marsonpl Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września Witam Wiem, że temat zatytułowałem bardzo ogólnie ale w brew pozorom to celowy zabieg 😉 Buduję PC pod HomeLab zapewne jakiś proxmox / FreeNAS i chcę płytę z obsługąn IPMI / KVM, żebym mógł się dostać do BIOSu, włączyć / wyłączyć zasilanie itd. bo na co dzień sprzęt będzie bez monitora. Co do reszty komponentów, wszystko zależy od udzielonej odpowiedzi. Mam na tą chwilę i3 9100 i i3 8100 i 8 GB RAM DDR4 - jak się uda wyrwać fajną płytę w tej cenie - miło - jak nie.. kupię CPU / RAM pod płytę, ważne, żeby dało się wypakować ją dyskami - co najmniej 4x SATA HDD ale im więcej tym lepiej, bo głównie to będzie domowy NAS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września Niby średnio oceniana płyta ale... tania - Gigabyte MC12-LE0. Zalety - tania, cooler na procka w pakiecie, ma IPMI/BMC na dedykowanym gnieździe LAN, 6xSATA, M.2 (1x Gen3, ale na boot drive wystarczy), PCIe x16 i x4, 2 gniazda Ethernet (gigabit na intelu). Z wad - słaby VRM (trzeba uważać z mocnymi prockami), mocno upierdliwa aktualizacja firmware BMC - łatwo uwalić flash jak się postępuje niezgodnie z instrukcją i pozostaje zewnętrzny programator. Ja wrzuciłem to do rackowej budy 4U, dołożyłem M.2 500GB na system i 3x4TB SATA na dane, 2x16GB DDR4, Ryzen 4500. Jeden wentylator 120 plus to co na procku - nic się nie grzeje, póki co żadnych problemów. 350zł za płytę to dla mnie dobry deal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsonpl Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września W dniu 20.09.2024 o 17:01, Jenot napisał(a): Niby średnio oceniana płyta ale... tania - Gigabyte MC12-LE0. Zalety - tania, cooler na procka w pakiecie, ma IPMI/BMC na dedykowanym gnieździe LAN, 6xSATA, M.2 (1x Gen3, ale na boot drive wystarczy), PCIe x16 i x4, 2 gniazda Ethernet (gigabit na intelu). Z wad - słaby VRM (trzeba uważać z mocnymi prockami), mocno upierdliwa aktualizacja firmware BMC - łatwo uwalić flash jak się postępuje niezgodnie z instrukcją i pozostaje zewnętrzny programator. Ja wrzuciłem to do rackowej budy 4U, dołożyłem M.2 500GB na system i 3x4TB SATA na dane, 2x16GB DDR4, Ryzen 4500. Jeden wentylator 120 plus to co na procku - nic się nie grzeje, póki co żadnych problemów. 350zł za płytę to dla mnie dobry deal. Kupiłem tą płytę i teraz się zastanawiam nad procesorem, wstępnie myślałem o Ryzen 5 5600X (z tego co widziałem jest na QVL) jest też wersja bez X nieco tańsza ale jej na QVL nie ma, może ktoś miał doświadczenie z tą płytą i coś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...