Skocz do zawartości
Mjd993

Laptop biurowy do 4500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

potrzebuje waszej fachowej porady przy wyborze laptopa. Będzie on użytkowany do celów biurowych, trochę Photoshopa, autocad, trochę pisania i czasem jakiś film. Zależy mi na tym aby tego typu programy działały płynnie, kwestia pokrycia sRGB to dla mnie kwestia wręcz trzeciorzędna.

Wybór mam narzucony i są to 3 poniższe pozycje:

Huawei Matebook d16 z procesorem Intel i5 13420H 16gb RAM 

Lenovo ThinkPad e16 g2 z procesorem intel ultra 5 125U 16gb ram 

i ewentualnie 

Dell inspiron 5430 z procesorem Intel i7 1360p 16gb ram. 
Dell jest dla mnie opcją ostateczną, ze względu na 14 calowy ekran. Jako że sporo pracuje „w terenie” opcja zewnętrznego monitora odpada. 

z góry wielkieee dzięki za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jakbym tak patrzył to zaproponowałbym Della z I7. W twoim przypadku wolałbym kupić nową technologię. Nie wiem, jak bardzo zaawansowane są twoje zabawy... ale z tych 3 propozycji wybieram Lenovo, lub wybierz adekwatnego Della z uwagi na to, że możesz dokupić stację dokującą itp..

Z drugiej strony kupiłbym ASUS TUF Gaming A15:

https://www.purepc.pl/jaki-laptop-kupic-polecane-laptopy-do-gier-nauki-pracy-i-multimediow-poradnik-zakupowy-na-sierpien-i-wrzesien-2024?page=0,11

Dlaczego? Bo będzie lepszy.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mjd993 napisał(a):

ciut lepiej?

czy ciut to nie wiadomo,zalezy jak mocno obciązasz

wiekszośc testów moze sie zmieścić w PL2 np 1 przebieg r23,passmark cpu

.Jeśli niepotrzebe ci NPU to ten H moze być zauważalnie lepszy(teoretycznie)

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do biurowych spraw, bierz laptopa " TANIEGO " tak że jeśli się coś wydarzy za dwa lata nie będzie Ci go szkoda poświęcić. ( Przecież to prace biurowe ).

ThinkPad - W razie nie przewidzianej naprawy, zalania nieszczęśliwego wypadku, serwis nie będzie chętnie zabierał się za naprawę Twojego laptopa , dlaczego ? ( Producent skutecznie podlał układy czarnym klejem ) i ze schematami też ciężko do niektórych modeli.

Asus TUF - jeśli nie będziesz faktycznie grał to ok, ale sekcja zasilania karty graficznej tutaj cieniutko jest, przebarwienia laminatu nawet po roku czasu użytkowania.

Dell w miarę jakoś się serwisuje ale proponował bym aby brać go z nową generacją procesorów , odpuścić 13, 14 generację to są piekarniki i żywotność takiego sprzętu wiadomo że się skraca bo utylizacja następuje w zastraszającym tempie.

Moja wypowiedź opiera się z praktyki. Pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem właśnie do pracy biurowej i czasem zagrać, chyba 3-4 lata temu Asus TUF A15 z ryzenem 4800H i RTX2060, do dziś nie mam z nim żadnych problemów, chyba ten poniżej:

https://www.x-kom.pl/p/566812-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-a15-fa506iv-r7-4800h-16gb-512-144hz.html?srsltid=AfmBOoo95HWQFzZMskgHUmzNQ74Dmz1bnL2ziQ3PzqBXU6vnCZhzfL46

Tak, że jak dbasz tak masz. Delle lapki w domu też są i też mi jakoś nie padają, ale nie są do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi