KrdXD Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Cześć, Jakoś trzy tygodnie temu kupiłem laptop Yoga Slim 6-14 i5-13500H / 16GB RAM. Niestety, mam z nim problem taki że co losowy czas ( zazwyczaj kilka godzin ) laptop zaczyna niemiłosiernie mulić przy zwykłej pracy biurowej. Myszka porusza sie normalnie, natomiast każde kliknięcie to czekanie na reakcje kilka/kilkanaście sekund nawet na głupie otworzenie eksploratora czy menedżera zadań. Co jedyne zauważyłem to przy ścięciach, wygląda jakby spadało taktowanie procesora w przedział 0.90 - 1.20 GHZ, a to c hyba nie jest normalne? Zużycie procesora na poziomie 10-20% więc nic nie dochodzi do maksa.. Sterowniki zaaktualizowane, a temperatury również w normie. Czy może ktoś podpowie jakie może być rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia sprawdz uzycie ssd Mozesz tez sprawdzić cinebench r23.Jakieś 10K powinno być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrdXD Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Zrobiłem test Cinebench R23 i wyszedł wynik 7646 pt na multicore. Poniżej przyciety screen, jak komputer zwolnił do 1.09 GHz w momencie mocnych zacięć. Spoiler Po odpaleniu testu, szybko wskoczył na 100% Spoiler A tak wyglądają temperatury po teście: Spoiler Spoiler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia to coś kiepskawo.Nuc 13pro z podbitym PL i wentylatorem.Standardowo 11,900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Nie masz czasem ustawionego w windowsie/biosie trybu oszczędzania energii czy coś w ten deseń? Temperatury coś podejrzanie niskie jak na laptopowy "standard". Może to tylko softowy problem i reinstall windowsa pomoże - oczywiście bloatware od Lenovo do wywalenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) To sprawdz bios ,windows.Sprawdz tez power limity,moze ma 15 wat ustawione czy co tam zrobił lenovo https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i5-13500H-Processor-Benchmarks-and-Specs.677507.0.html w multi na r23 powienno być koło 14k jak zostawili PL,przynajmniej w 1 przebiegu Sprawdz tez zegary w occt ,temperatury ,pobór moc z ładowarka i bez np w hw monitor ,info Edytowane 21 Sierpnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...