xmt Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2024 (edytowane) Siemanko zauważyłem już jakiś czas że mam mniej fps tak z 3-4 razy. W minecrafcie z 4200-4700fps mam 1400-1700fps i jest niskie uzycie procesora zauwazylem jednak ze gdy gra jest zminimalizowana zuzywa wiecej procesora znacznie i jak szybko zalttabuje i szybko uda mi sie spojrzec na licznik fpsow jest tyle ile powinno byc ale tylko na chwile tak jakby zminimalizowana dzialala normalnie. Podobnie jest w chociazby CS2 w ktorym juz jest to uciazliwe. Temperatury w normie, Pobór mocy, napiecia też, w takim fortnite problemu takiego nie widze oraz w programach benchmarkowych, przegladarce obciazonej etc. cpu ; R5 5600X gpu ; RTX 3060 12G ram ; 2x8g 2666mhz dysk gry ; adata legend 800 1tb dysk system ; parriot p300 256gb zasilacz ; silentiumpc vero l1 500w Edytowane 28 Września 2024 przez xmt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2024 6 minut temu, xmt napisał(a): W minecrafcie z 4200-4700fps mam 1400-1700fps poważnie?To zmniejsz na 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2024 Witam coś jest namotane w biosie albo systemie, a system jaki posiadasz to win10 czy beta system win11 ? czy w biosie zmieniałeś ustawienia dla PBO ? czy posiadasz monitor mogący wyświetlić tak ilość FPS ? ,to jest tak ze monitor nie wyświetli więcej niż ma Hz i tak 60Hz to wyświetli max 60FPS , 144Hz nie wyświetli więcej niż 144FPS itd. to ze program pokazuje więcej, to oznacza ze karta jest w stanie w danej chwili generować więcej, ale monitor i tak będzie ograniczeniem , wiec warto było by dla danej gry właśnie ograniczyć ilość FPS do możliwości monitora a nie bez sensu dociążać grafikę , po co ma pracować na 100% i osiągać wyższe temperatury jak może pracować na 60% czy 70% i np. osiągać niższe temperatury. R5 5600X i pamięć 2666MHz ? xDDD Ryzeny lubią szybki ram np. 3200MHz na niskim CL lub 3600MHz , powyżej to już trochę loteria na co pozwoli stabilnie pracować zintegrowany z CPU kontroler pamięci , a jaka sie tobie sztuka trafiła to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2024 Mr.T z tymi FPS to niestety z Tobą się nie zgadzam. Zapytaj się graczy CS dlaczego grają na większej ilości FPS a nie zgodnie z tym ile może wyświetlić Monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...