Mav666 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Cześć wszystkim, Mój aktualny sprzęt lata świetności ma już za sobą... To jeszcze i7-4770K... Więc przyszedł czas na nowy. Na początku myślałem o upgread'e, ale chyba to nie ma sensu. W sumie to na chwilę obecną bym zostawił tylko kartę graficzną NVidia GTX 1660 Super, którą kilka lat temu włożyłem, a za jakiś czas uzupełnił o drugą. Komputer pracuje z 4 monitorami, jest przeznaczony bardziej do pracy wielozadaniowej, grafiki, kompilacji itp. Ale jakąś gierkę czasem też miło jest włączyć. Więc trochę mocy by mu się przydało. Myślę o czymś w stylu: AMD 7 7700 OEM lub AMD Ryzen 9 7900 MSI B650 GAMING PLUS WIFI DDR5 AM5 lub Gigabyte X670 Gaming X AX V2 Corsair DDR5 Vengeance RGB 2x16GB 6000 Lexar NM790 2TB M.2 SSD Co o tym sądzicie? Jeśli chodzi o procesor, to chyba z "X" są tańsze i wydajniejsze, ale bardziej prądożerne i mocno się grzeją, więc potrzebują dobrego chłodzenia. Biorę je też jako alternatywę, ale jakie chłodzenie do nich? I zakładam, że do tych wstępnie wybranych przeze mnie procesorów chłodzenie wodne jest zbędne - mam rację? Jeśli tak, to jakie byście polecali? Jeśli chodzi o płytę to zależy mi na WiFi - niech już będzie i na możliwości dołączenia potem drugiej, lepszej karty graficznej (teraz przełożę GTX 1660 Super) Jaki zasilacz byście polecili do tego ustrojstwa? I co z obudową? Teraz mam Zalmana Z9 U3 - staruszek, ale dobrze się sprawował. I myślę, czy to wszystko w nią wejdzie, czy trzeba jednak coś nowego i czy warto? Przy zostawieniu starej obudowy to bym zostawił też zasilacz... Co byście radzili? Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Jaki budżet na ten PC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav666 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Bez karty graficznej 4-6K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września (edytowane) https://proline.pl/koszyk/d461eb3b + Amd-Ryzen-7700X lub https://allegro.pl/oferta/amd-ryzen-7-7700x-socket-am5-8x4-5ghz-23-16483721200 lub z krsystem.pl : Ryzen 7700 Edytowane 14 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav666 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Inna płyta, 64GB RAM i jednak chłodzenie wodne... Póki co dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września W dniu 14.09.2024 o 16:39, Mav666 napisał(a): Komputer pracuje z 4 monitorami, jest przeznaczony bardziej do pracy wielozadaniowej, grafiki, kompilacji itp. Ale jakąś gierkę czasem też miło jest włączyć. Więc trochę mocy by mu się przydało. To można śmiało brać Ryzena 7900. Nie chcesz AIO to ból więcej za cooler AC https://proline.pl/koszyk/03b2baad Z lepszym SSD z DRAM, większa buda, płyta na X670E jak już chcesz iść w ten chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav666 Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Hej, Sorry, że tak długo nie odpowiadałem. Nie ukrywam, że wersja Diksona trochę bardziej mi się podoba. Jaka jest alternatywa dla pamięci GoodRam IRDM PRO 2x32GB DDR5 6000 CL30 Black? I gdybym się jednak zdecydował na chłodzenie AIO, to co by było dobre i w przyzwoitej cenie? I jeszcze jedno. Jak myślicie, czy warto czekać na czarny piątek? Jakiego rzędu zniżek można się spodziewać? 5, 10, 20%? Sprzęt chcę kupić do końca roku, więc pośpiechu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Na Black friday nie licz bo to w Polsce jest kupa. RAM w zblizonej cenie to tylko https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-pvv564g600c30k-p8122690 AIO https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-black-acfre00136a-p8120834 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav666 Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września OK. Serdeczne dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mav666 Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Jeśli jeszcze mogę o coś zapytać... Tak patrzę na tą obudowę i wydaje się super. Ale chyba wezmę wersję DX. I pod kątem tej obudowy, to czy nie trzeba do niej dokupić jakiegoś kontrolera wiatraków? Wiem.. pytanie laika... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Nie potrzeba, seryjne wentyle są ciche a i tak steruje się nimi sygnałem PWM z płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...