Skocz do zawartości
ZarazZaraz

Komputer restartuje się sam z siebie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

procesor posiada igpu, czy próbowałeś przetestować komputer bez karty graficznej tego GTX , tyko na zintegrowanej z procesora ?

procesor sprawdź programem  

Intel® Processor Diagnostic Tool

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

procesor posiada igpu, czy próbowałeś przetestować komputer bez karty graficznej tego GTX , tyko na zintegrowanej z procesora ?

procesor sprawdź programem  

Intel® Processor Diagnostic Tool

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html

Nie, ale zrobiłem co innego. 

Znalazłem stary procesor G3220. Odpaliłem na nim test OCCT. I działa. Bez restartu. Także chyba już na 100% możemy stwierdzić że to procesor.

A i teraz inny problem - pc nie chce odpalić z dwiema kościami ramu, i odpala tylko jak włożyłem jedną... 

Edytowane przez ZarazZaraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, ZarazZaraz napisał:

A i teraz inny problem - pc nie chce odpalić z dwiema kościami ramu, i odpala tylko jak włożyłem jedną...

nie sprawny kontroler w procesorze , lub uszkodzona /pęknięta ścieżka w płycie głównej, i to może być powodem niestabilnej pracy i7, czy sprawdzałeś i7 na jednej kostce ramu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Mr.T... napisał(a):

nie sprawny kontroler w procesorze , lub uszkodzona /pęknięta ścieżka w płycie głównej, i to może być powodem niestabilnej pracy i7, czy sprawdzałeś i7 na jednej kostce ramu ? 

Tak, było to samo co na dwóch wcześniej. 

Z dwiema kostkami teraz są 4 bipnięcia przy starcie i komputer sam w sobie chodzi ale nie podaje obrazu na ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, ZarazZaraz napisał:

Z dwiema kostkami teraz są 4 bipnięcia przy starcie i komputer sam w sobie chodzi ale nie podaje obrazu na ekran.

"nie chodzi" , tylko procedura uruchomienia podczas testu, zostaje wstrzymana. 

jeśli są to 4 krótkie sygnały to:

The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory

Układ zegara systemowego/timera uległ awarii lub wystąpił błąd pamięci w pierwszym banku pamięci. 

mogę zasugerować ze to może być problem z płyta główna a nie cpu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Pentium co Ci się odnalazł to znasz jego pochodzenie ? bo może on wadliwy był, baa warto było by zajrzeć w socket czy piny nie powyginane, myślę że to już zweryfikowałeś, owszem Mr.T może mieć rację że możesz mieć socket zerwany ale jeszcze się nie poddawaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

"nie chodzi" , tylko procedura uruchomienia podczas testu, zostaje wstrzymana. 

jeśli są to 4 krótkie sygnały to:

The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory

Układ zegara systemowego/timera uległ awarii lub wystąpił błąd pamięci w pierwszym banku pamięci. 

mogę zasugerować ze to może być problem z płyta główna a nie cpu. 

2 minuty temu, P3ch napisał(a):

A ten Pentium co Ci się odnalazł to znasz jego pochodzenie ? bo może on wadliwy był, baa warto było by zajrzeć w socket czy piny nie powyginane, myślę że to już zweryfikowałeś, owszem Mr.T może mieć rację że możesz mieć socket zerwany ale jeszcze się nie poddawaj.

Faktycznie teraz coś jest walnięte z bankiem na drugą kość. Obojętnie którą tam nie wsadzę kość to wywala błąd jak na obrazku. Pc sie włączy ale obsługuje tylko 8GB. Dziwne bo wcześniej było okej. 

Ten pentium to mój poprzedni procesor, i na szczęcie jeszcze go nie wyrzuciłem bo teraz się przydaje. 

IMG_20240928_175002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, ZarazZaraz napisał(a):

Faktycznie teraz coś jest walnięte z bankiem na drugą kość. Obojętnie którą tam nie wsadzę kość to wywala błąd jak na obrazku. Pc sie włączy ale obsługuje tylko 8GB. Dziwne bo wcześniej było okej. 

pogiełeś piny soketu,było podmienić paste ,spradzić zapiecie collera i ustawić mnożnik dla all core 3.6

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, czy możesz zrobić dobrej jakości zdjęcie tego socketu aby można było ocenić czy coś nie pogięte jest?. Warto na spokojnie weryfikować nawet nie musi być pin zgięty a np jak długo leżał proc to pad zaśniedziały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, P3ch napisał(a):

Spokojnie, czy możesz zrobić dobrej jakości zdjęcie tego socketu aby można było ocenić czy coś nie pogięte jest?. Warto na spokojnie weryfikować nawet nie musi być pin zgięty a np jak długo leżał proc to pad zaśniedziały.

Ok, ale to już jutro przy świetle dziennym. 
No w razie czego jednak jeśli coś to kupie nową płytę i procesor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, P3ch napisał(a):

to swoją mi wyślij za przysłowiową flaszkę z procesorem 😄

Spoko, jak tylko kupie nową to bez problemu. A gdybym chciał coś nowego niedrogo, ale żeby było lepiej to co mógłbym zakupić? Płytę i procesor, a reszta rzeczy zostaje np.? 

Zrobiłem se po taniości też taki koszyk z polecanych zestawów na stronie - https://www.morele.net/inventory/info/a2efedde/  - jeśli miałbym wszystko wymieniać a nie tylko procesor.

Edytowane przez ZarazZaraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, P3ch napisał(a):

Zestawik ok, będziesz zadowolony ale na razie czekamy na foto.

Jasne, jutro podrzucę za dnia. Jeszcze pytanie czy zostawiając kartę nie będzie bardzo odstawać? I zasilacz mój czy może zostać w przypadku tego zestawu wyżej w razie czego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja konfiguracja to max, nawet jak już lekko się przykurzy i wzrośnie pobór prądu to może pociągnąć coś lekko ponad 400W. Jak nowe dobra cyrkulacja powietrza, świeża pasta 300 z haczykiem przekroczy, oczywiście tam dodałem trochę WAT do marginesu błędu aby na styk nie liczyć. Więc teoretycznie Twój zasilacz da radę, ale musisz niestety wziąć pod uwagę ile ten zasilacz biega, jak go eksploatowałeś i czy kondensatory troszkę się już nie zutylizowały no i zasilacz zamiast mieć te ~ 460W to może mieć 400/410 ( ale uwierz mi to i tak z niego już robimy mocarza po takim okresie użytkowania ). W piku może pokazać całkiem inne wartości wszystko zależy jak zniósł ten okres czasu, jakiej jakości komponenty zostały w nim zastosowane itp, itd.

Co do grafiki no to wiadome że proc zdecydowanie wydajniejszy, nie ta epoka, no ale tutaj coś pisałeś że zestaw ma być " po taniości ", więc na razie korzystaj z tego co masz.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.09.2024 o 13:30, ZarazZaraz napisał:

Nałożyłem nową pastę. Bez zmian. Restarty są dalej. Chyba teraz najprościej będzie jak zamówię procesor (niestety pod tą płytę nic lepszego niż to co mam nie dostane) i zobaczymy wtedy. 

Czasami pomaga wypiecie procesora, kości ram, przeczyszczenie, dopiecie wszyskiego raz jeszcze, szczegolnie jezeli komputer dosc leciwy. Generalnie powodów może byc wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja już zamówiłem podobny zestaw który wrzuciłem wyżej. Także tutaj procesor i płyta idą na straty. Gdyby nie to, że przestało czytać drugą kość to pewnie bym wymienił tylko procesor, a tak wyszło inaczej. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady ; ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi