Skocz do zawartości
Keynan_

Usytuowanie wentylatorów w obudowie Endorfy 200 Air

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam obudowę Endorfy 200 Air z zamontowanymi 5 wentylatorami (2x140 przód 2x120 góra i 1x120 tył). Moje CPU chłodzi Grandis Dual (1x140mm i 1x120mm). Tylny wentylator od chłodzenia CPU jest bardzo blisko tylnego wentylatora w obudowie - między nimi jest jakieś 2 cm prześwitu. Zastanawiam się czy to dobry pomysł, żeby były tak blisko siebie (czy wzajemnie sb nie przeszkadzają i zaburzają przepływ w obudowie), czy może lepiej zdemontować tylny wentylator z Grandisa, żeby poprawić ogólny przepływ powietrza w obudowie. Co sądzicie?

20241001_170822.jpg

20241001_170755.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz jakiś konkretny powód do tych zmian? Jeżeli już to 14tkę przełóż na przód wieży.

Generalnie z tego co opisujesz to sam układ wentylatorów jest taki, jak wymyślił sobie producent. Pytanie jak masz ustawione obroty.

Dwa frontowe, wciągające powietrze ustawiłbym na stałe na powiedzmy 40% rpm, dwa wyciągające w górę i tylny z krzywą, gdzie przy temperaturze CPU przekraczającej np 70C lub, jeżeli czujniki na mobo na to pozwalają, jakiś treshhold dla sekcji zasilania te wentylatory wkręcają się na 70% a tak to wyciągają ze stałą prędkością +/- 30% rpm. Dzięki temu nie powinieneś zaburzyć ciśnienia i przepływu powietrza w obudowie i powinno być zarazem relatywnie cicho jak i bez gorączki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wentylatory na chłodzeniu CPU to 140mm jest na przodzie (może na zdjęciu słabo widać). Co do obrotów wentylatorów to mam ustawione razem 2 na przodzie, 2 na chłodzeniu CPU i 3 pozostałe razem. Z tym że mam ustawione odczyty z temp GPU do regulacji obrotów wentylatorów obudowy, bo zależy mi na niej, aby było jak najchłodniej. CPU w max obciążeniu ma 55 stopni.  Tylko GPU dobija do 50 stopni często bez grania np przy yt czy tam normalnym użytkowaniu. 

Czyli nic nie zmieniać, tak ?

Edytowane przez Keynan_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niespecjalnie. Mój Twin Edge 3070 w spoczynku ma obecnie:

image.png.359b638c758de7139f4e56f698c971bc.png

A intensywnie korzystam z przeglądarki. Windforce 3X, bo to chyba ta wersja, ma to do siebie że szybko degraduje się w nich pasta i termopady.

Sugeruję założenie termopadów zmiennofazowych PTM7950 na rdzeń i jakiegoś termo kitu typu upsiren na vram. Sekcje zasilania powinny być jeszcze ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to prawda. W ostatnim czasie przerobiłem 2 windforcy u siebie, obydwa grzały się niemiłosiernie i nawet w idle miały po 50C.

Wystarczyło wymienić pastę na nich, wymienić termopady na gluta i, co raczej dzisiaj oczywiste, zrobić uV do jakichś normalnych wartości - bo jak producent narzuca nominalne napięcie 1.05v to aż mnie dreszcze po plecach lecą 😄 większość tych grzejników właśnie tak leci przez 2-3 lata, wygrzewa pasty i termopady, wykrzywia się bo ludzie nic nie ruszają z napięciami.

Tak czy inaczej, u mnie zabieg pomógł i karty nie osiągały więcej niż 65C w grach na rdzeniu i 76-77C HS. Więc raczej się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko fabryka sama w sobie daje radę utrzymać kartę w ryzach pod warunkiem, że się ją serwisuje i stosuje uV. Domyślne ustawienia jakiejkolwiek fabryki to nieśmieszny żart. Przykładowo suprimX ma ogromne, trzy slotowe chłodzenie ważące tyle co mała elektrownia a i tak przy domyślnym V to chłodzenie ledwo potrafi kartę pokroju 3080 utrzymać w normalnych warunkach pracy. (1,05v) Po undervoltingu, gdzie mój egzemplarz na 1800mhz osiąga 0,88v karta nawet wygrzewana time spy'em nie przekracza 66C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chcąc wymienić te termopady to jakie kupić? Jest jakiś zestaw na necie? 

W sumie to przy obciążeniu to ta karta nie przekracza 69 stopni tylko w iddle dochodzi do 50 po jakimś czasie używania jak się wszystko w budzie lekko nagrzeje. Nw czy się tym przejmować.  Lekki uV zrobiłem. 

Edytowane przez Keynan_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@karro to nie w tym rzecz, on boostuje zupełnie normalnie. 1960Mhz wyciska teraz w trybie gaming bez zająknięcia - ale to po zmianie pasty na ptma i termopadów. Fakt, 2.5 slotu zajmuje - ale ten 0.5 i tak bezużyteczny 😄 

@Keynan_ nie kupuj termopadów, tylko kup kit termoprzewodzący (org. thermal putty) np. upsiren. Robisz kuleczkę z palcach jakbyś modelinę chciał przykleić, nakładasz na vram czy mofsety i możesz ew. palcem nieco rozprowadzić (w zestawach są specjalnie kondomy w tym celu). Ja kupiłem ostatnio jakiegoś chińczyka z przewodnością 13w/m-k - to jest teoretycznie wydajność na poziomie dobrej pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.10.2024 o 12:13, Keynan_ napisał:

2x120 góra

Ten wentylator bliżej przodu na górze, to pewnie mało co daje, przepompowując chłodne powietrze zanim wleci do chłodzenia CPU. Wywalił bym go i górę uszczelnił (poza obrysem wentylatora który pozostał oczywiście), by powietrze przepływało chłodząc podzespoły, a nie wlatywało przodem i bez chłodzenia czegokolwiek wylatywało górnym przodem.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.10.2024 o 11:46, Kyle napisał(a):

Ten wentylator bliżej przodu na górze, to pewnie mało co daje, przepompowując chłodne powietrze zanim wleci do chłodzenia CPU. Wywalił bym go i górę uszczelnił (poza obrysem wentylatora który pozostał oczywiście), by powietrze przepływało chłodząc podzespoły, a nie wlatywało przodem i bez chłodzenia czegokolwiek wylatywało górnym przodem.

Hmmm... Zastanawiałem się nad nim przy montażu, ale jakoś tak został do dziś. Jeśli chodzi o temperatury CPU to można powiedzieć, że jest zimny. (spoczynek ~33 stopnie, max obciążenie programem ~56 stopni). Pytanie tylko czy właśnie ten wentylator tak jak mówisz, nie wpływa negatywnie na temp w całej obudowie i na poszczególne inne komponenty 😕 Może na próbę po prostu dla testów wypnę go z zasilania i zobaczę czy coś się zmieni. Myślałem, też nad zwiększeniem obr wentylatorów tych 2x140mm na przodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a jeśli te 2x140mm dam trochę niżej (bo mam taką możliwość) to chyba też powinno coś to poprawić? Chyba że wrócić do oryginalnej konfiguracji 3x120mm (endorfy stratus) na przodzie? Teraz mam 2x140mm pure wings 2.

Edytowane przez Keynan_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi