Micromachines Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 21 minut temu, Kyle napisał(a): Jest różnica, między poborem 100W, który może zobaczysz raz na rok, poborem 100W non-stop przy normalnym użytkowaniu. W przypadku OLED nie będziesz miał tak wielkiego poboru przy normalnym użytkowaniu. Ja to rozumiem, tylko mam swoje preferencje i po prostu wolę coś, co będzie miało 35W max, nawet jakbym miał dać 1000 zł więcej za sprzęt jak https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html Tylko i tak już nie rozumiem, czy ten monitor jest top, czy ranking nieaktualny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 Chyba każdy taki większy monitor po ustawieniu jasności na max pobierze ponad 35W. W dniu 1.10.2024 o 11:44, First Ever napisał: Ilość pikseli zwiększała nam obszar roboczy, To nie tak działa. Obszar roboczy zależy od wielkości elementów i wielkości ekranu. Przy wielkościach użytecznych obszar roboczy przy np. 27" 2560x1440 i 3840x2160 i 1920x1080 może być identyczny, a jedyna różnica to jakość czcionek/ostrość obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 5 godzin temu, Kyle napisał(a): Jest różnica, między poborem 100W, który może zobaczysz raz na rok, poborem 100W non-stop przy normalnym użytkowaniu. W przypadku OLED nie będziesz miał tak wielkiego poboru przy normalnym użytkowaniu. Z tego, co czytam Cytat MSI rozumie Twoje obawy, dlatego oferujemy Ci funkcję MSI OLED Care. Rozwiązanie to zapewnia szereg mechanizmów optymalizacji ochrony ekranu i składa się z trzech elementów – funkcji Pixel Shift, Panel Protect oraz Static Screen Detection. Teraz MSI przedstawia bardziej zaawansowaną wersję tej technologii oferującą funkcje ochrony, które w istotnym stopniu zmniejszające ryzyko wypalenia się ekranu OLED. To jeszcze jakieś nowsze technologie, czy to już było? Ja to na prawdę zgłupiałem, jedni twierdzą, że MSI lepszy, a drudzy znowu, że top to Alienware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 Nie ważne jakiego OLEDa weźmiesz to będzie przepaść jakościowa od tego co masz teraz. Śmiem twierdzić że tak samo będzie z miniledami. Pobór prądu - fizyki nie oszukasz. Ogólnie LEDy więcej ciągną. Mój np. https://www.purepc.pl/test-msi-mpg-321urx-32-calowy-monitor-4k-qd-oled-dla-graczy-z-odswiezaniem-240-hz-oraz-z-hdmi-2-1?page=0,9 I jeszcze raz tekst z tego samego testu który dla ciebie powinien być ważny: Cytat Średnio luminancja w trybie SDR wynosi nieco ponad 200 nitów, szczytowo jednak dochodząc do okolic 250 nitów, co w zasadzie zgadza się z oficjalną specyfikacją. Do mniej naświetlonych pomieszczeń taka jasność będzie nadal wystarczająca. Jeśli jednak planujecie korzystać z tego typu monitora z mocno nasłonecznionym miejscu, to rozsądniej będzie zwrócić swoją uwagę na monitory LCD z podświetleniem Mini LED. Jeśli chodzi o HDR, to na pełnym ekranie możemy liczyć na maksymalnie 475 nitów, natomiast na skrawku ekranu, MSI MPG 321URX potrafi dobijać do okolic 1020 nitów. Większość jak nie wszystkie OLEDy mają słabą jasność SDR czyli przy normalnym korzystaniu. A co do wypalania to nie wiem czy oglądaliśmy ten sam materiał Stilgara. Specjalnie miał wyłączone wszystkie zabezpieczenia / funkcję ochrony aby sprawdzić podatność na wypalenia i przy normalnym użytkowaniu tak szybko to się nie stanie, plus głównie było widać ciemne pasy / różnicę po bokach od oglądania YT (16:9 na 21:9). Chyba że kilka godzin dziennie wyświetlasz statyczny obraz ale monitor przyciemni / przesunie pixele aby zabezpieczyć się przed wypaleniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 02:44, bamboocha napisał(a): Nie ważne jakiego OLEDa weźmiesz to będzie przepaść jakościowa od tego co masz teraz. Śmiem twierdzić że tak samo będzie z miniledami. Pobór prądu - fizyki nie oszukasz. Ogólnie LEDy więcej ciągną. Mój np. https://www.purepc.pl/test-msi-mpg-321urx-32-calowy-monitor-4k-qd-oled-dla-graczy-z-odswiezaniem-240-hz-oraz-z-hdmi-2-1?page=0,9 I jeszcze raz tekst z tego samego testu który dla ciebie powinien być ważny: Większość jak nie wszystkie OLEDy mają słabą jasność SDR czyli przy normalnym korzystaniu. A co do wypalania to nie wiem czy oglądaliśmy ten sam materiał Stilgara. Specjalnie miał wyłączone wszystkie zabezpieczenia / funkcję ochrony aby sprawdzić podatność na wypalenia i przy normalnym użytkowaniu tak szybko to się nie stanie, plus głównie było widać ciemne pasy / różnicę po bokach od oglądania YT (16:9 na 21:9). Chyba że kilka godzin dziennie wyświetlasz statyczny obraz ale monitor przyciemni / przesunie pixele aby zabezpieczyć się przed wypaleniem. Dziękuje za ten link i widzę, że moje myślenie było błędne. Jak będzie Tryb Standard / Ustawienia domyślne. To wtedy będzie spoko git? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 02:44, bamboocha napisał: Większość jak nie wszystkie OLEDy mają słabą jasność SDR czyli przy normalnym korzystaniu. Zależy ile kto wymaga. Dzisiejsze OLED wyciągają te 250cd na 100% ekranu, więc jak ktoś wymaga np. 200cd (ja akurat do filmów/gier tyle ustawiam), to mu wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 Godzinę temu, Kyle napisał(a): Zależy ile kto wymaga. Dzisiejsze OLED wyciągają te 250cd na 100% ekranu, więc jak ktoś wymaga np. 200cd (ja akurat do filmów/gier tyle ustawiam), to mu wystarczy. Mi wystarczy taka jasność jaką mam na IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 @Micromachines moim zdaniem musisz podjąc jakąs decyzje i choćby monitor był nie wiadomo jaki , zawsze bedzie mial jakies wady , masz tu wiele opcji przedstawionych - decyzja należy do ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) 4 godziny temu, mieciop napisał(a): @Micromachines moim zdaniem musisz podjąc jakąs decyzje i choćby monitor był nie wiadomo jaki , zawsze bedzie mial jakies wady , masz tu wiele opcji przedstawionych - decyzja należy do ciebie. Tych modeli jest za dużo, a ja po prostu szukam różnicy z FHD, aby była widoczna. Edytowane 12 Października 2024 przez Micromachines Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 Akurat zobaczyć różnicę między FHD a QHD to nie problem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Niedziela o 15:34 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 15:34 W dniu 12.10.2024 o 19:58, Kyle napisał(a): Akurat zobaczyć różnicę między FHD a QHD to nie problem. Trochę gdzieś ugryzłem temat i postanowiłem wrócić z pytaniem, bo niestety wybór monitorów Mini-LED na rynku jest nadal ograniczony. Kierowałem się polecaną mi tutaj stroną rtings.com. Tam polecany jest ten Mini-LED - IPS 27" z rozdzielczością 3840 x 2160 https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv275k-p3biipruzx Naszły mnie pytanie i prośba o opinię, czy za kilka miesięcy będzie to opłacalny zakup? Koszt monitora na ten moment to 3,129 zł. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Poniedziałek o 09:59 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:59 @bamboocha Wracając do tematu, jeśli możesz pomóc. Sprawdziłem dostępne monitory i recenzje. Polecany mini-LED to Acer Nitro XV275K P3biipruzx https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv275k-p3biipruzx Będzie to dobry wybór Twoim zdaniem, czy znajdzie się coś lepszego? OLED biorę pod uwagę, ale to by musiały być próby, testy odbioru monitora w pokoju. Jasności w ciągu dnia, jak to wygląda, czy da się normalnie użytkować. Jeżeli za słabo no to mini-LED must have. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano Poniedziałek o 15:48 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 15:48 (edytowane) Kup minileda i Oleda na amazonie albo innym sklepie internetowym który nie robi problemów ze zwrotami i sam przetestuj. Myślałem że już dawno kupiłeś... Idealnych monitorów nie ma, zawsze trzeba będzie się godzić na jakiś kompromis. Tylko weź pod uwagę że monitor który podałeś to 4k a to już potrzebuje mocnej karty aby pograć. Ja gdybym nie wygrał OLEDa to dalej bym siedział na VA z planem na MiniLED VA - po prostu dla mnie kontrast / czerń to mus.. Przestałem śledzić nowe monitory jak zacząłem użytkować praktycznie topkę i nie widzę potrzeby zmiany go. Jedynie co to 4060 tfu 4070 muszę wymienić na coś z większą ilością VRAM bo do 4k 12GB to śmieszny żart. Cyberpunk, Wiedźmin, Forza trzeba zjeżdżać z detalami bo pamięć się zapycha i crashe, komunikaty albo doczytujące się tekstury. Edytowane Poniedziałek o 15:49 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Poniedziałek o 17:52 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 17:52 (edytowane) 2 godziny temu, bamboocha napisał(a): Kup minileda i Oleda na amazonie albo innym sklepie internetowym który nie robi problemów ze zwrotami i sam przetestuj. Myślałem że już dawno kupiłeś... Idealnych monitorów nie ma, zawsze trzeba będzie się godzić na jakiś kompromis. Tylko weź pod uwagę że monitor który podałeś to 4k a to już potrzebuje mocnej karty aby pograć. Jeszcze nie wróciłem do siebie, dlatego jeszcze nie było zakupów, bo boje się 500 km transportować monitor na takiej drodze. W sensie jak się coś uszkodzi niechcący, to później będzie zonk. Ten monitor mini-LED co podałem, to kosztuje 3000 zł, ale z recenzji na YouTube wynika, że ma irytujące oprogramowanie i nadal tego nie naprawili. Dlatego moje wątpliwości, ale znowu to mini-LED IPS, a rynek mini-LED jest słaby i większość to VA... Ja wiem, że każdy monitor będzie miał wady i dlatego chciałem trochę dowiedzieć się co i jak. Tyle, że to jest rozległy temat. Zwlekałem też z zakupem, żeby tak na prawdę odpowiedzieć sobie czego ja potrzebuję. Więc mam takie swoje STARE seriale i filmy. Tam niekiedy kopia to jest 360p, bo powstały w 1999 roku, więc no pixele i nie da rady oglądać. Uznałem, że wyższa rozdzielczość powinna pomóc oglądając z daleka. Przekonuje mnie bardziej panel IPS niż VA, bo ma lepsze odwzorowanie kolorów akurat pod tablet graficzny np. Nie chcę też żałować, że wybrałem daną rozdzielczość, a zaraz okaże się, że znowu zły wybór jak w przypadku FHD... To są dla mnie priorytety przy wyborze monitora. 2 godziny temu, bamboocha napisał(a): ilością VRAM bo do 4k 12GB to śmieszny żart. Cyberpunk, Wiedźmin, Forza trzeba zjeżdżać z detalami bo pamięć się zapycha i crashe, komunikaty albo doczytujące się tekstury. A jak da się ustawienia FSR + High to nie będzie pomocne? Na dalszy plan schodzą gry i to jest ten moment, kiedy ja przestaję ogarniać temat. Bo jak patrzę na YouTube to RX 7700 XT daje radę grać w 4K z FSR. Rozdzielczości 3840 x 2160 tak mi się wydaje, że w grach na 27" będzie lepszy obraz, ostrzejszy? Chyba, że tutaj źle to rozumiem. Ja nie gram w najnowsze tytuły, które wychodzą, bo dla mnie bez sensu jest płacić po 250-350 zł za jedną grę, a teraz to jest standard... W Wiedźmina grałem chwilę i zwróciłem. Cyberpunka nie posiadam. Mam zaległości w graniu jakieś 10-15 lat, bo trzymałem się głównie online. Przez ten czas wychodziła masa tytułów, które mnie omijały. Najnowsza gra jaką mam to z 2023 roku i jest to Resident Evil 4 Remake. Najbardziej zależy mi na takich tytułach jak: A Plague Tale obie części + Horizon Zero Dawn obie części. Tam ma wyjść niby Gothic Remake i traktuję jako wyjątek ewentualny. Tak to też kierowałem się takim filmem Edytowane Poniedziałek o 18:00 przez Micromachines Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano Poniedziałek o 18:07 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:07 (edytowane) MiniLed jest mało bo są OLED i QDLed które mają lepszą jakość obrazu kosztem jasności SDR i ryzyka wypalenia. Lepsze kolory na IPS vs VA to mit sprzed lat gdy IPS był droższy a VA dla biedoty. Główne wady: IPS g. czerń, VA smużenie na ciemnych kolorach choć są VA od samsunga co praktycznie nie smużą. Rozmydlacze wymagają zazwyczaj extra ramu. 4060tfu 4070 bez DLSS w takim wieśku 4k na moich ustawieniach jakieś 8-9GB ale 40-50fps, z DLSS 10,5-12GB i 80-100FPS. 4k na 27calach to przegięcie wg mnie ale rób jak uważasz. Edytowane Poniedziałek o 18:09 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Poniedziałek o 18:27 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:27 3 minuty temu, bamboocha napisał(a): MiniLed jest mało bo są OLED i QDLed które mają lepszą jakość obrazu kosztem jasności SDR i ryzyka wypalenia. Lepsze kolory na IPS vs VA to mit sprzed lat gdy IPS był droższy a VA dla biedoty. Główne wady: IPS g. czerń, VA smużenie na ciemnych kolorach choć są VA od samsunga co praktycznie nie smużą. Jest mini-LED od Samsunga 32 cale, ale zakrzywiony, więc odpada. Gdyby było to UW 34" to w porządku. Zapytam jeszcze z ciekawości. Gdybyś miał wybierać monitor mini-LED patrząc na to co jest na rynku teraz - to jaki byłby to model? Tak to zostaje mi albo YouTube albo ta stronka rtings. Cytat Rozmydlacze wymagają zazwyczaj extra ramu. 4060tfu 4070 bez DLSS w takim wieśku 4k na moich ustawieniach jakieś 8-9GB ale 40-50fps, z DLSS 10,5-12GB i 80-100FPS. A jak gra się w starsze tytuły albo ustawi limit 60 FPS, to coś zmieni? Zmniejszy zapotrzebowanie na VRAM? Czy po prostu do 4K minimum to 16 GB Vram i nie ma co kombinować? Cytat 4k na 27calach to przegięcie wg mnie ale rób jak uważasz. Czemu przegięcie? Ja właśnie nie chcę kupować monitora tylko i wyłącznie pod granie tylko jak opisałem wyżej. I tak będę musiał ograniczyć czas z PC przez kręgosłup. Tutaj czytałem różne opinie. Jedni twierdzą, że obraz 4K 27" będzie bardzo czysty i wyraźny, a znowu druga strona mówi, że "wszystko jest za małe". No to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 18:46 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:46 (edytowane) 57 minut temu, bamboocha napisał(a): 4k na 27calach to przegięcie wg mnie ale rób jak uważasz. Wg. mnie 2560x1440 na 27", to nieprzyjemnie rozmyty obraz przy DLSS/TAA itp. post process AA, więc 4K na 27" to rozsądne minimum (nie ma nic pomiędzy 2560x1440 a 3840x2160 @ 27" na rynku, bo teoretycznie 3200x1800 na 27" umożliwiłoby uzyskanie dobrej ostrości obrazu przy DLSS/TAA). 36 minut temu, Micromachines napisał(a): A jak gra się w starsze tytuły albo ustawi limit 60 FPS, to coś zmieni? Zmniejszy zapotrzebowanie na VRAM? Czy po prostu do 4K minimum to 16 GB Vram i nie ma co kombinować? Starsze tytuły mogą zupełnie bezproblemowo chodzić w 4K na 8GB VRAM ... a nawet 4GB VRAM (jakiś Dead Space z 2008r). Ograniczenie fps nie zmniejsza zapotrzebowania na VRAM. 36 minut temu, Micromachines napisał(a): Tutaj czytałem różne opinie. Jedni twierdzą, że obraz 4K 27" będzie bardzo czysty i wyraźny, a znowu druga strona mówi, że "wszystko jest za małe". No to nie wiem. Bo druga strona nie powiem wulgarnie gdzie była i co równie wulgarnie widziała. Mamy 2025r, a nie 1994r. Dzisiaj wielkość interface ustawia się w systemie, a ten kto twierdzi inaczej nie potrafi obsługiwać poprawnie systemu i monitora wysokiej rozdzielczości. Edytowane Poniedziałek o 19:04 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Poniedziałek o 19:11 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:11 2 minuty temu, Kyle napisał(a): Wg. mnie 2560x1440 to bieda mydło przy DLSS/TAA itp. post process AA, więc 4K na 27" to rozsądne minimum (nie ma nic pomiędzy 2560x1440 a 3840x2160 @ 27" na rynku). Ja bym chciał wybierać między mini-LED / OLED, QD-OLED. Co do rozdzielczości, to zostaje zasięgać porad. Cytat Starsze tytuły mogą zupełnie bezproblemowo chodzić w 4K na 8GB VRAM ... a nawet 4GB VRAM (jakiś Dead Space z 2008r). Jeżeli chodzi o gaming u mnie. Moje najbardziej wymagające gierki jakie mam to: Resident Evil 4 Remake, Hogwarts Legacy, Horizon Zero Dawn, Horizon Forbidden West, A Plague Tale: Innocence, A Plague Tale: Requiem, Avatar, Starfield, Warhammer nowy + nadchodzący Gothic Remake, Elden Ring. Reszta to starsze gry, które dostawałem albo kupiło się na promo typu Tomb Raider, darmowe lub z prime... Oprócz Gothica, to nie zamierzam wydawać więcej niż 100-130 PLN na grę - może zatrzymałem się w czasie z cenami, ale tak na dobrą sprawę, to ja dopiero w tym roku tak zacząłem więcej grać w single-player, bo kupiłem pada Ps5. Zmienię monitor i znowu będę przechodził to samo mix z multiplayer. Jeszcze najgorsze to co mnie dobija, jak mówię sobie "ten model" to zaraz się okazuje, że producent coś robi z oprogramowaniem i następuje loteria... Znowu MSI mają wbudowany zasilacz i jest buczenie, czy cewki piszczą - jakoś tak i to pewnie też loteria z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 19:15 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:15 1 minutę temu, Micromachines napisał(a): Resident Evil 4 Remake, Hogwarts Legacy, Tomb Raider, Z tego co pamiętam, to 8GB VRAM jest maławo do RE4 i Hogwards. Przy TombRaider 8GB VRAM w 4K chyba wystarczy (na pewno przy tym pierwszym, bo przy tych dwóch najnowszych może być różnie). Przy Plague Innocence chyba też byle 8GB VRAM obleci w 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Poniedziałek o 19:25 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:25 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Z tego co pamiętam, to 8GB VRAM jest maławo do RE4 i Hogwards. Przy TombRaider 8GB VRAM w 4K chyba wystarczy (na pewno przy tym pierwszym, bo przy tych dwóch najnowszych może być różnie). Przy Plague Innocence chyba też byle 8GB VRAM obleci w 4K. Ja mam RX 7700 XT Sapphire Nitro+ 12 GB Jeżeli miałbym grać w 4K to na ustawieniach "High", bo "Ultra" to nie jest jakieś must have. Chyba, że gierka pozwoli to fajnie. Być może będzie też grane w RTS online. Oprócz gier, to chciałbym mieć fajny obraz na monitorze do filmów / seriali. Nowszych i starszych w kopii od 180p do 1080p i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 20:21 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:21 Przy 12GB VRAM to bym się nie martwił o braki tej pamięci. Trzeba by już na prawdę jakiegoś rodzynka (gry) poszukać i ustawić na równie rodzynkowe ustawienia detali, by 12GB VRAM brakło, ale wówczas, to już dawno wydajność RX 7700XT będzie problemem 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Poniedziałek o 23:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 23:06 Czy ja wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Wtorek o 09:39 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:39 10 godzin temu, Bonusso3 napisał(a): Czy ja wiem... Jaka to gra? 13 godzin temu, Kyle napisał(a): Przy 12GB VRAM to bym się nie martwił o braki tej pamięci. Trzeba by już na prawdę jakiegoś rodzynka (gry) poszukać i ustawić na równie rodzynkowe ustawienia detali, by 12GB VRAM brakło, ale wówczas, to już dawno wydajność RX 7700XT będzie problemem 😉 Jak ustawię tekstury na High, to chyba nie powinno być problemu. Problem zaczyna się właśnie z ustawieniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Wtorek o 15:36 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:36 To akurat Battlefield w 1440p. Ale sporo gier bierze ponad 10GB z tego co zauważyłem. Szczególnie jak używasz jakichś FSR/DLSS + RT. Tutaj żre ~12GB na high/medium więc wiesz 😉 Trochę poczytałem o czym ta dyskusja i jak grasz w jakieś mniej wymagające gry to chyba bym poszedł w 4K. Albo zamów monitor 2K i 4K, zobacz na własne oczy co lepiej pasuje i jeden oddaj 😉 Recenzje recenzjami ale to Tobie ma pasować. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 15:46 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:46 Pamięć niby w znacznym stopniu masz zajętą, ale wg. testów nie widać by tej grze nawet przy 8GB VRAM czegoś brakowało: https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-battlefield-2042-z-nvidia-dlss-test-kart-graficznych-nvidia-geforce-rtx-3000-i-rtx-2000?page=0,11 i z DLSS: https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-battlefield-2042-z-nvidia-dlss-test-kart-graficznych-nvidia-geforce-rtx-3000-i-rtx-2000?page=0,12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Wtorek o 16:00 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:00 8 minut temu, Bonusso3 napisał(a): To akurat Battlefield w 1440p. Ale sporo gier bierze ponad 10GB z tego co zauważyłem. Szczególnie jak używasz jakichś FSR/DLSS + RT. Tutaj żre ~12GB na high/medium więc wiesz 😉 Trochę poczytałem o czym ta dyskusja i jak grasz w jakieś mniej wymagające gry to chyba bym poszedł w 4K. Dla mnie RT jest bez sensu trochę. Zakładając, że grałbym w coś z 2024 roku, gdzie grafika widać jest dobra. Włączam RT i skąd mam wiedzieć, w których miejscach to działa itd. Musiałbym robić dosłownie krok i zatrzymywać się w miejscu, patrzeć na każdą przestrzeń i porównywać, co jest dla mnie bez sensu. Chociaż próbowałem tak robić w A Plague Tale. Ja to nawet The Elder Scrolls IV: Oblivion nie przeszedłem, ani GTA IV - V, ani Wiedźmina, czy Tomb Raider ostatniego i tak by można wymieniać. Mam do ogrania Residenty od 7 części i 3 remake. Mam takie zaległości, że przez 5 lat będę miał w co grać, a to nie są najnowsze tytuły. Horizon Zero Dawn to chyba 2015 rok i będę przechodził nie jeden raz. Tak ogólnie, to nie jest tak, że w Battlefield potrzeba dużo ramu bo jest otwarta mapa i pełno obiektów? Albo gra rezerwuje sobie Vram? Cytat Albo zamów monitor 2K i 4K, zobacz na własne oczy co lepiej pasuje i jeden oddaj 😉 Recenzje recenzjami ale to Tobie ma pasować. No właśnie rynek jest taki sobie. Niby już upatrzone coś, a zaraz się okazuje, że problemy i znowu szukać albo po prostu mało do wyboru jeżeli chodzi o mini-LED. OLED no to jest trochę, tylko nie wiem, czy mi będzie pasował taki monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 16:03 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:03 1 minutę temu, Micromachines napisał(a): Residenty i 3 remake. Przeszedłem parę razy Resident 3 Remake. Niby w menu gra twierdzi, że wymaga ~13GB VRAM (RT OFF, ustawienia praktycznie max lub niemal max, 3840x2160), ale nie wiem, czy na 12GB VRAM będą jakieś problemy (akurat testowałem na 16GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano Wtorek o 16:54 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:54 @Micromachines już nie raz ci pisałem. Zamów z neta, sam sprawdź czy naprawdę potrzebujesz 4k na 27 calach i tyle. Już nie pamiętam czy w Polsce można zamówić coś i zapłacić później (w szwablandii tzw na Rechnung), jak tak to bym zamówił z 4 modele, 2x OLED/QDled i 2x miniled IPS/va każde 4k i 1440p. Widzę że z zakupem monitora masz tak jak ja z autem. Mam czym jeździć ale wypadałoby już coś świeżego może nowego i jak już pod wymagania coś jest to okazuje się że ma jakieś niedoróbki czy wady (przykład CX-60/80). Tylko to trochę inne zakresy cenowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Wtorek o 17:09 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 17:09 Grube tu rozkminki,4K 27 cali i karty ze ze środka a do tego zaplatał sie radeon. Godzinę temu, Kyle napisał(a): Przeszedłem parę razy Resident 3 Remake. Niby w menu gra twierdzi, że wymaga ~13GB VRAM (RT OFF, ustawienia praktycznie max lub niemal max, 3840x2160), ale nie wiem, czy na 12GB VRAM będą jakieś problemy (akurat testowałem na 16GB). Nie omieszkam sprawdzić na 8ce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Wtorek o 17:44 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 17:44 57 minut temu, Kyle napisał(a): Przeszedłem parę razy Resident 3 Remake. Niby w menu gra twierdzi, że wymaga ~13GB VRAM (RT OFF, ustawienia praktycznie max lub niemal max, 3840x2160), ale nie wiem, czy na 12GB VRAM będą jakieś problemy (akurat testowałem na 16GB). Ja mam wrażenie, że te serie Resident Evil tak mają, ale ustawiałem sobie tak 10-11 GB Vram i jest spoko. 8 minut temu, bamboocha napisał(a): @Micromachines już nie raz ci pisałem. Zamów z neta, sam sprawdź czy naprawdę potrzebujesz 4k na 27 calach i tyle. Już nie pamiętam czy w Polsce można zamówić coś i zapłacić później (w szwablandii tzw na Rechnung), jak tak to bym zamówił z 4 modele, 2x OLED/QDled i 2x miniled IPS/va każde 4k i 1440p. Widzę że z zakupem monitora masz tak jak ja z autem. Mam czym jeździć ale wypadałoby już coś świeżego może nowego i jak już pod wymagania coś jest to okazuje się że ma jakieś niedoróbki czy wady (przykład CX-60/80). Tylko to trochę inne zakresy cenowe... Monitor zastępuje mi TV, ale nie wiem, czy 32" to nie będzie za wielki ekran dla mnie na biurko. Tam podają 60 cm samej wysokości monitora. Gaming u mnie będzie wyglądał nieco komicznie. Zagram w to co mam, później będzie granie online, bo nie chce mi się płacić tyle za gry + ja mam specyficzne wymagania i większość do mnie nie trafia. Nawet jeśli, to i tak pewnie będę czekał, aż ceny z 250-300 zł spadną do 50-100 zł, czyli pewnie za X lat. Wtedy już będzie znowu przeskok, nowe karty i w ogóle. "Cały świat" jarał się Elden Ring - gra wyszła w 2022 roku, a ja zagrałem pod koniec 2024 bez DLC 🤣 Teraz wszyscy mówią Wukong i zagram pewnie za 3 lata. Istnieje jeszcze opcja, że ja w ogóle wrócę i będę grał w stary RTS i tyle będzie. W teorii https://www.x-kom.pl/p/1262671-monitor-led-27-265-284-msi-mpg-274urf-qd.html 1440p mini-LED to mam takie modele Xiaomi to okazuje się, że coś z oprogramowaniem kombinują, reszta to nie wiem https://www.x-kom.pl/p/1278336-monitor-led-27-265-284-xiaomi-mini-led-gaming-monitor-g-pro-27i.html https://www.x-kom.pl/p/1228935-monitor-led-27-265-284-acer-nitro-xv275up3biiprx.html https://www.morele.net/monitor-aoc-q27g3xmn-bk-13120823/ Później 4K mini-LED to widzę tylko jeden https://www.x-kom.pl/p/1228933-monitor-led-27-265-284-acer-nitro-xv275kp3biipruzx.html OLED'y do 3000 zł, to pojęcia nie mam. Wiem, że to jest next-gen, ale też potrafi być to irytujące. Monitor to celuję powiedzmy na kilka lat. Z OLED czytałem różne rzeczy, czasem zdarza się, że po kilku dniach widać wypalenie i znowu odsyłać to na gwarancję i znowu czekać, ehh. Rozdzielczość FHD to już na prawdę... odpycha mnie po prostu. Gry, które mają mieć "piękną grafikę" tu wyglądają nijak... Z tym 27" 4K, to chyba da się ustawić skalowanie w Windows i powinno być wszystko normalnej wielkości, ikony itd? W sensie tak mi się wydawało, że 27" lepiej, bo ostrzejszy obraz, wyraźniejszy, np w grze, bo większe zagęszczenie pixeli? No i tak sobie można skakać po recenzjach i linkach. Już to bardziej traktuję jako rozkminy, nauka, zbieranie doświadczenia. I tak WSZYSTKO będzie lepsze niż FHD 🤢 Mój główny monitor: https://www.morele.net/monitor-aoc-22v2q-4831673/ Przejściowy monitor brany na szybko w promocji, żeby nie siedzieć na 17" https://allegro.pl/oferta/monitor-bezramkowy-22-chiq-22f650-100-hz-freesync-fhd-pc-15343579830 Zobaczymy, czy wyjdą jakieś nowości w tym roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...