Skocz do zawartości
Harven

Wymiana + sprzedaż starego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
podjąłem decyzję o wymianie wiekowego już sprzętu, z tego powodu dwa szybkie pytania do specjalistów, którzy śledzą temat hardware bardziej niż ja. 

1. Celuję w zestaw z purepc.pl za 14 000 (AMD) 

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-wrzesien-2024-komputery-gamingowe-w-roznych-cenach?page=0,23

Natomiast gram i pracuję z 2 monitorami 2560 × 1440, stąd rozważam zejść z GPU do poziomi RTX 4080, to spora oszczędność, a wydaje mi się, że nie powinna mieć problemów przy tej rozdzielczości. Dodatkowo rozważam podbicie ilości RAM do 64 GB, lub nawet 128 GB, jest to stosunkowo tanie, a załatwia temat na przyszłość.
Tutaj też mam wątpliwość związaną z tym, czy warto czekać na nowe generacje CPU i GPU? Temat taki, że do końca muszę sfinalizować zakup, bo idzie to w koszty firmy. 

2. Drugie pytanie związane ze starym sprzętem. Czy on jest coś wart, czy jest sens bawić się w ogłoszenia i próbę sprzedaży?

CPU: 
Intel Core i7-8700K - 3,7 GHz (nigdy nie kręcony) - 6 rdzeni, 12 wątków

MOBO:
ASRock Z370 Extreme4

RAM:
32 GB (4x8GB)

GPU:
Zotac nVidia GeForce GTX 1080 8 GB 1683 MHz

Bez SSD i HDD (zostawiam sobie jako magazyn), jest jakieś customowe chłodzenie i obudowa, wiadomo. 

Ile realnie to jest warte? Lepiej to opchnąć na części, czy jako całość? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za stary sprzęt jakieś 1200-1500zł. Rozumiem, że za komplet z obudową, zasilaczem, chłodzeniem...

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-i7-8700k-gtx-1080-CID99-ID11PqJ8.html

Jak ci nie zależy to oddaj w dobre ręce rodzinne ....

Co do nowego kompa to za niedługo mam być nowa generacja i ja bym się wstrzymał.

Zestaw ok, ale co ty na nim robisz poza graniem?

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz iść teraz w 7800X3D na dobrej płycie i ja bym dał 64GB ramu , a grafika do 1440p wystarczy spokojnie 4080 Super 😉

P.S. Ram polecam ten który mam sam , da się go "sporo" przyspieszyć ręcznie -wpisując podstawowe timingi na sztywno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam do tematu, bo poczytałem trochę testów i pojawiły się wątpliwości. Komputer 50/50 do pracy/gry, ale o ile przy pracy wielkiej różnicy, czy do AMD czy Intel nie ma tak przy grach okazuje się, że różnica jest całkiem znacząca. Gram bardzo dużo w produkcje z serii total war i zauważyłem, że tam Intele radzą sobie lepiej. No i pojawił się dylemat, że może jednak zaryzykować i pójść w niebieskich 14900/14700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi