Goracyi Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) Obecny sprzęt: GPU: ASUS GeForce RTX 2080 SUPER ROG Strix Advance 8GB GDDR6 CPU: AMD Ryzen 7 3700X Dysk: Samsung 1TB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus Chłodzenie: Noctua NH-D15 140mm Obudowa: Fractal Design Define R6C Blackout Tempered Glass Pamięć RAM: Corsair 16GB 3600MHz Vengeance RGB Pro CL18 (2x8GB) Pamięć RAM: CORSAIR Vengeance Pro RGB 18GB (2x8GB) 3600Mhz Płyta główna: ASUS TUF GAMING X570-PLUS Zasilacz: Seasonic Focus PX 750W 80 Plus Platinum Składany w 2020 i jak wtedy jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o wybór sprzętu. Cyberpunk 2077 mi przycinał miejscami to nie była tragedia i ustawiłem na najniższe ustawienia, ale teraz Space Marine 2 zaczął miejscami mocno przycinać i doszedłem do wniosku, że można by ulepszyć co nie co. Komputer jest używany do pracy / renderowania filmików / tworzenie w Unreal Engine 5 / no i naturalnie do grania jak wyżej wspomniałem. Mam jeden monitor 4K drugi tzw. 2K więc skupiłbym się na dopasowaniu sprzętu do 4K. Myślałem o wymianie na CPU: AMD Ryzen 9 7950X GPU: RTX 4080 Super lub RTX 4090 (chociaż cena tego drugiego mnie prawie zabiła) oraz Zasilacz: Seasonic PRIME TX-1000 (1000W) - 80 Plus Titanium Chyba płyta główna by się jeszcze nadawała jaką mam ale nie jestem pewny. Mimo to czuję, że mogę za drogo patrzeć i tak naprawdę potrzebuję coś tańszego. Będę wdzięczny za każdą pomoc Edytowane 18 Września przez goracyi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września Daj tam 5700x3d i rtx 4080s 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września AMD Ryzen 7 5700X3D ? Między 3700X i 5700X3D jest taki skok ulepszenia ? Dodatkowe pytanie czy z tym procesorem i tą kartą zasilacz 750W wystarczy czy musiałby być przynamniej skok na 850W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) amd-ryzen-7-5700x3d-tray sferis.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4080-super-gaming-oc-16gb-gddr6x Spokojnie w ten sposób podwoisz ilość klatek w grach i zacinki też powodował już CPU ... Zasilacz spokojnie wystarczy i płytę też masz bdb -tylko PAMIĘTAJ O UDATE BIOS przed założeniem nowego CPU 😛 Chyba , że wolisz iść na "całość", ale musiałbyś zmienić płytę i ram jeszcze, np: Ryzen 7950X3D 64GB DDR5 6000 MSI X670E Arctic liquid freezer 360 Edytowane 18 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września 3 godziny temu, Goracyi napisał(a): AMD Ryzen 7 5700X3D ? Między 3700X i 5700X3D jest taki skok ulepszenia ? Dodatkowe pytanie czy z tym procesorem i tą kartą zasilacz 750W wystarczy czy musiałby być przynamniej skok na 850W ? A jakie masz obecnie gpu load?Zasilacz starczy 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) Nie wiem do końca jak sprawdzić GPU load 😄 7 godzin temu, Gerg7 napisał(a): amd-ryzen-7-5700x3d-tray sferis.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4080-super-gaming-oc-16gb-gddr6x Spokojnie w ten sposób podwoisz ilość klatek w grach i zacinki też powodował już CPU ... Zasilacz spokojnie wystarczy i płytę też masz bdb -tylko PAMIĘTAJ O UDATE BIOS przed założeniem nowego CPU 😛 Chyba , że wolisz iść na "całość", ale musiałbyś zmienić płytę i ram jeszcze, np: Ryzen 7950X3D 64GB DDR5 6000 MSI X670E Arctic liquid freezer 360 Staram się updatetować kiedy tylko mogę 🙂 Zastanawiałem się nad wymaną całości ale chyba jeszcze tego nie potrzebuję... chyba że Space Marine 2 to wymaga 😄. Plus będzie wymagana nowa Licencja Windows bo raczej wymiana Płyty głównej już to wymusi. Wiem że 5700 to starsza generacja ale jeżeli starczy do moich wymagań to czemu nie. Chyba że to zły kierunek przezemnie wybrany. I jak już mam iśc na całość to chyba musiałbym pomyśleć nad lepszą kartę graficzną ale cena 4090 to już cena całego kompa 😄 Edytowane 18 Września przez Goracyi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września To może inaczej czy taki zestaw byłby "przyszłościowy" no i dodatkowo dobrym ulepszeniem ? Płyta główna: ASUS TUF Gaming X670E-Plus WiFi GPU: GeForce RTX 4080 Super OC 16GB DLSS 3 CPU: Ryzen 7 7700X RAM: CORSAIR Vengeance RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6400MHz Obudowa: FRACTAL DESIGN Meshify 2 TG Light Tint Czarny Zasilanie: Seasonic Prime TX - 850W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września W dniu 18.09.2024 o 09:51, Goracyi napisał(a): Komputer jest używany do pracy / renderowania filmików / tworzenie w Unreal Engine 5 / no i naturalnie do grania jak wyżej wspomniałem. Mam jeden monitor 4K drugi tzw. 2K więc skupiłbym się na dopasowaniu sprzętu do 4K. Jak używasz komputera do pracy może lepiej by było wrzucić więcej rdzeni... sam się skusiłem 😜 P.S. Obudowy i obecnego zasilacza nie musiałbyś zmieniać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września (edytowane) Godzinę temu, Gerg7 napisał(a): Jak używasz komputera do pracy może lepiej by było wrzucić więcej rdzeni... sam się skusiłem 😜 P.S. Obudowy i obecnego zasilacza nie musiałbyś zmieniać. czyli coś takiego ? CPU: AMD Ryzen 9 7950X3D GPU: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 Super OC 16GB DLSS 3 Płyta główna: ASUS TUF Gaming X670E-Plus WiFi RAM: CORSAIR Vengeance RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6400MHz Dysk: Samsung 980 Pro 1TB PCIe 4.0 SSD Zasilacz: Seasonic Prime TX - 850W albo zostawić 750W Chłodzenie: Noctua NH-D15 Obudowa: Fractal Design Meshify 2 TG Light Tint Czarny Tzn. obudowa obecna już ma jeden wiatrak w rozsypce i USB-C nie działa więc może dobrze by było nową 😄 No i oczywiście z wymiany co miało być max 5k zrobi się kupno nowego kompa z 3x tą kwotą 🙂 Edytowane 19 Września przez Goracyi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września (edytowane) W dniu 18.09.2024 o 09:51, Goracyi napisał(a): Jak miałbym kupować do nowego kompa, brałbym teraz zasilacz przyszłościowo 1000 [W] z PCIe 5.0 , np : https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-gx-1000-80plus-gold-1000w-p8115665 , a chłodzenie powietrzem może być trudne tego CPU 😛 https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-argb-black-acfre00144a-p8120837 Pomiędzy Noctua NH-D15 a Arcticiem 360 ( który właśnie zamontowałem ) zanotowałem spadek temperatur o 6,5 [C] ; spodziewałem się więcej 😜 Edytowane 19 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września 1 godzinę temu, Gerg7 napisał(a): Jak miałbym kupować do nowego kompa, brałbym teraz zasilacz przyszłościowo 1000 [W] z PCIe 5.0 , np : https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-gx-1000-80plus-gold-1000w-p8115665 , a chłodzenie powietrzem może być trudne tego CPU 😛 https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-argb-black-acfre00144a-p8120837 Pomiędzy Noctua NH-D15 a Arcticiem 360 ( który właśnie zamontowałem ) zanotowałem spadek temperatur o 6,5 [C] ; spodziewałem się więcej 😜 Z tym zasilaczem pomyślę, może rzeczywiście warto by od razu się na większy rzucić. No właśnie przyznam szczerze chłodzenie wodne kojarzy mi się tylko z przeciekiem i zrujnowanym PC-tem XD Czytałem, że to się nie zdarza no ale. Nie no wiele ludzi chwali Noctua NH-D15 więc jak napisałeś że może sobie z tym CPU nie poradzić to się zdziwiłem i zmartwiłem 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września (edytowane) Pojutrze ma mi przyjść 7950X3D to jak go zamontuje to zamelduje jak się "Poci" na chłodzeniu Arctic Liquid Freezer 360 , chłodzenie założyłem jeszcze testowo teraz na 7800X3D... Te 6,5 [C] to mało i "dużo" zarazem- patrząc , że CPU na Noctua z stresie robił ok. 85 [C] a na Arcticu 360 78,5 [C] Zobaczymy jak będzie się zachowywał 7950X3D- na tym Arcticu- który ma boost do 5,7 GHz [ 7800X3D ma 5050 MHz ]. Edytowane 19 Września przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Września Zgłoś Opublikowano 19 Września (edytowane) Jak chcesz zaoszczędzić, to tak jak Karro pisze 5700x3d i rtx 4080s+ dodatkowe 16 GB ramu. Jak nie, to nowa platforma z 7950X3D (jak go kupisz taniej niż 7800x3d - da się). Jeżeli na tym zarabiasz to 7950X3D + RTX 4090 (tak cena spora, ale czas to też pieniądz) lub nowa seria, jak możesz poczekać. Edytowane 19 Września przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września 15 godzin temu, Gerg7 napisał(a): Pojutrze ma mi przyjść 7950X3D to jak go zamontuje to zamelduje jak się "Poci" na chłodzeniu Arctic Liquid Freezer 360 , chłodzenie założyłem jeszcze testowo teraz na 7800X3D... Te 6,5 [C] to mało i "dużo" zarazem- patrząc , że CPU na Noctua z stresie robił ok. 85 [C] a na Arcticu 360 78,5 [C] Zobaczymy jak będzie się zachowywał 7950X3D- na tym Arcticu- który ma boost do 5,7 GHz [ 7800X3D ma 5050 MHz ]. Będę wdzięczny za informację, zaciekawiło mnie to teraz i na pewno dobrze wiedzieć na przyszłość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września 14 godzin temu, NostradamuSek napisał(a): Jak chcesz zaoszczędzić, to tak jak Karro pisze 5700x3d i rtx 4080s+ dodatkowe 16 GB ramu. Jak nie, to nowa platforma z 7950X3D (jak go kupisz taniej niż 7800x3d - da się). Jeżeli na tym zarabiasz to 7950X3D + RTX 4090 (tak cena spora, ale czas to też pieniądz) lub nowa seria, jak możesz poczekać. Chciałem zaoszczędzić.... ale po czytaniu na temat i zorientowaniu że 5700x3d to "starsza generacja" zastanawiałem się czy nie zainwestować w nowszą generację procesora... ale potem się okazało że moja obecna Płyta główna nie obsługuje obecnej generacji procesorów więc poszło zastanawianie się może to też wymienić. No i dotarliśmy do momentu gdzie pewnie będę składał nowego kompa 🙂 Właśnie RTX 4090 do pracy nie będzie potrzebne, bardziej do hobby czyli projektowanie w UE5 (tak mi się wydaje że nie będzie aż tak potrzebne 4090). Na razie myślę że 4080 Super będzie odpowiednie dla mnie i dla mojego budżetu 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goracyi Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października (edytowane) Ktoś mi polecał by się zainteresować płytą główną ROG Crosshair X670E Hero ale nie wiem, nie bawiłem się w overcloacking. Z drugiej strony jednak wolałbym mieć jakąś przyszłościową Płytę główną aby nie wymieniać zbyt szybko i może dobrze by było mieć dwa slot-y na kartę graficzną... ale nie znam się za bardzo 😄 Aktualna lista: CPU: AMD Ryzen 9 7950X3D GPU: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC 24GB DLSS 3 Płyta główna: ASUS TUF Gaming X670E-Plus WiFi RAM: CORSAIR Vengeance RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6400MHz Dysk: Samsung 980 Pro 1TB PCIe 4.0 SSD Zasilacz: Seasonic Prime TX - 850W albo zostawić 750W Chłodzenie: Noctua NH-D15 Obudowa: Fractal Design Meshify 2 TG Light Tint Czarny Myślę żeby się jednak skusić na to RTX 4090. Jedyne elementy których nie jestem pewny to ta Płyta główna i Zasilacz, reszta wydaje się być "przyszłościowa". UPDATE: RTX 4090 już trudno znaleźć w wersji jaka mnie interesowała.... pewnie trzeba będzie zaczekać na generację RTX 50xx Edytowane 13 Października przez Goracyi Dodanie aktualizacji gdyż nie ma już karty graficznej którą chciałem zakupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...