Afrykaniec Opublikowano 21 Września Zgłoś Opublikowano 21 Września Cześć, proszę o radę w sprawie zakupu laptopa. Zależy mi na: 1) wydajnym procesorze, zwł. w pracy jednowątkowej - gram głównie w gry strategiczne typu Europa Universalis, które w większym stopniu potrzebują CPU, niż GPU; 2) dobrym chłodzeniu i (cichej) kulturze pracy - podstawowa kwestia, żeby laptop nie pracował jak suszarka; 3) 17 cali ekran, matowy; 4) jeśli chodzi o GPU, to ma dla mnie mniejsze znaczenie, niż CPU - tak jak wyżej, gram głównie w strategie. Z bardziej wymagających graficznie gier gram w cRPG - chciałbym w końcu zagrać w Cyberpunk2077 i Elden Ring, ale wystarczy mi płynna rozgrywka nawet na średnich ustawieniach graficznych; 5) dysk twardy co najmniej 1TB. Mile widziany slot na drugi dysk; 6) min. 16GB RAM, lepiej więcej, ale mogę dokupić oddzielnie drugą kość; 7) najlepiej bez OS. To w skrócie tyle. Początkowo zakładałem budżet na poziomie 5-6k, ale ten model ASUS wydaje mi się ciekawy zwł. pod względem chłodzenia. Czy warto dopłacać? Miałem około 10 lat temu laptop ASUS i dobrze wspominam bezawaryjność i jakość wykonania. Czy może jednak lepiej coś innego? Dzięki za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...