Skocz do zawartości
Pinciop

Problem z paskami na dole ekranu laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z pojawiającymi się na dole ekranu laptopa paskami. Problem o tyle dziwny, że:

- nie pojawiają się za każdym razem, występują czasami i w różnej szerokości, czasem zajmują przestrzeń lekko nad pasek zadań, czasem tylko jego część a czasem w ogóle ich nie ma

- po ich pojawieniu w ich "tle" kopiowana jest góra ekranu, wszystko co się tam pojawia jest tak jakby naniesione na te paseczki

- po podłączeniu dodatkowych ekranów nie ma na nich tego problemu

- czasami pomaga reset komputera, bez jego poruszania, po prostu uruchomienie komputera na nowo, czasem po kilku resetach paski pojawiają się w różnych konfiguracjach szerokości zgodnie z pierwszym punktem powyżej

- sterowniki karty graficznej są aktualne

- laptop nie upadł, nie doszło do żadnego fizycznego uszkodzenia

- pojawiają się od kilku miesięcy a z racji tego, że nie przeszkadza to jakoś bardzo w pracy plus często korzystam z kilku ekranów na raz nie był to super pilny temat do ogarnięcia

Pacjent to Predator PT515-52 w wersji z 32GB ramu, Intelem i7-10750H 2.60Ghz oraz kartą GeForce RTX 2080 Super with Max-Q Design.

Szukając podobnych wątków widziałem jak ludzie pisali o uszkodzeniach kart graficznych, kabli (tutaj to ekran laptopa więc nie mam fizycznego kabla) itp ale po podłączeniu do innego monitora nie pojawia się ten problem więc wykluczyłem te opcje.

Foto: 

1. https://photos.app.goo.gl/XnicHhrUkw2s1og89

2. https://photos.app.goo.gl/zw6eP465D44c7Zx98

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.

WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47 (1).jpeg

WhatsApp Image 2024-10-02 at 13.51.47.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

4 godziny temu, Pinciop napisał:

(tutaj to ekran laptopa więc nie mam fizycznego kabla)

kabla nie ma, ale jest sztywna taśma, laptop już jest raczej po gwarancji , można pruć , może wystarczy przeczyszczenie gniazda w płycie głównej laptopa gdzie wchodzi taśma od matrycy , albo trzeba będzie wymienić taśmę , lub co gorsza matryce... , zacznij od pochylania obudowy/klapy matrycy aż do płożenia poziomego zanim zgaśnie i czy podczas zmiany położenia problem cały czas występuje. 

np.

https://www.micronex.pl/product-pol-7541-Acer-Predator-Triton-500-PT515-52-Tasma-matrycy-EDP-FHD.html     

kiedyś jak przy grodzie Kopernika, był producent pewnej marki z kraju kwitnącej wiśni, to jak miało sie znajomego to można było nawet taśmę wchodzącą bezpośrednio do matrycy wymienić czy raczej przykleić , wiec musiał byś się przygotować na wymiany matrycy wraz z dołączona elektronika , oj tanio takiej nowej matrycy nie dostaniesz.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi