Skocz do zawartości
maks121

Komputer blokuje fps do hz (odawieżania monitora)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, przychodzę do was z problemem jaki zauważyłem w archiwum użytkownika PcLab, mianowicie po odpaleniu jakiejkolwiek gry mam tyle fps ile hz monitora czyli 165, żadne komendy w grach nie działają mogę jedynie zmniejszyć fps na mniejsza liczbę. Ogladalem masę poradników itp mimo to komputer używa po 18/20 czasem 12 % karty graficznej w grach takich jak Counter strike, Call of duty, minecraft, nie wiem co zrobic bo w call of duty mam 100 fps i komputer nie chce użyć 99% karty graficznej ani wiekszych wartosci niz 40% zalezy od gry ma dziwne spadki fps ogolnie dziwna sparwa, sprawdzalem nvdia control panel zmienialem parametry nic nie dziala.

Jeśli wie ktos co może być przyczyna bylbym wdzieczny w odezwaniu sie!

Pozdrawiam Maks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wpisu zrozumiałem tylko tyle, że masz ograniczony fps do 165 ? 

Albo masz nałożoną blokadę w sterowniku albo vsync wymuszony, a ten będzie w większości pozycji trzymał się maks odświeżania ekranu. Jaki to komputer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada na natywny gsync, albo gsync ultimate, jeżeli w CODzie użyjesz np rozdzielczosci jakiejs i 100hz to masz 100fps, niektore gry pozwalaja ustawic rozdzielczosc i hz. Gsync/freesync mozesz wylaczyc w sterowniku. Generalnie ta funkcja jest dobra do kazdej gry oprocz cs2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTX 4080TI 32GB ramu 1tb ssd i5 14600k, dobra dziekuje posprawdzam i dam znac, do Qrdello to tak max fps mam 165 bo tylr hz mam monitor niezaleznie czy w grze dam na 240, moge zmniejszyc tylko 60 120 itp, morele skladalo mi go i tam kupowalem, chodzi tez o to, ze mam bardzo niskie uzycie gpu i duze spadki fps nawet jesli lekko wyrabiac moze na 165 

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

wyglada na natywny gsync, albo gsync ultimate, jeżeli w CODzie użyjesz np rozdzielczosci jakiejs i 100hz to masz 100fps, niektore gry pozwalaja ustawic rozdzielczosc i hz. Gsync/freesync mozesz wylaczyc w sterowniku. Generalnie ta funkcja jest dobra do kazdej gry oprocz cs2

Edytowane przez maks121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

teraz w ogole sprawdzam w panelu nvdia to nie ma zakladki gsync nie wiem czemu, a mam najnowsze sterowniki 

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Z tego wpisu zrozumiałem tylko tyle, że masz ograniczony fps do 165 ? 

Albo masz nałożoną blokadę w sterowniku albo vsync wymuszony, a ten będzie w większości pozycji trzymał się maks odświeżania ekranu. Jaki to komputer?

mam wylaczona synchronizacje pionowa, jedynie mozliwa blokada jakas ktora ogranicz fps do hz jakie mam zastosowane bo jesli zmienie na 60 hz to mam 60 fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V-Sync musi byc wyłączony w ustawieniach gry oraz w panelu sterowania NVIDIA, może on ograniczać FPS do częstotliwości odświeżania monitora. Upewnij się, że G-Sync jest wyłączony, jeśli monitor go obsługuje. Jeśli nie widzisz zakładki G-Sync, spróbuj zaktualizować sterowniki lub zresetować ustawienia panelu sterowania NVIDIA. Sprawdź, czy w ustawieniach gry nie ma włączonego limitu FPS. Czasami gry mają domyślnie ustawiony limit FPS. Upewnij się, że wszystkie sterowniki, w tym sterowniki karty graficznej, są aktualne. Aktualizacje mogą zawierać poprawki wydajności. W systemie operacyjnym upewnij się, że są ustawione na tryb wysokiej wydajności. Tryb oszczędzania energii może ograniczać wydajność GPU. W niektórych przypadkach synchronizacja pionowa (V-Sync) może być włączona w ustawieniach gry lub sterownika. Zainstaluj sterowniki od monitora.

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi