Skocz do zawartości
mikogth

Pyt o AM5 - Ryzeny X3D (7000 series / 9000 series) - wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Hello. Potrzebuję porady techn.

1. Na horyzoncie są Ryzen 9000X3D (prawdopodobnie pokazane będą na CES'25). Zastanawiam się czy w styczniu/lutym 2025 kupować jeszcze R9 7950X3D albo R7 7800X3D czy czekać "na droższe" Ryzen 9000X3D. Jeśli bym X3D kupił to już raczej bez corocznej wymiany na nowy model. Który z tych CPU. Jak z "parkowaniem" tych X3D.

2. Także czy czekać na nowe płyty z chipsetem X870 czy ew. w styczniu brać B650E lub X670E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czekal (sam czekam) z plytami to roznie ja mam 2xx670e bo tak krzywo wyszlo z zakupami ze kupilem dwie zamiast jednej - ale Ci radze dobrze popatrz po specyfikacjach plyt glownych bo czasami moze byc tak ze lepsza bedzie x670e niz jakas x870e ja np patrzylem zeby miala killer ethernet sieciowke - a jak dobrze pamietam odswiezona wersja juz tego nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kordian2 napisał(a):

Ja bym czekal (sam czekam) z plytami to roznie ja mam 2xx670e bo tak krzywo wyszlo z zakupami ze kupilem dwie zamiast jednej - ale Ci radze dobrze popatrz po specyfikacjach plyt glownych bo czasami moze byc tak ze lepsza bedzie x670e niz jakas x870e ja np patrzylem zeby miala killer ethernet sieciowke - a jak dobrze pamietam odswiezona wersja juz tego nie ma. 

Ja patrzyłem Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO za 2700. Jeszcze ew. Strix X670E-F/A. Co do X870 to "pocięli" złącza SATA, dodali WIFI 7 i w jednej jest LAN 5 Gbps ^^. Wg tego co patrzyłem to bardziej mi się podobają opcje z X670E.

Edytowane przez mikogth
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi