piwniczak5000 Posted October 1 Report post Posted October 1 Od jakiegoś czasu mam problem z akomodacją oczu. Nie chcę wchodzić w medyczne szczegóły, napiszę tylko, że tak - mam oddzielne (słabsze) okulary do komputera i problem nadal występuje. Tak - temat był badany i konsultowany przez 2-3 specjalistów. Codzienna praca na PC zbyt zaciska mi soczewki oczu / soczewki oczu zbyt wolno się rozluźniają co skutkuje słabą jakością widzenia w drugiej połowie dnia, głównie wieczorem. Chodzi o to, żeby ekran znajdował się dalej od oczu niż klasyczny monitor PC. W związku z tym zastanawiam się: 1. Czy praca zdalna przy użyciu TV lub projektora ma w ogóle sens? Nie jest to programowanie ani Excel, powiedzmy, że "ogólna praca biurowa" (czytanie i pisanie dokumentów, spotkania online, konsultowanie rozwiązań itp.) 2. Czy poza TV lub projektorem przychodzą Wam do głowy jeszcze jakieś inne opcje jako alternatywa dla monitora? (jeśli chodzi o projektory to widzę, że problemem może być żywotność lampy - TV pewnie pociągnie dłużej?) 3. Na jakie parametry TV/projektora/inne zwracać uwagę pod moje potrzeby? (przykładowo: czy lepiej celować w 65" 4k czy 50" 8k?) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Alwego Posted October 3 Report post Posted October 3 Ten telewizor to ma stać na biurku czy na jakiejś komodzie? Sam mam 42 calowy monitor i drugi raz bym aż takiego wielkiego bydlaka nie kupil, max 35 cali myślę. Co prawda stoi w głębi biurka, ale na tyle blisko, że oglądając narożniki muszę kręcić już całą głową, bywa niewygodne, ale myślę, że można się przyzwyczaić. Po kilku latach już na to nie zwracam uwagi. Na oczy tak duży ekran jednak raczej nie pomoże. Do projektora to będziesz potrzebował albo mało światła, albo mocną lampę. 8k bym zdecydowanie wykluczył. 4k i do tego powiększony interfejs do 125% Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
piwniczak5000 Posted October 3 Report post Posted October 3 (edited) Nie, musi stać dalej, czyli jakaś komoda/szafka/ściana. Chodzi o to, żeby ekran znajdował się dalej od oczu niż klasycznie na biurku, ale w sumie nie wiem, jaka odległość byłaby optymalna/ile minimalnie potrzebuje. Strzelam, że 2m już byłoby git. Może być oczywiście więcej. To bardziej w klimacie jak oglądanie telewizji/gra na konsoli, niż monitor na biurku. Obecnie korzystam z lapka 15.6". Oczy są w odległości ok. 90 cm. No właśnie tak sobie myślę, że projektor pewnie bardziej problematyczna opcja, a laserowe są drogie. Edited October 3 by piwniczak5000 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
leven Posted October 3 Report post Posted October 3 O projektorze zapomnij. To ekran typowy do rozgrywek z dużej odległości na ekranie 2.5-3m przekątna. Tak pykałem kiedyś u mnie z kolegą w WoT-a + litr wyborowej i ogórki 😍 Jak możesz ustawić ekran z 2 metry od oczu, to jak najbardziej telewizor 50cali Qled. Mam u siebie zwykły ekran 50cali LED w odległości około 2.5metra od oczu i jest świetnie. Można pracować godzinami i oczy się tak nie męczą, jak na ekranie np. 21cali i przyklejonym nosem do matrycy 😛 Normalnie do czytania używam +1.5 i miałem problem z monitorem 21 cali, bo bez okularów słabo widziałem, a cały czas okulary na nosie to lipa. Wybrałem bramkę nr.2 czyli duży ekran i większa odległość i to był strzał w 10-kę. QLED – w teorii najlepsza hybryda IPS LCD i OLED Technologia QLED została opracowana przez firmę Samsung i czysto teoretycznie łączy największe zalety i pozbywa się wad ekranów IPS LCD oraz OLED. QLED podobnie jak klasyczne matryce IPS LCD posiada klasyczne podświetlenie, ale jest ono zauważalnie bardziej zaawansowane. W ekranach typu QLED korzysta się z podświetlenia z wykorzystaniem kropek kwantowych, które świecą w kolorze niebieskim. Dzięki warstwie kwantowej ekrany wykonane w technologii QLED są w stanie lepiej reprodukować kolory oraz czerń, przez co nie posiadają klasycznych wad matryc IPS LCD. Zastosowanie takiej technologii podświetlania pozwala również na zwiększenie jasności maksymalnej oraz poprawę kontrastu. Panele QLED posiadają klasyczną matrycę, która nie ma tendencji do wypalania się pikseli, przez co QLED sprawdza się w pracy biurowej oraz przy statycznym wyświetlaniu treści. https://www.computerworld.pl/article/2503133/ips-oled-mini-led-czy-qled-jaka-matryca-do-pracy.html 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...