Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września Witam, zakupiłem nową płytę główną oraz procesor : B760 Gigabyte Gaming x ddr4 i5 12400f reszta podzespołów: 2x4 GB RAM 2400mhz 1x 8gb 2400mhz vero l2 500w 970 Problem polega na tym że po podłączeniu wszystkiego nie wyświetla się obraz. Najprawdopodobniej odpala się system, bo muszę przytrzymać przycisk na obudowie żeby go wyłączyć. Prosiłbym o pomoc. Dodam że na płycie głównej świeci się na czerwono Dram na parę sekund, potem cpu i tak na zmianę i po jakimś czasie przestają się kręcić wiatraki w karcie graficznej i świeci tylko dioda dram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września Wyjmij GPU i sprawdź czy coś się zmieniło. Sprawdź na 1 Kości ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 4 minuty temu, karro napisał(a): Wyjmij GPU i sprawdź czy coś się zmieniło. Sprawdź na 1 Kości ram Wyjąłem GPU i jest dokładnie to samo, wcześniej na starej płycie karta śmigała więc raczej o kartę nie chodzi, a co do RAMu to próbowałem już chyba wszystkie kombinacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września To sprawdź piny soketu a to GPU z tak nowa płyta wcale nie musi działać.czasem trzeba przelaczyc na csm lub odwrotnie na uefi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 15 minut temu, karro napisał(a): To sprawdź piny soketu a to GPU z tak nowa płyta wcale nie musi działać.czasem trzeba przelaczyc na csm lub odwrotnie na uefi Ok rozumiem, a co do pinów to jest wszystko okey. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września (edytowane) Dobra, zmieniłem port kary graficznej i dałem tylko jedną kość 4gb i udało się odpalić, zaraz spróbuję dodać RAMu Edytowane 16 Września przez Volterking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 26 minut temu, Volterking napisał(a): Dobra, zmieniłem port kary graficznej i dałem tylko jedną kość 4gb i udało się odpalić, zaraz spróbuję dodać RAMu Na 2 kościach już nie odpala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września Okropna kombinacja - 2x4GB + 1x8GB. Sugeruję sprzedać obecne pamięci RAM i kupić 2x8GB DDR4 3200mhz. Wygląda na to, że u Ciebie występuje konflikt sprzętowy w układzie pamięci RAM. Jak się kupuje DUAL, to jest tak zwany KIT i te moduły są fabrycznie parowane dla zagwarantowania stabilności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 19 minut temu, leven napisał(a): Okropna kombinacja - 2x4GB + 1x8GB. Sugeruję sprzedać obecne pamięci RAM i kupić 2x8GB DDR4 3200mhz. Wygląda na to, że u Ciebie występuje konflikt sprzętowy w układzie pamięci RAM. Jak się kupuje DUAL, to jest tak zwany KIT i te moduły są fabrycznie parowane dla zagwarantowania stabilności. To prawda, że ta kombinacja nie jest za dobra, tylko ciekawi mnie czy 2 x 8gb 3200mhz będzie już odpalać bez problemu, skoro przy 2 x 4gb 2400 nie ma obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września A może odpali na 4 + 8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 44 minuty temu, Volterking napisał(a): Na 2 kościach już nie odpala Jakich? w jakich bankach.Spróbuj 1 i 4 na próbe Optymalnie było by dać 2 i 4 na 4GB i 8 na 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 7 minut temu, karro napisał(a): Jakich? w jakich bankach.Spróbuj 1 i 4 na próbe Optymalnie było by dać 2 i 4 na 4GB i 8 na 3 2 x 4 gb 2400mhz (2 takie same modele) na 2 i 4, tak jak zaleca producent, zaraz spróbuje dać 1 i 4 3 minuty temu, Volterking napisał(a): 2 x 4 gb 2400mhz (2 takie same modele) na 2 i 4, tak jak zaleca producent, zaraz spróbuje dać 1 i 4 1 i 4 już nie działa 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września daj potem w 2 i 4 4GB + 8GB ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 4 minuty temu, Gerg7 napisał(a): daj potem w 2 i 4 4GB + 8GB ... Nie odpala niestety Teraz po podłączeniu ponownie 1 x 8 wyskoczyło mi takie coś w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września (edytowane) Zaktualizuj może bios płyty jak się da i potem : Spróbuj 8 w "A2" i 4 w "B2" czy zadziała ? 2 i 4 miejsce od socketu ... ale jak się uruchamia z wskazaną ilością ram to możesz tak jak pisze na planszy w zaawansowanych ustawieniach ram ignorować tą wiadomość.. Generalnie z A2/B2 powinno działac dual 8GB + dodatkowe 8 GB np w B1... Edytowane 16 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volterking Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 12 minut temu, Gerg7 napisał(a): Spróbuj 8 w "A2" i 4 w "B2" czy zadziała ? 2 i 4 miejsce od socketu ... ale jak się uruchamia z wskazaną ilością ram to możesz tak jak pisze na planszy w zaawansowanych ustawieniach ram ignorować tą wiadomość.. Generalnie z A2/B2 powinno działac dual 8GB + dodatkowe 8 GB np w B1... W tej konfiguracji też nie odpala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września (edytowane) 😞 czyli odpala tylko B1 B2 ? flashowałes bios ? Edytowane 16 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...