Skocz do zawartości
KrdXD

Komputer biurowy do +-4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Potrzebuje złożyć jednostkę głównie do prac biurowych związanych z programowaniem. Budżet jaki zakładam to około 4 tysiące złoty.

Chwile poszperałem i skompletowałem coś takiego. Czy będzie to optymalny wybór czy polecacie coś zmienić, a może całość?

Zastanawia mnie też obudowa. Z tego co widziałem jest ona dość duża, a w zasadzie im mniejsza i mniej "bajerancka" tym lepiej. Znajdzie się coś fajnego co pomieści chłodzenie?

Screenshot2024-08-19143515.png.81c23499736c3f05260a5278be4e8add.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ciekawie, jeśli rzeczywiście lepiej iść w Ryzena to tak zrobię. Zasilacz będzie odpowiedni? Czy może lepiej wziąć coś odrobine większego gdyby była potrzeba wsadzenia jakiejś karty graficznej w przyszłości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OPie - ja stoję przed b podobnym wyborem co Ty. 

Swoim normickim głosem również chciałem zasugerować obecną generację. AMD.  JEŚLI  jednak po zostawał byś przy tym intelu, to ja bym ew zasugerował taki cooler - tańszy od tego co zaproponowałeś, a dużo potężniejszy.    https://www.pepper.pl/promocje/chlodzenie-wodne-aio-thermalright-aqua-elite-360-argb-v2-amazonde-5157-eur-880079

Do tego amd  raczej na pewno Arctic wystarczy (ja już zamówiłem).

Też chciałem brać NM790, tylko że ja 1 TB, ale ten viper którego ci  zaproponowano wygląda na pierwszy rzut oka  nie dość że lepiej, tł i jakieś 10 zł taniej 😉 

Co do case - jeśli docelowo chcesz go zostawić w takiej konfiguracji ( bez dGPU) I chcesz mała obudowę, to najmniejsze coś ładnego na mATX  co znalazłem to:  https://proline.pl/obudowa-do-komputera-jonsbo-u3-midi-tower-srebrna-p8113063

Trochę drozsza, nie ma usb c na froncie, ale jest malutka, wygląda bardzo ładnie, AF 36  się do niej mieści.

Na mojej krótkiej liście znajduje się teraz obok - https://www.morele.net/obudowa-asus-prime-ap201-tempered-glass-90dc00g3-b39010-12888231/

Niestety widzę że promocja na nią się skończyła ( była 5 dych taniej), ale też nawet ładna, mała, za to ma usb c oraz na pewno lepszy przewiew niż ta poprzednia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw który wysłał @Dikson wygląda dobrze jedynie chłodzenie wrzuciłbym trochę mocniejsze “na zapas” 

https://www.proshop.pl/Chlodzenie-CPU/Thermalright-Peerless-Assassin-120-SE-Black-Chlodzenie-powietrzem-procesora-Max-26-dBA/3179162?srsltid=AfmBOoqplhmGMQuCTSQfIgdTH23JiiMlxqLGfAz9zS_k7XvghPzHuK-d

ten cooler na wielu portalach jest nazywany “noctua killer” bo do 165W różnica jest niewielka a kosztuje 189zl vs 450zl. Tyle ode mnie powodzenia 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kżyhó_

Chyba jednak na 90% pójde jednak w to AMD, które zostało polecone. Obudowa wydaje się dość duża, ale chyba już zostanie gdyby w razie czegoś była potrzeba dorzucić kartę graficzną, a też zmiana na mniejszą by się wiązała z mniejszą płytą główną.. 

@Funky_Panda

A nie będzie problem z pomieszczeniem się? Myśle tu nie tylko o obudowie, ale o kościach RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Funky_Panda
cześć,

Czytałem wiele za chwytów na temat tego chłodzenia, i niewątpliwie jest to dość mocne chlodzenie powietrzne, ALE  - analizując przedwczoraj wykresy odniosłem wrażenie że wcale nie jest takie dobre. W pracy biurowej przez 8 +/- h  kultura pracy ma  znaczenie, a wydaje się że ten assassin jest strasznie głośny:

Źródło https://www.tomshardware.com/pc-components/air-cooling/arctic-freezer-36-review/2

image.jpeg

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KrdXD

Ramy z zestawu wyżej są standardowe bez fikuśnych radiatorów myślę że będzie ok a wentylator można odrobinę podnieść drutami mocującymi. 

@Kżyhó_ poczytałem trochę na Reddit-cie i owsze przy ryzen 7000 ludzie skarżyli się na nagłe przyspieszenie wentylatorów ale można to ogarnąć ustawieniami w biosie (i z tego co piszą to wina procesorów a nie chłodzenia). Był też post gdzie ktoś mając 7800x3D jedyne co zrobił to ustawił tryb cichy w biosie i jest cicho. Inny używa tego chłodzenia z ryzenem 7950x3D i nawet podał swoje ustawienia. 
Poczytaj sam: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi