Skocz do zawartości
patryk

nie moge odpalic Gigabyte płyty GA-7VT600L KT600 piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

mam te płyte do niej procka athlona 2000 xp oraz waitrak Super Silent Ball Pro Thermal Control który sam reguluje obroty w zależnosic od tem 1000-3000 i moze to jest probleme. nie wiem czy płyta nie satrtuje bo widzi że wiatrak ma za małe obroty. jełśi ktos moze to prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nowy 300 w , wszytko wkąłdałem juz kilka razy , wymianeiła procka i pamieci wiec to nie to , pika z trz yrazy i wyłącza sie niec na ekranie suie nie zdązy pojawić , nie wiem czy przypadkiem to nie chodzi o ten wiatrak ze płyta widzi za małe obroty i wyłącza dla ochrony ale co zrobic jak nie mozna wejsc do biosu ? now y cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nowy 300 w , wszytko wkąłdałem juz kilka razy , wymianeiła procka i pamieci wiec to nie to , pika z trz yrazy i wyłącza sie niec na ekranie suie nie zdązy pojawić , nie wiem czy przypadkiem to nie chodzi o ten wiatrak ze płyta widzi za małe obroty i wyłącza dla ochrony ale co zrobic jak nie mozna wejsc do biosu ? now y cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta raczej nie monituje obrotów tylko temp proca ale jezeli wogole nie startuje to jest zonk nieszkodzi ze nowy 300W moze top byc jakis kiepski no name i wtedy doopa jezeli masz jakiegos kumpla z pozadnym zasilaczem to pozycz go od niego i zobacz, moze pojdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi obrotami to bym sie sprzeczał przeszedł juz przez wiel płyt i pamietam jak w abicie było coś takieg że jak witrak nie był podłaczony do odp. gniazda zasilanie to płyta tez nie bootował . Nie widział dobrze dziłajaćego coolera. A zasilacz chodzi z płytą soltek drv 5 + xp 2000+ dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim byłym abicie KT7A jak cooler miał poniżej 3000 obr/min to płyta nie startowała. jak było powyżej to no problemo.

pożycz od kogoś wiatrak (ponad 3000 rpm) z wtyczką 3 piniwą i podłącz do gniazda zasilania procka, cooler podłącz do innego gniazda zasilania. powinno wystartować, jeśli będzie ok to zmiań cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ten wiatrak ci chrzani robote a nie mozesz tego wylaczyc w biosie dopoki nie wystartuje

sproboj przelozyc wiatrak do innego gniazda (na ecs kt266a po zmianie biosu zmienilo sie gniazdo ktore kontrolowalo obroty konieczne do startu kompa)

jak nie pomoze to musisz zalatwic jakis wiatrak 50x50 z kontrola obrotow i podlaczyc (zazwyczaj kreca ok4000 obr/min)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi obrotami to bym sie sprzeczał przeszedł juz przez wiel płyt i pamietam jak w abicie było coś takieg że jak witrak nie był podłaczony do odp. gniazda zasilanie to płyta tez nie bootował . Nie widział dobrze dziłajaćego coolera. A zasilacz chodzi z płytą soltek drv 5 + xp 2000+ dobrze.

eee to co mam w konfigu zasila codegen 250W ten sam zasilacz nie potrafil ruszyc gigabyta 7VA z geforcem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej nie przez wiatrak, niewiem jak w przypadku chipa kt600 ale na KT400 to nawed jak nie podłączysz wiatraka do wtyczki 3 pinowej to i tak mobo ruszy :? .Nawed jak w biosie jest opcja - nie pamietam jak sienazywa ale jest na ENABLE to w czasie POST'a wyswietli sie komunikat że wiatrak sie nie kręci a mobo i tak startuje :lol:.Nawed raz przez przypadek w miejsce CPU wsadziłęm kabelek od zasiłki chiefteka (ten do monitorowania obrotów) i mobo dalej normalnie startowała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem wiatrak i chodzi . wiec to wina wiatrak a co najlepsze w biosie i tak były te opcje ochronne wyłączone.

Wsadziełm po płytke soltek drv-5 i tez nei chciał ruczyć .

1. wiec mamp pytanie czy to wina wiatrak , jutro wymienaim ,

2. czy moze wiatrak pochałania za duzo produ i stad łyty nie wstają , bo jak mam jechac i wymieniac a potem bedzie to samo. wezme miedziany a nie z czujnikiem temp. Co wy na to ?

Wiatrak namieszał ale dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem wiatrak i chodzi . wiec to wina wiatrak a co najlepsze w biosie i tak były te opcje ochronne wyłączone.

Wsadziełm po płytke soltek drv-5 i tez nei chciał ruczyć .

1. wiec mamp pytanie czy to wina wiatrak , jutro wymienaim ,

2. czy moze wiatrak pochałania za duzo produ i stad łyty nie wstają , bo jak mam jechac i wymieniac a potem bedzie to samo. wezme miedziany a nie z czujnikiem temp. Co wy na to ?

Wiatrak namieszał ale dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź spire falcon rock 2 i b ędzxiesz mia cichutko i chłodniutko. czujniki temperatury są do kitu, proc ciąglema temp około 50*C więc za dużo.

wiatrak na mieszał dlatego, że kręci się bardzo wolno (minimalne obroty bo radiator jest zimny przy starcie kompa) i płyta wykrywa awarię wiatraka (poniżej 3000). ja w byłym moim abicie kt7a miałem możliwość wyłączania tej ochrony w najnowszej wersji biosu, w starszych wersjach nie było takiej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...