zibrator Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września Witam. Po kupieniu monitora 4K naszła mnie chęć na zmianę podzespołów. Chcę to zrobić w wersji mini itx i najbardziej opłacalnie. W gry dużo nie gram, a jak już to nie będą one mocno wymagające. Widziałem kilka filmików na YouTube gdzie gość w identycznej specyfikacji testował wiele tytułów i wygląda to ok. Mam tylko dylemat, bo muszę mieć zasilacz sfx, niemodularny i najmocniejszy dostępny to 450W od bequiet. Czy będzie on wystarczający? Jeżeli przepłacamy za opcje mini itx to posłucham innych propozycji. Oto moja propozycja, wolałbym już nie dokładać finansowo: Płyta Gigabyte H610 ddr4 Procesor i5 12400f Ram Kingston fury beast 32gb Rtx 3060 windforce 12gb Pamięć Goodram 512gb M2 Zasilacz sfx bequiet 450W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września (edytowane) Płyta Gigabyte H610 ddr4 jest w formacie matx. Jaką masz obudowę mini itx ? Co do zasilania podanej konfiguracji, to zasilacz 450W BQ w zupełności wystarczy. EDIT: jednak na innej stronie piszę, że jest to format mini itx pod warunkiem dopiski I, czyli 610i https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-h610i-ddr4-10367794/ Edytowane 29 Września przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września Tak, przepraszam dopisek i czyli mini itx Mam obudowę Sharkoon C10 i tam jest napisane, że zasilacz ATX wejdzie, więc ewentualnie kupiłbym bequiet 11 600W 80 Plus Gold, ale w takim razie póki co bym sobie podarował. Odnośnie karty graficznej to 4060 8Gb jest stówkę droższa, a wypada lepiej w różnych grach niż 12GB wersja 3060 i jest mniej prądożerna: https://technical.city/pl/video/GeForce-RTX-3060-vs-GeForce-RTX-4060 Głównie też z tej strony wybieram główne podzespoły pod względem opłacalności. https://technical.city/pl/video/best-price-to-performance Radeon jest bardziej prądożerny. W przyszłości zmieniłbym procesor na coś pokroju i5 13600. Na razie i3 12400 do 500zł chyba nie ma konkurencji. Coś ewentualnie byście zmienili czy to fajny zestaw na jakiś czas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września Obudowa malutka, taka zabawka, ale bardzo ładna 🙂 Można zamontować chłodzenie AIO na procesor, co by dało sporo przestrzeni w środku - powietrze musi się przemieszczać, jak chcesz utrzymać w jakiejś przyzwoitej temperaturze kartę graficzną. Ogólnie postawienie takiego małego sprytnego komputerka jest kuszące i ma to sens, gdy wpasuje się w otoczenie i Tobie się podoba. Problem w tym, że podstawka 1700 jest już bez możliwości rozbudowy o nowe procesory, stąd moja wypowiedź. Za miesiąc wychodzą nowe procesory Intela, które będą całkowicie nowymi konstrukcjami - nie odgrzewane kotlety - i zachęcam Ciebie do przeczekania tego miesiąca i wtedy podjęcie decyzji. Bardzo kuszące wydają się być CU 245, które mają TDP 65Wat. Idealnie do Twojego projektu. Ale wtedy trzeba kupić DDR5 i płytę pod socket 1851. No i jak chcesz grafikę serii 4xxx to nie iść w pojemność 8GB, bo to już za mało na obecne gry. Jak już w zielone idziesz, to jedyny sensowny wybór w takiej malutkiej obudowie będzie 4060ti 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września (edytowane) No tak, ale wtedy trzeba mocno podnieść budżet, a nie chcę tego robić. Do tej pory jestem na i53570k, 8GB RAM. Praktycznie działałem na integrze, dopiero niedawno kupiłem używkę GTX1050, żeby obsłużyć monitor 4K. Wszystko działa. Karta o której mówisz to wydatek 2x więcej pieniędzy, a wątpię, żebym grał w najnowsze tytuły. Raczej jakaś wyścigówka i starsze Battlefieldy i COD do gry online z kolegą. Mógłbym ewentualnie dołożyć do RX 6750 XT, bo czytam, że 4060 nie jest taka super jak się wydaje. Tylko to dużo bardziej prądożerna karta i zasilacz pewnie trzeba kupić mocniejszy. Chłodzenie wodne to też dla mnie abstrakcja, nie znam się na tym - przeskok z tego co mam i tak będzie raczej wystarczający. Co do temperatur to staram się wybierać takie produkty, które nie będą powodować piekarnika w środku. Przy przeglądaniu internetu i oglądaniu filmów powinno być ok. Edytowane 29 Września przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Września Zgłoś Opublikowano 29 Września (edytowane) No to pozostaje set, który opisałeś w pierwszym poście. I tak będzie kolosalny wzrost wydajności do obecnego seta. Edytowane 29 Września przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września Zdecydowałem się na AM5. Na początek płyta, procesor i RAM. Ryzen 5 7600 Co do karty zastanowię się jeszcze, ale mimo wszystko skłaniam ku 4060 z racji niskiego poboru prądu. Nie wiem czemu tak dużo hejtujących filmików w necie odnośnie tego GPU. Cenowo i prądowo ciężko znaleźć coś atrakcyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września 3 godziny temu, zibrator napisał: Zdecydowałem się na AM5. Na początek płyta, procesor i RAM. Ryzen 5 7600 Co do karty zastanowię się jeszcze, ale mimo wszystko skłaniam ku 4060 z racji niskiego poboru prądu. Nie wiem czemu tak dużo hejtujących filmików w necie odnośnie tego GPU. Cenowo i prądowo ciężko znaleźć coś atrakcyjnego. Te GPU jest mocarne jak na prąd który pobiera. jak dasz 75-80% power limit, +170oc +1300mem oc, bedzie 90W max i +4-5% wydajnosci wiecej od default. W cenie 1000zł cieżko o lepszą karte, rx 7600 też niczego sobie, nówki chodzą po 1000zł w promkach majac podobna wydajnosc do 4060, a 4060 z reguły 15% wieksza cena od 7600. Obie karty z undervoltujesz, RX 7600 ~130W 4060 90W, jeżeli masz do wyboru np 1199zl 4060 a 1050zl 7600 to radeon bedzie bardziej opłacalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września No właśnie niski prąd i jeszcze obniżac a będzie większa wydajność? Czegoś tutaj nie rozumiem;) Rozumiem, że podkręcam pamięci karty - jest specjalny program czy będzie dostępny z poziomu softu od NVIDIA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września Karty nvidii mają bardzo fajny sposób na obniżenie poboru mocy poprzez UV w AF. Wystarczy ustawić według własnych potrzeb i możliwości GPU krzywą napięć/taktowania i karta potrafi zejść z poboru mocy nawet 25% bez straty na wydajności. Ja u siebie na 3060ti TDP fabryczne 200Wat zjechałem na 150Wat przy UV 850mv/1800mhz. Za darmo można obniżyć pobór mocy, temperaturę i poprawic kulturę pracy wentylatorów. Obecnie robi się UV zamiast OC jak dawniej 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września Co to AF. Gdzie to zrobić po zakupie karty? Kolega wyżej napisał OC czego? Tak dawno nic nie robiłem, że skróty poza obniżaniem napięcia i podnoszeniem zegarów nic mi nie mówią. W takim razie wybieram 4060 do zestawu, bo nie podzielam zdania, że to jakiś koszmarek nvidii, szczególnie biorąc pod uwagę tak stosunkowo niewielki pobór prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września AF - Afterburner: https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=uv+rtx+4060+w+afterburnerze#fpstate=ive&vld=cid:dd2ae839,vid:yU0nbCN2OqM,st:0 4060 rtx będzie wystarczający do 1080p a nawet 1440p z dopalaczami (DLSS + FG) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września (edytowane) Sprawdziłem na stronie bottleneck, że ryzen 7600 będzie ograniczał kartę, czy to prawda? Nie wiem na co się zdecydować teraz. Generalnie chyba AM5 jest ciekawszym wyborem niż lga1700? Najwyżej później kupi się lepszy procesor? A to ciekawostka, gdy dałem na generał task na 1440p to procek ogranicza kartę, ale jak zmieniłem na 4K to współpraca będzie według tej strony bardzo dobra. O co chodzi??:))) Edytowane 30 Września przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września Co sądzicie o ewentualnej zmianie na: Intel Core i5-13400F Płyta główna ASRock B760M-ITX/D4 WIFI Wychodzi stówkę taniej plus nie muszę zmieniać pamięci na ddr5 - nie jestem przekonany, że one coś dają. Finalnie będzie z 500zl w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Pomocy. Złożyłem komputer na ryzen 7600 i 4060. Wszystko się włącza, wiatraki kręcą, zasilanie dodatkowe do karty graficznej podpięte. Niestety nie wykrywa mi w ogóle sygnału przez display port..sprawdzałem wszystkie trzy i nic. O co chodzi??? Zasilacz nowy chieftec 600w Edytowane 2 Października przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Czasem pierwszy boot przez trenowanie pamięci może i 5 minut trwać. Poczekaj cierpliwie :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Sprawdziłem wszystko jeszcze raz, nie ma sygnału z karty przez display port ale pojawił się bios. Widzi dysk twardy procka pamięci. Na co mam czekać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Jak dalej nie będzie obrazu, to wyjmij rtx 4060 i podłącz kabel sygnałowy z monitora do karty zintegrowanej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Muszę ją wyjmować? Chyba wystarczy z tyłu wpiąć kabel HDMI HDMI do monitora, bo ten ryzen ma integre. I co wtedy, mam zainstalować sterowniki do karty graficznej jak uda się wejść do windowsa? Bios mam mogę tu przełączać różne rzeczy, ale nie wiem co się dzieje. Ciągle mnie wywala do biosu Edytowane 2 Października przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Czyli masz obraz na monitorze ? Systemu nie masz. Jak cały czas wrzuca Ciebie do biosu, to znaczy, że albo nie widzi dysku systemowego, albo w biosie nie jest odpowiedni dysk ustawiony jako pierwszy do bootowania albo system jest uszkodzony. A może dysk systemowy uszkodzony lub źle podłączony do płyty ? Za mało podałeś danych. System w ogóle instalowałeś ? Edytowane 2 Października przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Skoro jestem w biosie to znaczy, że karta podaje sygnał na monitor? Wiem, że to z pozoru durne pytanie, ale na początku w ogóle przez display port miałem czarny ekran. Zainstalowałem wszystko jeszcze raz. W biosie pokazuje prawidłowo pamięci i procesor oraz oba dyski SSD. Wszystko się kręci nic nie pokazuje źle. Data w biosie jest zła, ma to znaczenie? Miałem windowsa 10 bodajże, może ta platforma nie chodzi na nim i potrzebuje 11? Czy coś przeoczyłem??? Wysyłam zdjęcie z biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) System zainstalowałeś ? Jeżeli tak, to ustaw bootowanie w biosie na dysk z systemem jako pierwszy, zatwierdź F10 i Enter. Data powinna się sama zaktualizować podczas instalacji systemu, oczywiście komputer ma być podłączony do internetu, żeby system podociągał sterowniki. Edytowane 2 Października przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Ja pierniczę, ale jestem głupi. Jak zmieniłem płytę, procesor, pamięci i grafikę, ale mam zostawione dwa dyski, w tym jeden z systemem operacyjnym to muszę instalować windowsa tak czy siak na nowo czy powinien pójść ze starej konfiguracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października System ze starego komputera może nie ruszyć na nowej platformie. Zainstaluj świeży system na wybranym dysku i wszystko powinno ruszyć 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Skąd ja wezmę nowy system? Jakis starter na USB i botowanie? Nie mam CD w tej skrzynce. Sprawdziłbym integre ale nie mam też kabla hdmi-hdmi pod ręką heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października Podepnij do płyty głównej pendrive i za pomocą asystenta pobierz ISO systemu, albo pobierz obraz ISO systemu i za pomocą rufusa utwórz systemowy pendrive. https://rufus.ie/pl/ https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Uruchomiłem laptopa dziewczyny. Można ze strony Microsoftu utworzyć nośnik instalacyjny ale musi byc pendrive 8 GB mam pendrive 7gb:))) Po co ten rufus? Mogę pobrać od razu 11 z drugiego linku na pendrive? Uda się z tą pojemnościa i będzie działać od razu z biosu? Edytowane 2 Października przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Zrobiłem dysk flash USB z windowsem. Dałem botowanie uefi potem USB i nic. Nic na monitorze nie widać. Edytowane 2 Października przez zibrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Października Zgłoś Opublikowano 2 Października (edytowane) Obraz ISO z systemem trzeba zainstalować na dysk. Dopiero po instalacji systemu można korzystać z komputera 🙂 https://www.centrumxp.pl/Jak-zainstalowac-Windows-11-Przewodnik-krok-po-kroku Jak poprawnie utworzyłeś pendrive z systemem i poprawnie ustawiłeś bootowanie, to po restarcie komputera powinien się pokazać instalator systemu. Musi się pokazać. Pendrive z systemem możesz sprawdzić np. w laptopie. Jak na laptopie nie uruchomi się kreator instalacji systemu z pendrive, to coś zrobiłeś źle z pendrive. Przedstawiłem rufusa, bo nim się bardzo szybko tworzy nośniki z systemami. Edytowane 2 Października przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 3 Października Zgłoś Opublikowano 3 Października Udało się! Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Wszystko śmiga, zainstalowane sterowniki do karty. Furmark zrobiony w 4K 36 FPS, 1440p 84FPS, wystarczy:) Co teraz z tym windowsem? Trzeba go zalegalizować? Skończy się wersja demo czy jak, bo wpisałem, że nie mam klucza. Wiem że można za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych kupić licencję, ale czy to do użytku domowego legalne? Niby tak piszą. Nawet faktury wystawiają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...