adramel Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) Windows 10. Mam partycje rozruchowa na innym dysku niż system. Jak przenieś rozruchową na ten sam dysk co cały system? Dysk z partycją rozruchową to poprzedni dysk systemowy, coś musiałem pomieszać przenosząc system na nowy dysk. Starty dysk jest mniejszy niż nowy z systemem więc migracja na poprzedni dysk nie uda się. Kupiłem teraz nowy dysk m.2 na który chciałem przenieść cały system używają Partytion Magic ale z uwagi na rozdzielenie systemu i rozruchowego dysku program zgłasza błąd. Edytowane 26 Sierpnia przez adramel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) @adramel 1. pytanie Partition Magic zgłasza błąd - jaki? Poniżej link do ciekawego artykulu, może znajdziesz cos dla siebie. https://pl.easeus.com/manage-partitions/combine-partitions-windows-10-free.html Spróbowałbym użyc np tego narzedzia do przenoszenia partycji lub inne go niz partition magic. Takie narzedzia jak: MiniTool Partition Wizard, EaseUS Partition Master. Z poziomu windows. to moje pierwsze mysli na poczatek. Robilem takie rzeczy ale trudno teraz radzić jak nie widze tego wszystkiego , całej twojej konfiguracji . Polecam też zestaw narzedzi na Hiren's boot. Edytowane 26 Sierpnia przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Mój bład - używam MiniTool a nie PQ magic. I to właśnie MiniTool daje mi ten błąd Partycja rozruchowa jest na Disk 4, natomiast system na Disk 5. Podłączyłem teraz nowy Dysk 6 na który chciałem migrować system. W helpie minitootola https://www.partitionwizard.com/clone-disk/system-and-boot-partition-on-different-drives.html opisują jak przenieść rozruchową na dysk z systemem ale to wymaga bootującej wersji toola w wersji płatnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) ja używalem tez z Hirens boot AOMEI Partition Assistant v10.2.2 - bardzo dobry program jest na tej wersji Hiren's BootCD PE x64 (v1.0.8) https://www.hirensbootcd.org/download/ wersja 9 wspiera bodajze Win 10 a wersja 10 Win11 Widzę jeszcze stripping zrobiony. Groch z kapustą. Przed wszelkimi pracami zrób backup i płyte lub pendrive bootujacy . ( RUFUS ci w tym pomoze, taki soft) 1. Spróbuj sklonowac dysk 4 (rozruch) na ten nowy dysk 6 2. Wyjmij dysk 4 po sklonowaniu . 3. Sprawdź czy się bootuje ( może bedzie trzeba ustawic aktywną partycje) 4. Ten nowy (dysk 6) podziel na partycje (resize zrób tej pojedyńczej ) Na rozruchowy 238.46 a reszta na nieprzydzielony . 5. Copy partition wizard partycje z dysku 5 na nieprzydzielony obszar dysku 6. 6. Wyjmij dysk 5 i sprawdź czy system się bootuje. W tej chwili tak to widze , tak bym do tego podszedl. Edit: popatrzyłem na twój link z Minitoola i widze ze ide ta sama droga, sprobuj Hirens boot. wgraj na pendriva rufusem w biosie ustaw odpowiednia kolejnośc bootowania i odpal do bootowania. Edytowane 27 Sierpnia przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Uruchomiłem Hirensa i jestem mocno zaskoczony. Kilka lat temu używałem tego narzędzia - zawierało programu DOSowe. A teraz jak dla próby zbootowałem pod VirtualBox to wgrał mi się windows. Na CD Y:\ widzę programy. Którego z narzędzi mam użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) ten pierwszy o którym ci pisałem, ale bedziesz musial zrobic plyte bootujacą. Edytowane 28 Sierpnia przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września I udało się. Użyłem Macrorit Patrition Expert i skopiowałem partycje rozruchową na nowy dysk, a potem cały dysk systemowy na ten sam nowy dysk. Działa, mam cały system bootowalny z nowego dysku. Stare "zaorane" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września W dniu 4.09.2024 o 14:42, adramel napisał: I udało się. Użyłem Macrorit Patrition Expert i skopiowałem partycje rozruchową na nowy dysk, a potem cały dysk systemowy na ten sam nowy dysk. Działa, mam cały system bootowalny z nowego dysku. Stare "zaorane" jak wszystko jest ok to super. jesli jakoś ci pomoglem to się ciesze. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...