące złoty. Chwile poszperałem i skompletowałem coś takiego. Czy będzie to optymalny wybór czy polecacie coś zmienić, a może całość? Zastanawia mnie też obudowa. Z tego co widziałem jest ona dość duża, a w zasadzie im mniejsza i mniej "bajerancka" tym lepiej. Znajdzie się coś fajnego co pomieści chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 12700K do biura raczej się nie kupuje. Wez złóż sobie coś na APU z Ryzen 7700. Komplet masz za 3800 https://proline.pl/koszyk/08356c78 Wyciszona, ofilttowana obudowa, pamięci bez ARGB bo i po co, chłodzenie aż nadto pod ten procesor. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrdXD Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Wygląda ciekawie, jeśli rzeczywiście lepiej iść w Ryzena to tak zrobię. Zasilacz będzie odpowiedni? Czy może lepiej wziąć coś odrobine większego gdyby była potrzeba wsadzenia jakiejś karty graficznej w przyszłości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 550W pociągnie Ci z zapasem RTX 4070 Super jak dorzucisz. Cały PC weźmie w grach może z 350W. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kżyhó_ Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia OPie - ja stoję przed b podobnym wyborem co Ty. Swoim normickim głosem również chciałem zasugerować obecną generację. AMD. JEŚLI jednak po zostawał byś przy tym intelu, to ja bym ew zasugerował taki cooler - tańszy od tego co zaproponowałeś, a dużo potężniejszy. https://www.pepper.pl/promocje/chlodzenie-wodne-aio-thermalright-aqua-elite-360-argb-v2-amazonde-5157-eur-880079 Do tego amd raczej na pewno Arctic wystarczy (ja już zamówiłem). Też chciałem brać NM790, tylko że ja 1 TB, ale ten viper którego ci zaproponowano wygląda na pierwszy rzut oka nie dość że lepiej, tł i jakieś 10 zł taniej 😉 Co do case - jeśli docelowo chcesz go zostawić w takiej konfiguracji ( bez dGPU) I chcesz mała obudowę, to najmniejsze coś ładnego na mATX co znalazłem to: https://proline.pl/obudowa-do-komputera-jonsbo-u3-midi-tower-srebrna-p8113063 Trochę drozsza, nie ma usb c na froncie, ale jest malutka, wygląda bardzo ładnie, AF 36 się do niej mieści. Na mojej krótkiej liście znajduje się teraz obok - https://www.morele.net/obudowa-asus-prime-ap201-tempered-glass-90dc00g3-b39010-12888231/ Niestety widzę że promocja na nią się skończyła ( była 5 dych taniej), ale też nawet ładna, mała, za to ma usb c oraz na pewno lepszy przewiew niż ta poprzednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Zestaw który wysłał @Dikson wygląda dobrze jedynie chłodzenie wrzuciłbym trochę mocniejsze “na zapas” https://www.proshop.pl/Chlodzenie-CPU/Thermalright-Peerless-Assassin-120-SE-Black-Chlodzenie-powietrzem-procesora-Max-26-dBA/3179162?srsltid=AfmBOoqplhmGMQuCTSQfIgdTH23JiiMlxqLGfAz9zS_k7XvghPzHuK-d ten cooler na wielu portalach jest nazywany “noctua killer” bo do 165W różnica jest niewielka a kosztuje 189zl vs 450zl. Tyle ode mnie powodzenia 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrdXD Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia @Kżyhó_ Chyba jednak na 90% pójde jednak w to AMD, które zostało polecone. Obudowa wydaje się dość duża, ale chyba już zostanie gdyby w razie czegoś była potrzeba dorzucić kartę graficzną, a też zmiana na mniejszą by się wiązała z mniejszą płytą główną.. @Funky_Panda A nie będzie problem z pomieszczeniem się? Myśle tu nie tylko o obudowie, ale o kościach RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kżyhó_ Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia @Funky_Panda cześć, Czytałem wiele za chwytów na temat tego chłodzenia, i niewątpliwie jest to dość mocne chlodzenie powietrzne, ALE - analizując przedwczoraj wykresy odniosłem wrażenie że wcale nie jest takie dobre. W pracy biurowej przez 8 +/- h kultura pracy ma znaczenie, a wydaje się że ten assassin jest strasznie głośny: Źródło : https://www.tomshardware.com/pc-components/air-cooling/arctic-freezer-36-review/2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia @KrdXD Ramy z zestawu wyżej są standardowe bez fikuśnych radiatorów myślę że będzie ok a wentylator można odrobinę podnieść drutami mocującymi. @Kżyhó_ poczytałem trochę na Reddit-cie i owsze przy ryzen 7000 ludzie skarżyli się na nagłe przyspieszenie wentylatorów ale można to ogarnąć ustawieniami w biosie (i z tego co piszą to wina procesorów a nie chłodzenia). Był też post gdzie ktoś mając 7800x3D jedyne co zrobił to ustawił tryb cichy w biosie i jest cicho. Inny używa tego chłodzenia z ryzenem 7950x3D i nawet podał swoje ustawienia. Poczytaj sam: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kżyhó_ Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia @Funky_Panda Ale test który wysłałem był robiony na i7 jak na załączonym obrazku, więc to chyba nie tylko wina procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Na AM4 przy troszkę większym poborze jak z 7700 2.5 stopnia różnicy na korzyść Thermalright PA120 Thermalright jest głośniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...