Skocz do zawartości
Blot

Am4 używane czy Am5 nowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry państwu.

Chciałbym się doradzić w sprawie złożenie pc, mianowicie lepiej złożyć komputer am4 z używanych części ok 1700zl czy nowy am5 za 2500zl?

Z używanych części wyglądałoby to tak

R5 5600, b550 aurus elite, ram 16 patriot, zasilacz endorfy 650 plus bronze, rx 6600xt, dysk 1tb m2

Chodzi o granie w w 1080p monitor jaki planuje kupić to Lenovo legion 27cali 165hz 1440p 0.5ms ips

Zadaje te pytanie z tego względu że nie planuję kupować nowej karty np rx 7700xt, chce przeczekać przynajmniej do nowej generacji, pytanie czy ten zestaw wytrzyma te 2 lata? Czy lepiej przepłacać i mieć spokój z tym am5 komputer prawdopodobnie bym sprzedał później lub dal komuś z rodziny. 

Oczywiście do am5 mógłby na ten czas kupić używana karte , pytanie czy nie będą się marnować pozostałe komponenty 

Edytowane przez Blot
Tytuł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w wydajności dzisiaj nie będzie jakaś spektakularna między am4 i am5, jeżeli porównasz odpowiedniki sprzętu (np R5 do R5, x3D do X3D), ale AM5 daje pole manewru w wypadku upgradu a AM4 jest już de facto zamkniętą platformą i prócz reanimacji trupów nic nowego na nią nie wyjdzie. 

I wszystko rozbija się o kasę, jeżeli tanio wyrwiesz 5600 i płytę do niego (+/-7-8stów za b550 i proc) to w mojej ocenie warto. Zawsze za rok możesz wcisnąć jakiś proc x3D i będzie kolejny przyrost.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obiektywnie:

1. ja bym sie nie pchał w uzywane  to pierwsza moja myśl sam sie o tym przekonałem boleśnie - ponizej wytłumaczenie w mojej historii, subiektywnie

2. am4 czy am5  wydajnosciowo  nie widze różnicy , pytanie zalezy tez do czego chcesz? Sadząc po kwocie to bedzie budżetowa wersja więc bez różnicy, pytanie czy zależy ci na upgrade sprzętu  w przyszłości.

Subiektywnie, moje doświadczenia:

ostatnio skladałem synowi komputer i chcialem złozyc na am4  (poniewaz mam procesor na am4 r7 5800x -  ok 600 zł odpada) więc dobrałem do tego płyte zasilacz, 32GB ram itd . Przy karcie graficzniej chcialem zaoszczedzić i okazało sie że była trefna  (źle były termopady załozone przez sprzedającego i karta nie działała poprawnie oraz w aukcji przemilczano fakt wymiany termopadów- podejrzewam że była to karta z koparki), na szczęscie zwrócilem (rtx 3070 gigabyte ) i odzyskałem pieniadze i kupiłem nową - ze wzgledu na gwarancje. Komputer jest złozony ( wiem że am4 jest juz nie jest rozwijane - ale to nie było priorytetem w tym momencie bo wydajnośc jest podobna i mysle ze mojemu synowi spokojnie starczy na jakiś czas)  ( ma monitor Full HD)

wnioski tak jak napisałem wyzej w pk1 i  i pkt 2 , wybór nalezy do ciebie, używka to ryzyko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do GB - to była zapewne windforce 3x. Konstrukcja tej karty jest do przemilczenia, podobnie jak jakość pasty i termopadów. Miałem kilka takich kart, wszystkie były gorące i wszystkie dojeżdżały do granicy throttlingu lub throttlowały pod stałym maks obciążeniem.

Każdej z tych kart pomagała wymiana pasty na PTM i termopadów na kit termiczny. Nie napisałeś co było problemem - jeżeli przegrzewanie się karty, ale nie np. artefakty itp to zwyczajny serwis dałby bardzo dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Qrdello napisał:

Co do GB - to była zapewne windforce 3x. Konstrukcja tej karty jest do przemilczenia, podobnie jak jakość pasty i termopadów. Miałem kilka takich kart, wszystkie były gorące i wszystkie dojeżdżały do granicy throttlingu lub throttlowały pod stałym maks obciążeniem.

Każdej z tych kart pomagała wymiana pasty na PTM i termopadów na kit termiczny. Nie napisałeś co było problemem - jeżeli przegrzewanie się karty, ale nie np. artefakty itp to zwyczajny serwis dałby bardzo dużo.

to był aurous master z ekranem - chcialem żeby syn mial dodatkowe "świecidełka " w kompie. dokładnie - Gigabyte GeForce RTX 3070 Aorus Master 8GB GDDR6 RGB EKRAN.

karta nie wyświetlała obrazu , była wymiana termopadów i  przesmarowane przez sprzedawce i było to źle zrbione według mnie , w aukcji przemilczano fakt wymiany termopadów . poznalem po tym że była po wymianie po prostu źe skrecona  ( plomby nieorginalne i  inne termopady) , sam mialem kiedys taki problem  jak zalożyłem nowy termopad i 2 dni silowałem sie zanim zaczęła działać. Karta przechodzila test post ale nie było wyświetlania na monitorze. Była jeszcze brudna strasznie , mam wrażenie ze nie była dokladnie sprawdzona przez sprzadawcę ( w aukcji było napisane że sprawdzona). Skoro ktoś ukrył fakt wymiany termopadów i była bardzo brudna to  ( i karta nie LHR)   to nie mam zaufania i podejrzewam koparke.   

Edytowane przez mieciop
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi