szary_wolf Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Witam Posiadam komp z płytą główną AsRock B760M Pro RS z prockiem Core i5 12 gen. Jako ram miałem do tej pory dwie kości po 8 GB Kingston Fury Beast DDR5 4800 Mhz. Czyli w sumie ramu miałem 16 gb. Postanowiłem dołożyć ramu. Kupiłem identyczne pamięci ram tylko 2 x 16 GB czyli 32 GB. Te dwie ósemki które miałem do tej pory były włożone w 1 i 3 slot a te nowe szestnastki były w 2 i 4 slot. Chciałem mieć dual. I nie chce działać!! Wszystkie pamięci są sprawne bo wymontowałem ósemki a zostawiłem te dwie nowe szestnaski i działa te 32 GB. Może ja żle zrobiłem że chciałem dual??? Czy jakbym włożył dwie ósemki do 1 i 2 slotu a te dwie szestnastki do 3 i 4 slotu to może by wtedy działało??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Już się wyjaśniło. Zrobiłem tak jak napisałem. Włożyłem dwie szesnastki do slotu 1 i 2 a dwie ósemki do slotu 3 i 4 i działa. Chciałem mieć dual ale ta moja płyta chyba tego nie obsługuje. Zresztą to jest chyba nawet oznaczone kolorami te sloty a na mojej płycie głownej tego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Manual, strona 18 https://download.asrock.com/Manual/B760M Pro RS.pdf Powinno być A2+ B2 i A1 + B1. I co to znaczy że nie chce działać? W BIOS sprawdzałeś co się ustawiło? Jak masz 4 banki zapełnione to jest opcja że nie będzie działać na domyślnych ustawieniach i na przykład trzeba podbić napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Nie chciało działać bo komp nie chciał wystartować czyli uruchomić się także nie wiem co w biosie się ustawiło. Ale już działa bo pisze teraz spod tego kompa. Co do napięć to nie będe podbijał bo się aż tak bardzo na tym nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Dużo wydajności tracisz bez Dual Channel. CPU-Z co pokazuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Może i trace ale się nie znam na tym i zostawie tak jak jest. Działa chociaż może nie jak błyskawica. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Jak do gier to wyrzuć te 8ki i tak z nich nic nie masz a 16tki daj w 2 i 4 slot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia @szary_wolf ale pokaż co mówi CPU-Z, bo raczej powinien działać w Dualu tylko nie przy pełnej pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Zrobiłem tak jak @karro napisał i włożyłem dwie szesnastki w bank 2 i 4 . A oto zrzut ekranu z CPU-Z. Banki są zajęte 2 i 4 przez dwie szesnastki. Zrobiłem zrzut jednego banku 2. Niewiem, może to dziwne odczucie ale jakby okienka szybciej się otwierały. Edytowane 28 Sierpnia przez szary_wolf zagapiłem się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabin000 Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia Po co Ci tyle ramu? Zostaw dwie 16 i już, a ósemki sprzedaj, albo co.. będzie szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 11 minut temu, hrabin000 napisał(a): Po co Ci tyle ramu? Zostaw dwie 16 i już, a ósemki sprzedaj, albo co.. będzie szybciej. No przecież tak zrobiłem... Przeczytaj post wyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabin000 Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 15 godzin temu, szary_wolf napisał(a): No przecież tak zrobiłem... Przeczytaj post wyżej... A sorry. Faktycznie umknęło mi. Miłego weekendu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia W dniu 28.08.2024 o 05:40, szary_wolf napisał: Zrobiłem tak jak @karro napisał i włożyłem dwie szesnastki w bank 2 i 4 . A oto zrzut ekranu z CPU-Z. Banki są zajęte 2 i 4 przez dwie szesnastki. Zrobiłem zrzut jednego banku 2. Coś zmieniałeś w ustawieniach, czy lecisz na auto? Pytam, bo dziwnie pamięci się ustawiły - na 4400 (a nie 4800) MT/s. DRAM Frequency powinno mieć 2400 MHz, natomiast Mem Controller Freq 1200 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia Nic nie ruszałem bo nie mam takiej wiedzy. A czy w biosie powinienem coś zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wolf Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia Odważyłem się i wszedłem w bios i ustawiłem chyba już prawidłowo bo faktycznie było na auto a ja ustawiłem jak w zrzucie poniżej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...