Skocz do zawartości
BohaterJednejAkcji

Witam, chce kupić monitor do gier komputerowych, potrzębuje pomocy w wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.
Krótka piłka. To będzie mój pierwszy dedykowany monitor do grania. Od zawsze gram na telewizorze 1080p - 60Hz - 32"
Od 3 dni studiuje temat paneli/matryc, terminów takich jak ghosting, smearing, flicker, bleeding i jeszcze co tam nie wymyślili.
Po wielu sekundach badań znalazłem 2 które mi przypadły do gustu.

Monitor HP Omen 32q 31,5" 2560x1440px IPS 165Hz 1 ms [GTG]

Monitor ASROCK Phantom Gaming PG32QF2B 31.5" 2560x1440px 165Hz 1 ms [MPRT]

Wydaje się że wszystkie mają dobre gwizdki i bajery. Ten AsRock to ciekawy przypadek bo to płaski panel VA ale ponoć cierpi na ten tzw "smearing"
Ogólne już wyczytałem o różnicach między panelami aczkolwiek i tak nie mogę sie zdecydować. Mniejszego nie chce bo jestem już przyzwyczajony a i więcej pieniędzy już nie mam.
Monitor będzie strikte do grania we wszelkiego rodzaju gry jak i do oglądania filmów/seriali.
Proszę nie skąpić na wypowiedzi, będę wdzięczny.

PS: Jeśli to ma jakieś znaczenie:

Ryzen 7600
32GB DDR5 6000Mhz
RX 1660 Super

Pozdrawiam.

Edytowane przez BohaterJednejAkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

"32" i 1440p do grania czy oglądania, obraz będzie jeszcze ok, ale czytać jakiś tekst na stronach to literki będą już trochę poszarpane...    

czy można znaleźć złoty środek, jeśli przed zakupem nie ma możliwości usiąść i zobaczyć jak dany monitor wyświetla obraz ?

na YT wpisz "morele monitor" wyskoczy taki youtuber Stilgar , zapoznaj sie z jego materiałami .      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem HP Omen 32c 32" 1440p i do grania czy przeglądania neta naprawdę spoko. Nie domonizowałbym jego ppi czy jak to Mr.T napisał " ale czytać jakiś tekst na stronach to literki będą już trochę poszarpane... "

Teraz mam 4k OLEDa ( i za słabego pieca do niego) i siedząc te 80-100cm od niego dużej różnicy nie widzę. Jak się przesiadasz z tv 32" 1080p to 1440p będzie dla ciebie żyleta. Aha IPS czy VA to głównie preferencje i to gdzie stoi monitor. Ciemne pomieszczenie / kąt polecałbym VA pomimo smużenia które jednym przeszkadza innym nie, czarny jest czarny. Jaśniejsze to IPS ale taki z kontrastem > 1:1200. Ja sam na IPS nie mogę patrzeć bo u mnie komp stoi w ciemnym zakamarku i często siedzę do późna a szarość zamiast czarnego nie dla mnie. Testowałem 2 IPS - oddałem.

Zamów z neta zawsze masz czas aby zwrócić bez podania przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.09.2024 o 20:07, bamboocha napisał:

Miałem HP Omen 32c 32" 1440p i do grania czy przeglądania neta naprawdę spoko. Nie domonizowałbym jego ppi czy jak to Mr.T napisał " ale czytać jakiś tekst na stronach to literki będą już trochę poszarpane... "

Teraz mam 4k OLEDa ( i za słabego pieca do niego) i siedząc te 80-100cm od niego dużej różnicy nie widzę. Jak się przesiadasz z tv 32" 1080p to 1440p będzie dla ciebie żyleta. Aha IPS czy VA to głównie preferencje i to gdzie stoi monitor. Ciemne pomieszczenie / kąt polecałbym VA pomimo smużenia które jednym przeszkadza innym nie, czarny jest czarny. Jaśniejsze to IPS ale taki z kontrastem > 1:1200. Ja sam na IPS nie mogę patrzeć bo u mnie komp stoi w ciemnym zakamarku i często siedzę do późna a szarość zamiast czarnego nie dla mnie. Testowałem 2 IPS - oddałem.

Zamów z neta zawsze masz czas aby zwrócić bez podania przyczyny.

Jak masz 4k oleda(MSI 321URX QD-OLED from EHA) to przydałby sie 4070Ti/4070TiS. Myśle, że w VA i IPS najgorszy jest jednak brak czerni. 

W dniu 8.09.2024 o 17:51, BohaterJednejAkcji napisał:

W takim razie zabieram się do lektury.

No on dobre recenzje robi, ale jak miales telewizor to jestes przyzwyczajony. Według mnie np uzywany w dobrym stanie bylby dobry np 8k 65cali (czyli rozmiar pixeli jak 32cale 4k, albo prawie jak 15 cali fullHD) według mnie to swietna opcja dla Ciebie, i jeszcze 120hz https://allegro.pl/oferta/telewizor-led-lg-65nano996na-65-8k-120hz-webos-16444236264 z czasem sobie kupisz jakas 5080 i bedziesz giercowal w 8k na DLSS perfomance 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi