Skocz do zawartości
cojatocze

Jaki monitor zakupić ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mianowicie mój problem jest wręcz można powiedzieć banalny lecz nie dla mnie zastanawiam się nad kupnem monitora typowo do grania jest to mój pierwszy stacjonarny komputer i nie za bardzo orientuje się co będzie najlepsze i co dobrać aktualnie posiadam sprzęt który posiada kartę graficzną Nvidia więc logicznie dla mnie myśląc doborem monitora powinienem się kierować sprzętem który posiada nvidia g sync lecz z tego co widzę większość monitorów posiada Freesync od amd przechodząc do sedna sprawy poszukuje monitora 32-34 cale który będzie obsługiwać nvidia g sync i nie będzie kosztować miliony monet bardzo bym prosił o pomoc.

ps: czytałem też że są niby monitory które pomimo tego że mają freesync jest możliwe uruchomienie na nich nvidia g sync ale ile w tym prawdy nie wiem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość jak nie wszystkie monitory mające freesync są też g-sync compatibile. Na jednych działa lepiej na innych gorzej a na jeszcze innych wcale. Trzeba recenzje przejrzeć.

32" ale teraz pytanie o rozdzielczość. 32" 16:9 to raczej 4k rzadko 1440p a do 4k już trzeba mieć konkret sprzęt. Mój 4070 jest za słaby w wielu grach.

34" 21:9 czyli 3440x1440 jest mniej wymagający od 4k ale wymaga mocniejszej grafy / zjechania z detali bo jednak to więcej pixeli niż standardowe 2560x1440.

Jest jeszcze kwestia matrycy: IPS czy VA a może więcej $$ i OLED.

Poczytaj / pooglądaj i jak będziesz wiedział mniej więcej czego oczekujesz oraz miał już określony budżet to coś się doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi