Skocz do zawartości
Max17b

Windows 11 - czy można usunąć poprzenie instalacje systemu Windows?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

po nowej instalacji systemu Windows w aplikacji Oczyszczanie dysku > oczyść pliki systemowe, wyświetlają mi się do usunięcia poprzednie instalacje systemu Windows. Czy można je bezpiecznie usunąć za pomocą tej aplikacji? Czy może lepiej je zostawić? W tych folderach Windows.old zweryfikowałem wszystkie foldery i nie ma tam nic, co mogłoby mi się jeszcze przydać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz widzę, że są dwa foldery Windows.old i Windowss.old.000. Czy po usunięciu poprzednich instalacji systemu za pomocą oczyszczanie dysku zostaną one usunięte? Nie spowoduje to błędów lub awarii systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej instalacji "na czysto" usuwałeś wszystkie istniejące partycje? Jeśli nie, to nie była to instalacja "na czysto". Kolejność jest taka: W instalatorze usuwasz istniejące partycje dysku; tworzysz nową partycję; formatujesz. Ten zabieg powinien wyczyścić do cna wcześniejsze instalacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Obsceniczny napisał:

Przy tej instalacji "na czysto" usuwałeś wszystkie istniejące partycje? Jeśli nie, to nie była to instalacja "na czysto". Kolejność jest taka: W instalatorze usuwasz istniejące partycje dysku; tworzysz nową partycję; formatujesz. Ten zabieg powinien wyczyścić do cna wcześniejsze instalacje.

Wytłumaczysz po co ma usuwać wszystkie partycje i utracić na nich dane? Dla mnie wystarczy usunąć systemową, czy też bardziej z formatować przed instalacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi