Skocz do zawartości
adramel

Partycja rozruchowa na innym dysku niż C

Rekomendowane odpowiedzi

Windows 10.

Mam partycje rozruchowa na innym dysku niż system. Jak przenieś rozruchową na ten sam dysk co cały system?

Dysk z partycją rozruchową to poprzedni dysk systemowy, coś musiałem pomieszać przenosząc system na nowy dysk. Starty dysk jest mniejszy niż nowy z systemem więc migracja na poprzedni dysk nie uda się.

Kupiłem teraz nowy dysk m.2 na który chciałem przenieść cały system używają Partytion Magic ale z uwagi na rozdzielenie systemu i rozruchowego dysku program zgłasza błąd.

Edytowane przez adramel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adramel 

1.  pytanie    Partition Magic zgłasza błąd  - jaki?

Poniżej link do ciekawego artykulu, może znajdziesz cos dla siebie.

https://pl.easeus.com/manage-partitions/combine-partitions-windows-10-free.html

Spróbowałbym użyc np tego narzedzia do przenoszenia partycji  lub inne go  niz partition magic. Takie narzedzia jak:

MiniTool Partition Wizard, EaseUS Partition Master. Z poziomu windows. 

to moje pierwsze mysli na poczatek. Robilem takie rzeczy ale trudno teraz radzić jak nie widze tego wszystkiego , całej twojej konfiguracji . Polecam też zestaw narzedzi na Hiren's boot.

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój bład - używam MiniTool a nie PQ magic. I to właśnie MiniTool daje mi ten błąd

Partycja rozruchowa jest na Disk 4, natomiast system na Disk 5.
Podłączyłem teraz nowy Dysk 6 na który chciałem migrować system.
W helpie minitootola https://www.partitionwizard.com/clone-disk/system-and-boot-partition-on-different-drives.html opisują jak przenieść rozruchową na dysk z systemem ale to wymaga bootującej wersji toola w wersji płatnej

image.thumb.png.8406d6461b31d216d627056e5ad73e87.png

image.thumb.png.f82a3e8fc67573a44633252488c0b8be.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używalem tez z Hirens boot AOMEI Partition Assistant v10.2.2 - bardzo dobry program  jest na tej wersji Hiren's BootCD PE x64 (v1.0.8)

https://www.hirensbootcd.org/download/

wersja 9 wspiera  bodajze Win 10 a wersja  10 Win11

Widzę jeszcze stripping zrobiony. Groch z kapustą.

Przed wszelkimi pracami zrób backup i płyte lub pendrive bootujacy . ( RUFUS ci w tym pomoze, taki soft)

1. Spróbuj sklonowac dysk 4  (rozruch) na ten nowy dysk 6

2. Wyjmij dysk 4 po sklonowaniu .

3. Sprawdź  czy się bootuje  ( może bedzie trzeba ustawic aktywną partycje)

4. Ten nowy (dysk 6) podziel na partycje  (resize zrób tej pojedyńczej ) Na rozruchowy 238.46 a reszta na nieprzydzielony .

5. Copy partition wizard partycje z dysku 5 na nieprzydzielony obszar dysku 6.

6. Wyjmij dysk 5 i sprawdź czy system się bootuje.

W tej chwili tak to widze , tak bym do tego podszedl. 

Edit: popatrzyłem na twój link z Minitoola i widze ze ide ta sama droga, sprobuj Hirens boot. wgraj na pendriva rufusem w biosie ustaw odpowiednia kolejnośc bootowania i odpal do bootowania.

Edytowane przez mieciop
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchomiłem Hirensa i jestem mocno zaskoczony. Kilka lat temu używałem tego narzędzia - zawierało programu DOSowe. A teraz jak dla próby zbootowałem pod VirtualBox to wgrał mi się windows. Na CD Y:\ widzę programy. Którego z narzędzi mam użyć?

image.png.74f8f995a4974fb05b2b49c94f49a0f0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I udało się. Użyłem Macrorit Patrition Expert i skopiowałem partycje rozruchową na nowy dysk, a potem cały dysk systemowy na ten sam nowy dysk. Działa, mam cały system bootowalny z nowego dysku. Stare "zaorane"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.09.2024 o 14:42, adramel napisał:

I udało się. Użyłem Macrorit Patrition Expert i skopiowałem partycje rozruchową na nowy dysk, a potem cały dysk systemowy na ten sam nowy dysk. Działa, mam cały system bootowalny z nowego dysku. Stare "zaorane"

jak wszystko jest ok to super. jesli jakoś ci pomoglem to się ciesze.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi