se2abf Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Cześć, nie jestem czy dział będzie odpowiedni, ale nie znalazłem pasującego. Borykam się z problemem zaników prądu w swojej lokalizacji. Niestety są one nieprzewidywalne i nieregularne czasowo, tzn. pojawiają się o różnych porach i trwają od kilku minut do kilku godzin. Poszukuję rozwiązania, które pozwoli mi na podtrzymanie monitorów, routera i stacji roboczej nawet przez 3h. UPSy rozwiązałyby problem krótkich zaników, ale nie poradzą sobie w rozsądnych pieniądzach z kilkugodzinnym podtrzymaniem. Znalazłem jeszcze coś takiego jak magazyny energii, które mogą pobierać prąd z sieci domowej (nie chcę fotowoltaiki) a w razie awarii zasilić sprzęt biurowy. Czy ktoś może borykał się z podobnym problemem? Niestety jestem laikiem w tym zakresie i nie mam pojęcia jak to ugryźć :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franek1410 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Porządny UPS + agregat. Może być agregat z autostartem - będzie bezobsługowo. Wyjdzie dużo taniej niż jakikolwiek magazyn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września (edytowane) Tylko jaki agregat? Te co kiedyś oglądałem, to dają śmietnik a nie napięcie 🫠 Znasz jakieś agregaty, które generują napięcie sinusoidalne mieszczące się w standardowych normach (najlepiej w cenie do 10 000 PLN)? Oczywiście poza agregatem, nadal kolega będzie potrzebował UPS. Nie wiem, czy nie prościej (i taniej - marne 4K PLN) kupić jakiś jednak UPS pokroju CyberPower PR3000ELCDSL (100W przez 138minut i 50W przez 205minut) Edytowane 10 Września przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franek1410 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Agregat inwertorowy. Honda robi całkiem dobre jak już ktoś potrzebuje rock solid. Ale z własnego doświadczenia wiem, że da radę również ręcznie odpalany inwertorowy za 1k + UPS 1500. Trochę to bywa upierdliwe ale dużo tańsze niż automat. Do zasilania komputera to w zasadzie nie jest nawet potrzebny UPS z pełną sinusoidą. Co innego jeśli miałby zasilać pompę do kotła grzewczego wtedy sinusoida to konieczność. Ogólnie za nieduże pieniądze można kupić używany UPS APC. Nawet on line - chociaż to już chyba przerost formy nad treścią. Dużo tego sprzętu przyjeżdża z zachodu i przechodzi w nas renowację. Polega ona na zmianie flagi w firmware urządzenia przy pomocy zmodyfikowanego kabla RS232. APC ma taka chamską przypadłość, że co roku przestawia flagę w dół. Gdy dojdzie do granicy (zwykle koło 10 lat) zgłasza awarię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Czyli mówisz byle agregat i UPS online do robienia dobrej jakości napięcia na wyjściu by funkcjonował? Sprawdzałeś to w praktyce? Bo może być tak, że UPS nawet na wejście nie przyjmie śmietnika (miałem tak z jakimś tanim UPS "lineInteractive" od APC ... który sowją drogą sam generował śmietnik przy podtrzymaniu, więc takie urządzenie-hipokryta 😉 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franek1410 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września To zależy od UPS. Mam w domu 5 szt. różnych producentów i 3 gadają z chińskim agregatem a 2 nie. Natomiast kiedyś w pracy miałem małe agregaty Hondy i tam nie było problemu z UPSami. Przy pełnej automatyce jest jeszcze problem izolacji galwanicznej agregatu od sieci prądowej. Znaczy może nie problem ale koszty. Przy ręcznym przełączeniu ten aspekt odpada. Jako, że jestem w identycznej sytuacji jak autor posta już od wielu lat to rozwiązanie spory UPS + agregat uruchamiany ręcznie mogę polecić jako optymalne. Rzeczywiście należy sprawdzić wpierw współpracę tego konkretnego UPSa z danym agregatem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
se2abf Opublikowano 11 Września Zgłoś Opublikowano 11 Września Dzięki Franek, powertowałem troszkę i faktycznie dobry UPS narazie poradzi sobie. Pomierzyłem zużycie na gniazdku do którego komp a jest podłączony (tp-link tapo P115) i nie przekracza 400W przy normalnej pracy, którą wykonuję w 90% czasu. Także UPS dobry powinien pociągnąć dłużej niż te 10 min. Z agregatem to jest wyzwanie. Mam mieszkanie wielopoziomowe bez ogródka, także nie za bardzo mam gdzie go wstawić :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...