Arek525 Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września Witam, Po długim czasie włączyłem sobie rdr2 na swoim Acer nitro 5 z i9-11900h, RTX 3070 8gb i 16GB ram w środku. Rok temu rdr2 na tym samym sprzęcie chodził nawet na wysokich ustawieniach graficznych w granicach stabilnych 60fps, a teraz nawet na najniższych 20fps nie wyciąga. Oczywiście wtedy, jak i teraz, mam podłączoną ładowarkę podczas gry. Ręcznie w ustawieniach grafiki windows zmieniłem dedykowana dla aplikacji kartę graficzną z intela na nvidie i zrobiłem benchmark w grze na obydwu tych ustawieniach i wynik był taki sam, co oznacza, że system nie akceptuje tej zmiany, co też potwierdza odczyt z menadżera zadań. Oczywiście w panelu sterowania nvidii też ustawiałem wydajną nvidie na domyślną. Co może być przyczyną i co mogę z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) Wgraj najnowszy bios, zobacz czy wykrywa kartę, wgraj jeszcze raz sterowniki do GPU, zobacz czy Windows ją widzi, zobacz, czy w grze widzi RTX-a. Być może karta padła, wiatraki nie kręcą itp.... Edytowane 18 Września przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września Witam kolejny Acer xD zakładamy ze sprzęt jest sprawny. czy w menadżer urządzeń w pozycji + karty graficzne , są dwie karty igpu (Intel UHD Graphics) oraz RTX 3070 , bez żadnych znaków "?" , "!". na czym polega problem , system najprawdopodobniej zaktualizował sterowniki od igpu i teraz nie przełącza sie na RTX , jak rozwiniesz w menadżer urządzeń pozycje karty graficzne i w pozycji Intel UHD Graphics -prawy myszki - właściwości- druga pozycja - sterownik - jaka jest data sterownika ? co trzeba zrobić , wejść na stronę producenta i dla posiadanego Laptoka ( nie podałeś modelu aby pomoc szukać... ) pobrać najstarszy dostępny sterownik dla igpu i go zainstalować. Acer ma taka dziwna przypadłość ze igpu nie aktualizujemy, a dedykowaną w Twoim przypadku RTX można bez problemu instalować sterowniki najnowsze dostępne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września Sprawdź temperatury również, bo jak zbija Ci takty to raczej FPS też spadnie. I dokładnie jest tak jak na powyższych postach Acer lubi takie numerki odstawić co nie znaczy że to sprzęt zły, aktualizacja bios, poprawa sterowników i sprzęcik śmiga aż miło, ale o chłodzonko trzeba dbać biorąc pod uwagę że termo pady tam są ciut lipne i w bardzo krótkim czasie tracą swoje właściwości ( to ten thermopad w płynie ) ; )). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września (edytowane) Pasta wyschła. Kup PTM 7950 0.25mm na 2 chipy od intela i nV, + paste do kolby na reszte układów. Koszt ~100zl, ale bedzie wydajnie. Ten laptop ma słabe chłodzenie wiec sie przyda. Mam coś podobnego ustawione tak, żeby było wydajnie i znośnie. Procesor nie warto przekraczać 4.3Ghz na wszystkich rdzeniach. Po undervoltingu 4.2Ghz all core dośc dużo daje, temperatury sa niskie na CPU, w dodatku karte undervoltujesz/podkrecasz w ten sposob, że wyciskasz wszystko z pamieci a rdzen zostawiesz na 0.7-0.75V da to od 1450 do 1550mhz w zaleznosci od jakosci chipu, pamiec z reugly idzie na 9000mhz czyli 18000 efektywnie. I na koniec podkrecasz pamiec ram wlaczajac gear1 przy 3200mhz powinno byc dosc szybko, o ile laptop oferuje taka oopcje. Edytowane 20 Września przez maxmaster027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...