Atreusster Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Witam Od pewnego czasu mam dylemat, czy wydawać kasę czy wstrzymać się. Na początek napiszę, co posiadam: - konsola PS4, - PC (Ryzen 2600, MSI B450 GAMING PLUS MAX, 16 GB RAM, GTX 1660 SUPER, SSD 1 TB), - konsola (HDMI) i PC (DisplayPort) podłączone są do jednego monitora iiyama ProLite X2483HSU-B3 (23,8", AMVA LED, FullHD@75Hz, 250 cd/m2, 4ms). Odległość od oczu to 70 cm. Jeśli chodzi o gry, to preferuję te singlowe wysoko ocenione zarówno przez branżę jak i samych graczy. Nie zależy mi na grafice w trybie Ultra, ważniejsza dla mnie jest płynność. Nie wydaję 300 zł na preordery, wolę poczekać parę lat na promocje. W czym problem? Otóż się zastanawiam nad kupnem PS5, monitora lub upgrade do PC (czyli pewnie procesor i grafika). Chcę wydać jak najmniej, a zarazem poczuć różnicę w graniu. Na moim stanowisku zdecydowanie odpadają TV lub monitory 32 calowe i wyżej, po prostu nie ma warunków. Z PS5 miałbym dużo szybsze wczytywanie i lepszą grafikę niż poprzednik, ale konsola najlepiej wygląda w TV, ma bardzo mało ekskluzywnych i interesujących mnie gier. Co do monitora, to zastanawiam się nad 24-calowym z odświeżaniem min.120Hz i rozdzielczością FullHD np. Gigabyte G24F 2. Czemu nie 27-calowy z WQHD np. Lenovo R27q-30? Wątpliwości mam z płynnym i bezproblemowym działaniem rozdzielczości 2K w PS5 i obecnym PC, a chciałbym mieć chociaż te 120 Hz. Kolejna kwestia to ulepszenie komputera - czy jest możliwość wydania nie mniej niż 2200 zł (bo tyle obecnie kosztuje PS5 z napędem) na procesor i grafikę, żeby gry chodziły płynnie w rozdzielczości 2k (WQHD) i w ustawieniach min.średnich? Z góry dzięki za czytanie do końca i ewentualne odpowiedzi. Edytowane 22 Sierpnia przez Atreusster Akapity 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia PS5 PRO ma wyjsc niby jesienia (w zaleznosci od przeciekow miedzy wrzesniem a listopadem) - jak chcesz konsole to moze warto chwile poczekac? A ze swojego pieca mozesz latwo zrobic rakiete bo lepszej platformy nie mogles wziac niz AM4 - wsadzasz 5800x3d ktory uciagnie kazda grafike, nawet 4090. Niestety za 2200zl cudow nie osiagniesz, nawet sprzedajac stary procek i grafe. Dlatego wlasnie konsole maja wziecie. 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia Tylko ile kosztuje 5800X 3D? 1450 zł na proshop. Za 935 zł w krsystem jest 5700X 3D, dopłata takiej kwoty do kilku % wydajności to głupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabin000 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Bierz 5700x 3D i rtx 4060 do wqhd styknie, szczególnie, że grasz w gry AAA które miały premierę kilka lat temu. Sporo tych gier ma także dlls co poprawi płynność... do tego najlepiej monitor 27 cali 120 Hz z dobrym HDR. Ps5 nawet pro nie będzie miała startu, a wrażenia z grania w takie np metro exodus z rt będą super. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atreusster Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września Dziękuję za odpowiedzi. Postanowiłem, że się wstrzymam z zakupami do listopada. Na chwilę obecną jestem zdecydowany na upgrade PC (właśnie te 5700x3D i RTX 4060). I tak gry z PS5 wyjdą na PC prędzej czy później, to już nie czasy PS2. Kwestią dyskusyjną pozostaje opłacalność zakupu RTX 4060, jeśli weźmiemy pod uwagę jego osiągi, szczególnie w stosunku do 3060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września W dniu 22.08.2024 o 08:33, Atreusster napisał: Kolejna kwestia to ulepszenie komputera - czy jest możliwość wydania nie mniej niż 2200 zł (bo tyle obecnie kosztuje PS5 z napędem) na procesor i grafikę, żeby gry chodziły płynnie w rozdzielczości 2k (WQHD) i w ustawieniach min.średnich? Z góry dzięki za czytanie do końca i ewentualne odpowiedzi. Oczywiście. Bier 5700x3d+rtx4090. Rozumiem, że tam miało być nie więcej niż..... Procek zostaje, a jak nie chcesz zbytnio kasy tracić, to dopłaciłbym do 4070-80 (nowe, używki) lub poczekał co wyskoczy w serii 5xxx. 4060 moim zdaniem, karta za słaba, chyba, że używka w fajnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...