Skocz do zawartości
xmt

Problem z FPS w kilku grach.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko zauważyłem już jakiś czas że mam mniej fps tak z 3-4 razy. W minecrafcie z 4200-4700fps mam 1400-1700fps i jest niskie uzycie procesora zauwazylem jednak ze gdy gra jest zminimalizowana zuzywa wiecej procesora znacznie i jak szybko zalttabuje i szybko uda mi sie spojrzec na licznik fpsow jest tyle ile powinno byc ale tylko na chwile tak jakby zminimalizowana dzialala normalnie. Podobnie jest w chociazby CS2 w ktorym juz jest to uciazliwe.

Temperatury w normie, Pobór mocy, napiecia też, w takim fortnite problemu takiego nie widze oraz w programach benchmarkowych, przegladarce obciazonej etc.

cpu ; R5 5600X
gpu ; RTX 3060 12G
ram ; 2x8g 2666mhz
dysk gry ; adata legend 800 1tb
dysk system ; parriot p300 256gb
zasilacz ; silentiumpc vero l1 500w 

Edytowane przez xmt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

coś jest namotane w biosie albo systemie, a system jaki posiadasz to win10 czy beta system win11 ?

czy w biosie zmieniałeś ustawienia dla PBO ? 

czy posiadasz monitor mogący wyświetlić tak ilość FPS ? ,to jest tak ze monitor nie wyświetli więcej niż ma Hz i tak 60Hz to wyświetli max 60FPS , 144Hz nie wyświetli więcej niż 144FPS itd. to ze program pokazuje więcej, to oznacza ze karta jest w stanie w danej chwili generować więcej, ale monitor i tak będzie ograniczeniem , wiec warto było by dla danej gry właśnie ograniczyć ilość FPS do możliwości monitora a nie bez sensu dociążać grafikę , po co ma pracować na 100% i osiągać wyższe temperatury jak może pracować na 60% czy 70% i np. osiągać niższe temperatury.

R5 5600X i pamięć 2666MHz ? xDDD

Ryzeny lubią szybki ram np. 3200MHz na niskim CL lub 3600MHz , powyżej to już trochę loteria na co pozwoli stabilnie pracować zintegrowany z CPU kontroler pamięci , a jaka sie tobie sztuka trafiła to ?           

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi