Skocz do zawartości
NiesDD

Small PC upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panow, chce zrobic maly upgrade mojego procesora z Ryzen5 3600 na Ryzen 7 5800X lub 5700X 3D + dodac 2x 8gb ram.
I moje pytanie czy jest warto czy skupic sie na czyms innym!? 
Monitor to LG 34 ultrawide

Ogolnie nie chce wydawac wiecej niz 1600zl na upgrade kompa, wiec jak myslicie, ze sa lepsze opcje by to zrobic to z przyjemnoscia je wyslucham.
dodajac jeszcze CPU fan to  Be Quiet! Dark Rock 4
Zasilacz to SILENTIUMPC 650W 80 Plus Gold

komputer skladany w 2019

Screenshot 2024-08-21 133525.png

Screenshot 2024-08-21 133540.png

Screenshot 2024-08-21 133608.png

Screenshot 2024-08-21 133622.png

Edytowane przez NiesDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na proca i ram wydasz ~1k zostanie 600, a za tyle nie kupisz lepszej grafy niż masz.

Oczywiście można sprzedać to co masz, wtedy będzie już sens upgradu.

Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki starczy kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie przypadkowo mam identyczny zestaw w komputerze do zabawy w pracy i w domu. Kupiłem okazyjnie RX5700 Asusa Młodemu, do zabawy mam Rog Strixa 1080Ti, Ryzena 3600@4.2 na Plus Maxie a domowym 5800X@4.5. Zarówno na RX5700 z biosem od XT jak i niekręconej 1080Ti na obydwu platformach różnica była niezauważalna na 2560/1080. Może ze dwie klatki różnicy i żadnych stutterów czy innych dropów. Testowane na Cyberze, Starfieldzie, BG3, Outer Worlds, teście Wukonga i na czym tylko się dało. Jedyna sensowna zmiana to 5800X3D ale nawet w tej rozdzielczości na której grasz nie zauważysz żadnej różnicy. Dobrze koledzy podpowiadają że dopiero porządna grafika da ci zauważalny skok. Jednym słowem zbieraj na  RTX4070/RX7800XT i dopiero odczujesz różnicę. A wtedy następny rok oszczędzania i wjeżdża 5800X3D 🙂

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, juzf said:

Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki starczy kasy

nie lepiej dokupic nowe dodatkowe 2x 8GB by miec 32gb 3000, niz wymienic na nowe 16gb ale 3600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, NiesDD napisał(a):

nie lepiej dokupic nowe dodatkowe 2x 8GB by miec 32gb 3000, niz wymienic na nowe 16gb ale 3600?

No pewnie że lepiej. Tym bardziej że przy paru kliknięciach w biosie te 3000 pójdą bez problemu na minimum 3200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, NiesDD napisał(a):

na screenie widać tylko 8, jak masz 16 to przesiadka na 32 nie da dużego skoku. Lepiej dołożyć tę kasę na grafę, jest trochę filmów na yt o tym, że przyrost w grach jest czasem żaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 hours ago, juzf said:

Jeśli ta kość ram co masz jest jak widzę na 3000, to jej się pozbądź i weź 2x8 Gb 3600 z najniższym cas na jaki sta

7 minutes ago, juzf said:

na screenie widać tylko 8, jak masz 16 to przesiadka na 32 nie da dużego skoku. Lepiej dołożyć tę kasę na grafę, jest trochę filmów na yt o tym, że przyrost w grach jest czasem żaden

Czyli wychodzi na to by w ogole nie robic upgrade hmm, robienie kompa nowego obecnie nie ma dla mnie sensu bo i tak bym nie korzystal z jego potencjalu, a sredniaka nie ma sensu wedlug mnie budowac, dlatego myslalem o jakims malym upgrade. Ale skoro to duzej roznicy nie przyniesie to poczekam jeszcze z rok lub dwa i zbuduje jakiegos potworka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi