Skocz do zawartości
szary_wolf

Dołożenie pamięci ram - nie chce działać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam komp z płytą główną AsRock B760M Pro RS z prockiem Core i5 12 gen. Jako ram miałem do tej pory dwie kości po 8 GB Kingston Fury Beast DDR5 4800 Mhz. Czyli w sumie ramu miałem 16 gb. Postanowiłem dołożyć ramu. Kupiłem identyczne pamięci ram tylko 2 x 16 GB czyli 32 GB. Te dwie ósemki które miałem do tej pory były włożone w 1 i 3 slot a te nowe szestnastki były w 2 i 4 slot. Chciałem mieć dual. I nie chce działać!! Wszystkie pamięci są sprawne bo wymontowałem ósemki a zostawiłem te dwie nowe szestnaski i działa te 32 GB. Może ja żle zrobiłem że chciałem dual??? Czy jakbym włożył dwie ósemki do 1 i 2 slotu a te dwie szestnastki do 3 i 4 slotu to może by wtedy działało???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się wyjaśniło. Zrobiłem tak jak napisałem. Włożyłem dwie szesnastki do slotu 1 i 2 a dwie ósemki do slotu 3  i 4 i działa. Chciałem mieć dual ale ta moja płyta chyba tego nie obsługuje. Zresztą to jest chyba nawet oznaczone kolorami te sloty a na mojej płycie głownej tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manual, strona 18 https://download.asrock.com/Manual/B760M Pro RS.pdf

Powinno być A2+ B2 i A1 + B1. I co to znaczy że nie chce działać? W BIOS sprawdzałeś co się ustawiło? Jak masz 4 banki zapełnione to jest opcja że nie będzie działać na domyślnych ustawieniach i na przykład trzeba podbić napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciało działać bo komp nie chciał wystartować czyli uruchomić się także nie wiem co w biosie się ustawiło. Ale już działa bo pisze teraz spod tego kompa. Co do napięć to nie będe podbijał bo się aż tak bardzo na tym nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak @karro napisał i włożyłem dwie szesnastki w bank 2 i 4 . A oto zrzut ekranu z CPU-Z.

zrzut.jpg

zrzut_2.jpg

Banki są zajęte 2 i 4 przez dwie szesnastki. Zrobiłem zrzut jednego banku 2.

Niewiem, może to dziwne odczucie ale jakby okienka szybciej się otwierały.

Edytowane przez szary_wolf
zagapiłem się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.08.2024 o 05:40, szary_wolf napisał:

Zrobiłem tak jak @karro napisał i włożyłem dwie szesnastki w bank 2 i 4 . A oto zrzut ekranu z CPU-Z.

Banki są zajęte 2 i 4 przez dwie szesnastki. Zrobiłem zrzut jednego banku 2.

Coś zmieniałeś w ustawieniach, czy lecisz na auto? Pytam, bo dziwnie pamięci się ustawiły - na 4400 (a nie 4800) MT/s.

DRAM Frequency powinno mieć 2400 MHz, natomiast Mem Controller Freq 1200 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi